Ηλεία

«Τα Σαμαρέικα ανήκουν στην Ηλεία…»

Ακούστε το άρθρο

Την αδιαπραγμάτευτη στάση τους ότι τα Σαμαρέϊκα ανήκαν, ανήκουν και θα συνεχίσουν να ανήκουν στην Ηλεία επανέλαβαν για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής στη χθεσινή (3/3) συζήτηση-ενημέρωση που διοργάνωσε ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης με αντικείμενο τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τη διεκδίκηση του δήμου και φυσικά των κατοίκων των Σαμαρεΐκων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κοσμικό κέντρο «Παράδεισος», στα Σαμαρέικα, όπου το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι βουλευτής Θεοδώρα Διονυσίου Αυγερινοπούλου και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, ο καθηγητής Νίκος Σάμαρης, δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, παράγοντες της περιοχής και αρκετοί κάτοικοι.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο «οικοδεσπότης» της εκδήλωσης, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος «Παράδεισος» και πρόεδρος του Συλλόγου για την προστασία και ανάδειξη του δάσους της Στροφιλιάς Μάκης Σπηλιόπουλος ζητώντας απαντήσεις… Απαντήσεις όχι για τον ίδιο, αλλά για τα παιδιά της περιοχής που κάθε μέρα ρωτούν αν θα εκδιωχθούν από τα σπίτια τους και πού θα πάνε!

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο καθηγητής Νίκος Σάμαρης, ο οποίος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει ασχοληθεί με το θέμα των Σαμαρεΐκων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η περιοχή κατοικείται και ανήκει στην Ηλεία από το 1835. Πολλές φορές έχετε ακούσει για τα χιλιάδες στρέμματα του δάσους που έχουν καταπατήσει οι κάτοικοι της περιοχής. Από το 1960 μέχρι σήμερα, η διαφορά που προκύπτει στα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι λιγότερη από… είκοσι! Εδώ στα Σαμαρέικα παίζεται ένα χυδαίο πολιτικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλιάτσικο».

«Το κράτος οφείλει να διοικεί όπως πρέπει»

Στο όλο ιστορικό της διεκδίκησης αλλά και στις τελευταίες εξελίξεις αναφέρθηκε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δικαστική απόφαση της 19ης Ιουνίου 1926 καθόρισε τα όρια των δύο νομών. Η απόφαση έγινε αποδεκτή και έτσι υπάρχουν τα όρια των δήμων μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο κ.Αρβανίτης αναφέρθηκε στις επαφές και τις συναντήσεις που έχουν γίνει για το θέμα το τελευταίο διάστημα, όπως την πρόσφατη αυτοψία στην περιοχή του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανώλη Αγγελάκα αλλά και τη σύσκεψη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα, ενώ καυτηρίασε έντονα και τις Πράξεις των Διοικητικών Αποβολών που έχουν υπογραφεί από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αχαΐας!

«Πίεση προς κάθε κατεύθυνση»

Η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου πρότεινε συνεργασία του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης με τη συνθήκη Ramsar, η οποία προστατεύει την περιοχή, δίνοντας τα απαραίτητα στοιχεία και τα τηλέφωνα των εκπροσώπων της συνθήκης στην Ελλάδα στον δήμαρχο Δημήτρη Αρβανίτη.

«Έχουμε κοινή στάση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα σύμφωνα με την οποία τα Σαμαρέικα, σαφώς και ανήκουν στην Ηλεία» είπε τέλος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη.

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)

Όλη η επικαιρότητα