Γεύσεις

Tα σαρακοστιανά εδέσματα και οι θερμίδες τους

Ακούστε το άρθρο

Tα σαρακοστιανά εδέσματα έχουν την τιμητική τους. Μάθετε ποια είναι η διατροφική τους αξία και προσέξτε να μην επιβαρυνθείτε με έξτρα θερμίδες.

Ταραμοσαλάτα
Τα συστατικά της ταραμοσαλάτας την καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτική. Ο ταραμάς είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, βιταμίνης Α και Δ, καλίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Ο ταραμάς, όμως, είναι ιδιαίτερα πλούσιος και σε νάτριο (αλάτι), οπότε η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από υπερτασικούς ή νεφροπαθείς. Προτιμήστε τον άσπρο ταραμά, καθώς το ροζ χρώμα προέρχεται από πρόσθετες χρωστικές ουσίες. Ενεργειακά, 1 κουταλιά ταραμά προσδίδει περίπου 120 θερμίδες.

Χαλβάς
Παρασκευάζεται από ταχίνι, με αποτέλεσμα να είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι πλούσιος σε «καλά λιπαρά», που βοηθούν στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Προσοχή! Η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους καθώς τα 100 γρ. χαλβά προσδίδουν περίπου 540 θερμίδες.

Λαγάνα
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος (δεν περιέχει προζύμι). Η θερμιδική της αξία είναι η ίδια με αυτή του ψωμιού, με τη μία φέτα (30 γρ.) να παρέχει περίπου 80 θερμίδες. Από διατροφικής πλευράς, μας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά της ομάδας του αμύλου, όπως οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Θαλασσινά
Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, κυρίως βιταμίνη Β12 και σελήνιο, ενώ αποτελούν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συντελούν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον, περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Αν και περιέχουν αρκετή χοληστερόλη, δεν ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και αυτό γιατί η χοληστερόλη της τροφής δεν επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα τόσο όσο τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχονται στα τρόφιμα. Επομένως, επιλέξτε τα θαλασσινά στη σχάρα ή βραστά με λεμόνι ή ξύδι αντί τηγανιτά. Τα ψητά ή βραστά θαλασσινά ανά 100 γρ. αποδίδουν περίπου 100-200 θερμίδες (100 θερμίδες το καλαμάρι, 140-150 θερμίδες οι γαρίδες και οι σουπιές, ενώ το χταπόδι περίπου 200 θερμίδες).

Πατάτα
Οι πατάτες αποτελούν ξεχωριστό τρόφιμο, καθώς συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων με αυτά των λαχανικών. Οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού και ενισχύουν την υγιή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, είναι καλές πηγές βιταμίνης C, καλίου, ενώ από τη φύση τους δεν περιέχουν νάτριο. Μια μέτρια πατάτα (200γρ. – μέγεθος γροθιάς) προσδίδει περίπου 180-200 θερμίδες.

Πηγή: mustonline.gr

Όλη η επικαιρότητα