Ελλάδα Ηλεία

Τα ραντάρ….δεν αφήνουν την ανάπτυξη του τουρισμού

Ένα απαρχαιωμένο σύστημα ραντάρ αποδεικνύεται αρκετό για να καταγραφεί, για μια ακόμα φορά, το «στίγμα» της διαχρονικής ανικανότητας της επίσημης Πολιτείας να διασφαλίσει την έγκαιρη ύπαρξη βασικών υποδομών ώστε να μην «ψαλιδίζονται» οι προοπτικές ανάπτυξης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση το θέμα αφορά στην αντικατάσταση των ραντάρ και την προμήθεια αεροναυτικών βοηθημάτων και εξοπλισμού διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας στα αεροδρόμια Ανδραβίδας, Χανίων, Άραξου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Πρόκειται για αεροδρόμια των οποίων τα συστήματα συνεργάζονται για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας σε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού εναέριου χώρου που περιλαμβάνει το Ιόνιο, τα δυτικά παράλια της χώρας (Στερεά, Πελοπόννησο) αλλά και τη δυτική Κρήτη. Μια εκτεταμένη περιοχή από την αεροπορική κίνηση της οποίας επηρεάζονται, μεταξύ άλλων, προορισμοί όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Δυτική Πελοπόννησος αλλά και τα Χανιά.

Μιλώντας με τουριστικούς παράγοντες των περιοχών με αφορμή τη διαδικασία αλλαγής των συμβολαίων που είχαν οι ξενοδόχοι με τον πτωχευμένο όμιλο Thomas Cook, αλλά και τη διαφαινόμενη ζήτηση από το εξωτερικό για το 2020 αναφέρουν τα εξής.

Τα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά παράλια της χώρας (Ήπειρος, Στερεά, Πελοπόννησος) αλλά και η δυτική Κρήτη ήταν οι προορισμοί που προσέλκυσαν το ζωηρό ενδιαφέρον τουρ οπερέϊτορ και ξένων τουριστών τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τις περιοχές που κινούνταν με στη δεύτερη ταχύτητα τα προηγούμενα χρόνια, πίσω από τους δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου και την Κρήτη, αλλά απέκτησαν εκρηκτική δυναμική ανάπτυξης την τελευταία τριετία. Αποτέλεσμα της αλλαγής τάσεων στις προτιμήσεις των ξένων επισκεπτών που αναζητούν νέους προορισμούς αλλά και της στροφής των τουρ οπερέϊτορ προς προορισμούς που δεν συνδέονταν με μεταναστευτικές ροές, όπως συνέβη με νησιά της ελληνικής οριογραμμής στο Αιγαίο.

Η μεγαλύτερη ζήτηση από το εξωτερικό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα αιτήματα για slot αεροπορικών δρομολογίων προς την περιοχή. Η άνοδος της ζήτησης, μάλιστα, συνέπεσε χρονικά με το πέρασμα των αεροδρομίων της περιοχής (Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Άκτιο, Καλαμάτα, Χανιά) στη διαχείριση της Fraport Greece.

Όπως υποστηρίζουν επιχειρηματίες των περιοχών, υπάρχει ενδιαφέρον για πρόσθετα αεροπορικά δρομολόγια από τουρ οπερέϊτορ και αεροπορικές εταιρείες, αλλά καταγράφεται περιορισμένος αριθμός ελεύθερων slot. Από διαφορετικές πηγές προκύπτει πως το θέμα δεν είναι καινούργιο αλλά μετράει, ήδη, τρία χρόνια…περιπλάνησης στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας, χαμένο κάπου μεταξύ Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Το απίστευτο είναι πως για την αντικατάσταση των ραντάρ στα αεροδρόμια Ανδραβίδας και Χανίων και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για τα αεροδρόμια Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Άραξου που συνδέονται με αυτά, το ελληνικό Δημόσιο δεν πρόκειται να καταβάλλει ούτε ένα ευρώ! Αυτό καθώς τη σχετική δαπάνη μαζί με το κόστος εκπαίδευσης προσωπικού υποχρεούται να καλύψει εξ ολοκλήρου η Fraport Greece καθώς αποτελεί συμβατική της υποχρέωση όπως αναφέρεται στη σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία.

Όπως αναφέρεται επί λέξει στη σύμβαση παραχώρησης: «Η προμήθεια και το κόστος των συστημάτων σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις απαιτήσεις λειτουργίας που θα εκδοθούν από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ)/, καθώς και η παροχή αρχικής εκπαίδευσης του προσωπικού που θα απαιτηθεί για την λειτουργία και χρήση αυτών, έως πενήντα (50) άτομα το μέγιστο, θα καλυφθεί από τον Παραχωρησιούχο». Δηλαδή τη Fraport Greece.

Στη σύμβαση διευκρινίζεται, ταυτόχρονα, πως αφού τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα συστήματα, η Πολεμική Αεροπορία «θα τα παραλάβει και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους».

Όλη η επικαιρότητα