Ηλεία

«Τα σαπουνάκια» εν δράσει…

Ακούστε το άρθρο

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)


«Τα σαπουνάκια» είναι η επωνυμία της επιχείρησης που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας στα πλαίσια του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη» που σχετίζεται με την αγωγή σταδιοδρομίας και ήδη πήραν μία καλή ?γεύση? του τι σημαίνει να έχει κάποιος την δική του επιχείρηση.

Πρόκειται για μία εικονική επιχείρηση που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2012 από τους μαθητές της Β? τάξης του Τομέα Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, για να καλύψει την ανάγκη των καταναλωτών για αγνά, παραδοσιακά, χειροποίητα προϊόντα, ντόπιας παραγωγής, χωρίς συντηρητικά.

Παραγωγή και πώληση

Η επιχείρηση των μαθητών αφορά στην παραγωγή σαπουνιών με φυσικά προϊόντα και στην προκειμένη περίπτωση με την χρήση υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, που είναι το σήμα κατατεθέν της Αμαλιάδας και επιτρέπει την δημιουργία σαπουνιού με ήπια υφή, αλλά και με εξαιρετικές ενυδατικές και καθαριστικές ικανότητες, ενώ οι ράβδοι αρωματίζονται με αιθέρια έλαια.

Τα παιδιά κατασκευάζουν χειροποίητα σαπούνια, χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή τεχνική επεξεργασίας και στόχος της επιχείρησης είναι να έχει τζίρο 40.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και ετήσια αύξηση του τζίρου κατά 20%.

Η έλλειψη εμπειρίας των μαθητών εκμηδενίζεται από τον δυναμισμό τους, την όρεξη για δουλειά και το πάθος για την επιτυχία και ήδη η επιχείρησή τους κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς παρουσιάστηκε στην ειδική εκδήλωση AIT που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και φιλοξένησε τις εικονικές επιχειρήσεις 38 σχολείων από όλη τη χώρα, αποκομίζοντας θετικά σχόλια, ενώ το σχολείο είχε το δικό του περίπτερο στο Φεστιβάλ ?Κερνάμε Ελλάδα?.

Καθοδηγητές των παιδιών ήταν οι καθηγητές του σχολείου: Δήμητρα Σεϊντή, Διονυσία Πατσούρη, Ελισάβετ Καραγιάννη και Αλέξανδρος Μπόκος.

Εργάστηκαν ομαδικά

Καθηγητές και μαθητές εργάστηκαν σαν ομάδα, τα παιδιά ήταν αυτά που αποφάσισαν για το αντικείμενο της επιχείρησης και όπως ανέφερε η κα Σεϊντή: «Τα παιδιά αποκόμισαν εμπειρίες, αυτοπεποίθηση και κατάλαβαν ότι μέσα από την δραστηριότητα μπορούν να πετύχουν πολλά. Έμαθαν ότι πρέπει να ρισκάρουν, ταυτόχρονα όμως ότι θα πρέπει να είναι οργανωτικοί και δημιουργικοί και να μάθουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να είναι εργατικοί».

Από την πλευρά της η κα Πατσούρη τόνισε: «Είμαστε όλοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, εργάστηκαν πρόθυμα και κατάλαβαν ότι, σε σχέση και με τον τομέα τους, η επιχειρηματικότητα είναι το μέλλον».

Ικανοποιημένος δήλωσε και ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ κ. Κώστας Κωνσταντούλας, ο οποίος επεσήμανε ότι το σχολείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τέτοιες δραστηριότητες και υπογράμμισε: «Παρ? ότι υπήρχαν πολλές αντιξοότητες στην υλοποίηση του προγράμματος, κυρίως γραφειοκρατικού τύπου, με την συνεργασία των συναδέλφων και την θέληση των παιδιών καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε ώστε τα παιδιά αυτά να εκπροσωπήσουν το σχολείο και την πόλη, τόσο στο ?Κερνάμε Ελλάδα? όσο και στην εκδήλωση της Αθήνας». Ο κ. Κωνσταντούλας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον δήμο Ήλιδας για την φιλοξενία στο περίπτερο του ?Κερνάμε Ελλάδα?, αλλά και το ΚΤΕΛ Ηλείας, το οποίο πάντα βοηθά στην μετακίνηση των μαθητών κάνοντας σημαντικές εκπτώσεις.

Όλη η επικαιρότητα