Ηλεία

Τα σχολεία καθαρά, οι καθαρίστριες απλήρωτες!

sxoleia_katharistries001.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο ίδιο έργο…πρωταγωνίστριες είναι για μια ακόμα φορά οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, αφού από την αρχή της σχολικής χρονιάς και μέχρι σήμερα, δεν έχουν πάρει στα χέρια τους, ούτε ευρώ, αν και τα σχολεία δεν έμειναν ακαθάριστα ούτε για μια ημέρα. Μια σκέψη ήταν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, αλλά η σκέψη, έφυγε όπως ήρθε, αφού, όπως χαρακτηριστικά λένε στην εφημ. «Πατρίς», «…τα παιδιά δε φταίνε σε τίποτα».

Οι καθαρίστριες του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Πελοπίου, ακλουθώντας τον ίδιο δρόμο «διεκδίκησης», επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί, ώστε να πληρωθούν για την εργασία που έχουν προσφέρει, από τις αρχές της σχολικής χρονιάς και  μέχρι σήμερα. Γιατί, όπως σημειώνουν, μπορεί τα χρήματα που παίρνουν να είναι λίγα, αλλά είναι αναγκαία για τις ίδιες και τις οικογένειές τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «…ο κάθε ένας που δουλεύει, έχει ανάγκη για τα χρήματα, δε δουλεύει από χόμπι». Στο πλευρό τους είχαν και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πελοπίου αλλά και τον Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημ. Συμβούλιο, Γιώργο Τζαβάρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον αναπληρωτή δημάρχου, Γιώργο Δεββέ, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Γεωργακόπουλο και τον πρόεδρο της Β/θμιας Σχολικής Επιτροπής Παναγιώτη Κανελλάκη, τους εξέφρασαν την αγωνία αλλά και την αγανάκτησή τους, αφού τέσσερις περίπου μήνες δουλεύουν απλήρωτες με αποτέλεσμα, να πλησιάζουν Χριστούγεννα και να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας και των παιδιών τους. Συζήτησαν μάλιστα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την πληρωμή τους μέσω των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να κάνουν ανθρώπινα Χριστούγεννα, σε περίπτωση που τελικά το Υπουργείο Παιδείας δεν «πιστώσει» άμεσα το απαραίτητο χρηματικό ποσό στο ΕΙΝ, προκειμένου να πάρουν και οι ίδιες τα χρήματά τους. «Νομίζω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από το υπουργείο», σημείωσε ο κ.Δεββές.

Λειτουργικά ζητήματα…με τους διευθυντές

   Το θέμα της μη πληρωμής των καθαριστριών, έθεσαν και οι διευθυντές των τριών παραπάνω σχολικών μονάδων, κα Βασιλοπούλου, κ.Κωστόπουλος και κ.Μπίρμπας, στην συνάντηση που προηγήθηκε με τους κ.κ Δεββέ, Γεωργακόπουλο και Κανελλάκη, προκειμένου να συζητήσουν τη διευθέτηση λειτουργικών ζητημάτων για τα σχολεία, μέσα από τη συνεργασία που υπάρχει με την αντίστοιχη – για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης – Σχολική Επιτροπή του δήμου. «Καταλήξαμε στο να δημιουργήσουμε ένα κανονισμό Σχολικών Επιτροπών, που θα καλύψει όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν σε ζητήματα διαφάνειας, εξοικονόμησης πόρων», είπε ο κ.Δεββές και κατέληξε λέγοντας «…θα υπάρχει συνεχής διάλογος για να αναβαθμιστεί η σχέση δήμου -σχολείου και σε επίπεδο λειτουργίας σχολικών επιτροπών και λήψης πρωτοβουλιών παιδαγωγικού χαρακτήρα, έξω από τα σχολεία».

Τα προβλήματα

   Επί τάπητος τέθηκαν και άλλα σοβαρά προβλήματα στις υποδοχές του σχολικού συγκροτήματος, όπως η μη λειτουργία των τουαλετών του Γυμνασίου – Λυκείου, δυσκολεύοντας ακόμα και τον καθαρισμό τους, θέτοντας σε κίνδυνο και την υγεία των παιδιών, που αναγκάζονται να εξυπηρετούνται από δυο χώρους, για αγόρια και κορίτσια αντίστοιχα. Γι’ αυτό το θέμα πάντως, όπως επισημάνθηκε, η επισκευή τους έχει δρομολογηθεί, υπάρχει σχετική πίστωση και είναι θέμα λίγων ημερών να ξεκινήσει.

Γιώργος Τζαβάρας

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωση

«Υπάρχει τεράστια κωλυσιεργία όσον αφορά την υπογραφή της σύμβασης Υπουργείο, για τις σχολικές καθαρίστριες. Γι’ αυτό, είμαστε στο πλευρό των καθαριστριών των σχολείων του Πελοπίου, για να πιέσουμε όσο μπορούμε να πληρωθούν τα οφειλόμενα πριν τα Χριστούγεννα και να κάνουν αξιοπρεπώς γιορτές με τις οικογένειές τους».

Κώστας Τσίγκλας

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων Γυμν. Πελοπίου

«Είμαστε εδώ, στο πλευρό των καθαριστριών που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Ήρθαμε να ενημερωθούμε από τις Σχολικές Επιτροπές για του πού βρίσκονται οι διαδικασίες, αν και έχουμε πληροφορίες ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα η ΚΥΑ, και να δούμε τι ενέργειες έχουν γίνει προς το Υπουργείο για να πληρωθούν για τους 4 μήνες εργασίας που έχουν προσφέρει. Επίσης, θα μιλήσουμε και για κάποια άλλα προβλήματα, γιατί βλέπουμε να γίνονται εργασίες καλλωπισμού, ενώ υπάρχουν άλλα πρακτικά λειτουργικά προβλήματα».

Ζαφειρία Αλεξόπουλου

Καθαρίστρια Γυμνασίου Πελοπίου

«Είμαι απλήρωτη 4 μήνες και είμαστε εδώ για να βγάλουμε μια άκρη. Και δε μιλάμε για μεγάλα ποσά, αλλά για ένα «χαρτζιλίκι» ουσιαστικά, που όμως δεν το παίρνουμε. Έχουμε οικογένειες, έρχονται Χριστούγεννα και τα έχουμε δουλέψει. Και πέρσι, το ίδιο πρόβλημα είχαμε και παρακαλούσαμε να πάρουμε τα χρήματά μας. Πιστεύω πως, υπάρχει δυνατότητα, μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές και τον δήμο, να πληρωθούμε και όταν έρθουν τα χρήματα, να τα κρατήσουν».

Γεωργία Αντωνοπούλου

Καθαρίστρια Λυκείου Πελοπίου

«Δουλεύω πρώτη χρονιά φέτος, έρχονται γιορτές και ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί. Δουλεύουμε γιατί έχουμε ανάγκη τα χρήματα, γιατί έχουμε οικογένειες και μικρά παιδιά. Εγώ καθαρίζω ολόκληρο κτίριο μόνη μου, πέραν των προβλημάτων που υπάρχουν με τις τουαλέτες και τα καζανάκια που δε λειτουργούν. Σκεφτήκαμε να κάνουμε αποχή, μήπως ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι, αλλά, δε μας φταίνε τα παιδιά, πώς θα αφήσουμε ακαθάριστο στο σχολείο…»

Ανδρούλα Στασινοπούλου

Καθαρίστρια Δημ. Σχολείου Πελοπίου

«Δουλεύουμε χωρίς ανταμοιβή και αυτό είναι άδικο. Έρχονται Χριστούγεννα, έχουμε δουλέψει και πρέπει να ανταμειφτούμε. Κάθε χρόνο, ταλαιπωρούμαστε με αυτό το θέμα και κάνουμε αγώνα για να πάρουμε τα χρήματά μας».

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα