Κόσμος

Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς στη διεθνή σκηνή

a16708dac5d73da69bf6ff2f8db35a8b.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το 2013 αποδείχθηκε μια ιδιαίτερα ταραχώδης όσο και ενδιαφέρουσα χρονιά. Μια χρονιά με συνταρακτικά γεγονότα, απώλειες και τραγωδίες. Στις ΗΠΑ η χρονιά σημαδεύτηκε από την τραγωδία στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, από την φρικιαστική ιστορία του ανθρώπινου τέρατος Άριελ Κάστρο που κρατούσε φυλακισμένες για πάνω από μια δεκαετία τρεις νεαρές γυναίκες, αλλά και από αρκετές “ιστορικές” κινήσεις του Προέδρου Ομπάμα, που στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του έχει μέχρι στιγμής συμφωνήσει στην μερική άρση του εμπάργκο κατά του Ιράν και έχει ανταλλάξει χειραψία με τον ηγέτη της Κούβας Ραούλ Κάστρο.

Στην Ευρώπη οι μεγάλες ειδήσεις σε πολιτικό πεδίο προέκυψαν από την Αγγλία, όπου πέθανε η ιστορική της ηγέτης Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ προέκυψε και έτερος διάδοχος του θρόνου, ο γιος του Πρίγκιπα Ουίλλιαμ και της Δούκισας Κέιτ… Η Ρωμαικαθολική Εκκλησία απέκτησε νέον Προκαθήμενο, τον Πάπα Φραγκίσκο που μέχρι σήμερα έχει… “κονιορτοποιήσει” το Πρωτόκολλο και πρόλαβε να αναδειχθεί σε Προσωπικότητα της Χρονιάς από το περιοδικό TIME.

Στη Μέση Ανατολή Συρία και Αίγυπτος σπαράσσονται ακόμα, η πρώτη από τον φονικό εμφύλιο, η δεύτερη από τις συνεχιζόμενες διαμάχες μεταξύ Μουσουλμάνων Αδερφών και στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών. Η Αραβική Άνοιξη ακόμα καλά κρατεί…

Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς με μια… μικρή σύνδεση με το τελείωμα του 2012: 

Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα εισέβαλλε οπλισμένος στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook Elementary της κωμόπολης Newtown στο Κονέκτικατ και σκότωσε 20 παιδιά και 6 δασκάλους προτού αυτοκτονήσει. Η νέα χρονιά ξεκίνησε με μια απόφαση-σταθμό για την μικρή κοινωνία. Στις 3 Ιανουαρίου του 2013 οι αρχές αποφάσισαν να απομακρύνουν προσωρινά από την πόλη τους επιζώντες μαθητές και τις οικογένειές τους προκειμένου να τους δοθεί ψυχολογική βοήθεια και παράλληλα να μην είναι παρόντες στο ξεκίνημα των διαδικασιών κατεδάφισης του σχολείου.  


4 Ιανουαρίου 2013. Οι αυστραλιανές αρχές κηρύσσουν την Κομητεία Hobart της Τασμανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων 40 ετών κατατρώνε τεράστιες εκτάσεις γης και απειλούν κατοικημένες περιοχές. 


20 Ιανουαρίου. 
Επίλεκτες ομάδες Γάλλων κομάντος επεμβαίνουν στο Μαλί, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και εναντίον των Μουσουλμάνων ανταρτών που πρόσκεινται στην οργάνωση Αλ Κάιντα και κρατούν ομήρους Γάλλους και άλλους ξένους υπηκόους σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή Niono. Η επέμβαση ήταν άκρως αιματηρή, πλην αποτελεσματική. 



20 Ιανουαρίου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται στο Λευκό Οίκο για τη δεύτερη θητεία του. Ο όρκος θα επαναληφθεί δημοσίως την επομένη, στις 21 Ιανουαρίου 2013, στην Δυτική Πτέρυγα του Καπιτώλιου.  


30 Ιανουαρίου. Κορυφώνεται ο αιματηρός εμφύλιος στη Συρία με το πλέον αποτροπιαστικό χτύπημα – οι Δυτικοί διατείνονται πως έγινε και χρήση χημικών – στην πόλη Aleppo.

27 Φεβρουαρίου. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος πραγματοποιεί την τελευταία του επίσημη εμφάνιση στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος έγινε μόλις ο δεύτερος Προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας που παραιτήθηκε του θώκου του εν ζωή! 


13 Μαρτίου. Λευκός καπνός βγαίνει από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού. Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εκλέγεται 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας. Το όνομα που επέλεξε ήταν προς τιμήν του αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης. Είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Ποντίφικας εδώ και 1.200 (!) χρόνια και ο πρώτος Πάπας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική. Στις 17 Μαρτίου ο νέος Πάπας απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα προς το ποίμνιό του και την πρώτη δημόσια προσευχή.  


15 Απριλίου. Ο 117ος Μαραθώνιος της Βοστώνης σημαδεύεται από μια πρωτοφανή διπλή βομβιστική-τρομοκρατική επίθεση. Δύο εκρήξεις βομβών, κοντά στον τερματισμό, θα σπείρουν τον πανικό και το θάνατο. Τελικός απολογισμός τρεις νεκροί και 264 τραυματίες. Οι αρχές θα εξαπολύσουν το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ και τελικώς στις 18 του μηνός σκοτώνουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών τον έναν από τους δύο “βομβιστές της Βοστώνης” Ταμερλάν Τσαρνάεφ (Tamerlan Tsarnaev) και λίγες ώρες αργότερα, στις 19 Απριλίου 2013, συλλαμβάνουν τον μικρότερο αδερφό του Ντζοχκάρ Τσαρνάεφ (Dzhokhar Tsarnaev). 


 

17 Απριλίου 2013. Στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο η Βρετανία αποχαιρετά την “Σιδηρά Κυρία” της, Βαρώνη Μάργκαρετ Θάτσερ.  


25 Απριλίου. Τα συνεργεία διάσωσης παλεύουν απεγνωσμένα να βρουν διασωθέντες στα ερείπια του εργοστασίου κατασκευής ρούχων που κατέρρευσε στην πόλη Σαβάρ, κοντά στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές. Τα θύματα εκατοντάδες σε αυτό που ο διεθνής Τύπος χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο “βιομηχανικό δυστύχημα” των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως!  

6 Μαϊου 2013. Οι αρχές εισβάλλουν σε ένα μεσοαστικό σπίτι στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Συλλαμβάνουν τον Αριέλ Κάστρο, ο οποίος κατηγορείται ότι κρατούσε κλεισμένες στο υπόγειο τρεις νεαρές γυναίκες που είχε απαγάγει μεταξύ του 2002 και του 2004. Τα θύματά του Amanda Berry, Georgina “Gina” DeJesus και Michelle Knight επιστρέφουν στις οικογένειές τους μετά από μια δεκαετία που θεωρούνταν αγνοούμενες. Ο απαγωγέας και βασανιστής τους θα βρεθεί, λίγους μήνες μετά, νεκρός στο κελί του!  


1η Ιουνίου. Ξεσπούν τα πρώτα μεγάλα επεισόδια στην περιοχή Μπεσικτάς της Κωνσταντινούπολης. Εκατοντάδες άτομα συρρέουν στην περιοχή και συγκρούονται με την αστυνομία, αντιδρώντας στα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε οικιστικό και εμπορικό σύμπλεγμα ένα μεγάλο πάρκο στην πλατεία Ταξίμ. Τις επόμενες 15 ημέρες η πλατεία Ταξίμ θα γίνει το θέατρο των χειρότερων συγκρούσεων μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.  


17 Ιουνίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντάται για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή και των δύο με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G8 στη Βόρεια Ιρλανδία. 


1η Ιουλίου. Η περιοχή των West Midlands στην Αγγλία σαρώνεται από κολοσσιαία πυρκαγιά που ξέσπασε αρχικά σε κέντρο ανακύκλωσης στην κωμόπολη Smethwick, κοντά στο Birmingham. Η κατάσβεσή της κράτησε μέρες και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος δήλωσε πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που αντιμετώπισε στην καριέρα του. 


5 Ιουλίου. Ξεσπούν νέες πολύνεκρες ταραχές στο Κάιρο, στην πλατεία Ταχρίρ, θυμίζοντας σε όλους τις ημέρες των αιματηρών ταραχών του 2011. Αυτή τη φορά συγκρούονται υποστηρικτές του αποπεμφθέντος Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, μέλους της οργάνωσης των Μουσουλμάνων Αδερφών, με δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού. Οι ταραχές θα συνεχισθούν για πάνω από δύο μήνες και τελικά τη λύση – και ουσιαστικά τη διακυβέρνηση – θα δώσει ο στρατός και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Αλ Σίσι.  


6 Ιουλίου. Το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία του Καναδά. Φορτηγό τρένο που μετέφερε χημικά και υγροποιημένο φυσικό αέριο εκτροχιάζεται κοντά στο Lac Megantic του Κεμπέκ. 


22 Ιουλίου 2013. Η Δούκισα του Κέιμπριτζ Κέιτ, σύζυγος του δεύτερου τη τάξει διαδόχου του βρετανικού θρόνου Πρίγκιπα Ουίλλιαμ, γεννά νέο διάδοχο του στέμματος, στο νοσοκομείο St. Mary’s του Λονδίνου. Το νεώτερο μέλος της βασιλικής οικογένειας θα λάβει τελικά το όνομα Γεώργιος Αλέξανδρος (Prince George Alexander Louis of Cambridge) και θα βαφτιστεί επισήμως στις 23 Οκτωβρίου.


26 Ιουλίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Βραζιλία. Η χώρα βρίσκεται σε παροξυσμό και ο ίδιος δεν διστάζει να χαιρετίσει τις εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς στην… παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο!  


7 Αυγούστου. Η Καλιφόρνια κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές κατατρώνε ολόκληρες περιοχές, ακόμα και οικισμούς κοντά στην πόλη Banning. 


21 Αυγούστου. Οι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών δίνουν στη δημοσιότητα φωτογραφίες δεκάδων πτωμάτων που ισχυρίζονται πως υπήρξαν τα θύματα επίθεσης με χημικά από τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Άσαντ στη γειτονιά της Duma, στην πρωτεύουσα Δαμασκό. 

17 Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώνεται με επιτυχία η διαδικασία ανέλκυσης του ημιβυθισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, λίγο έξω από το λιμάνι του νησιού Giglio στην Ιταλία. Αυτή υπήρξε η μακράν δυσκολότερη ναυαγιαίρεση της ιστορίας. 


21 Σεπτεμβρίου. Ομάδα ένοπλων εισβάλλει στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Ακολουθούν σχεδόν 48 ώρες τρόμου με τελικό απολογισμό 59 νεκρούς ανυποψίαστους πολίτες και 175 τραυματίες. 


17 Οκτωβρίου. Για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια χρονιά η Αυστραλία δοκιμάζεται από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Αυτή τη φορά η πύρινη λαίλαπα κατάπιε χιλιάδες εκτάρια από την Bondi Beach ως τα περίχωρα του Σίδνεϊ κι από τα Blue Mountains ως τα Southern Highlands. 

8 Νοεμβρίου 2013: Ο τυφώνας Haiyan σκορπίζει το θάνατο και την καταστροφή στις Φιλιππίνες. Πάνω από 10.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης ισοπεδώθηκαν, χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι, η πόλη Τακλομπάν σβήστηκε από τον χάρτη…




18 Νοεμβρίου 2013.
 Δίδυμοι ανεμοστρόβιλοι ισοπεδώνουν την πόλη Washington στο Ιλλινόις των ΗΠΑ. Πάνω από 1500 σπίτια καταστράφηκαν.


5 Δεκεμβρίου 2013. Ο ιστορικός ηγέτης και πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών.


10 Δεκεμβρίου 2013. Χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί και δεκάδες πολιτικοί αρχηγοί και ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Εθνικό Στάδιο του Σοβέτο, στο Γιοχάνεσμπουργκ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Μαντέλα.  



11 Δεκεμβρίου 2013. “Σπάνια ένας νέος παίκτης στη διεθνή σκηνή έχει καταφέρει να συγκεντρώσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και τόσο έντονα τα φώτα της δημοσιότητας, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και την αγάπη του κοινού, όσο αυτός”. Με τα λόγια αυτά η διεύθυνση του περιοδικού ΤΙΜΕ αιτιολόγησε την ανάδειξη του Πάπα Φραγκίσκου ως “Πρόσωπο της Χρονιάς” για το 2013… 

25 Δεκεμβρίου: Η Βρετανία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κακοκαιρίας. Πλημμύρες, θυελλώδεις άνεμοι και εν τέλει ένας τυφώνας – σπάνιας στα χρονικά έντασης – σαρώνει για μέρες τα βρετανικά νησιά. Αποτέλεσμα: αρκετοί νεκροί, δεκάδες τραυματίες, αρκετές εκατοντάδες άστεγοι και τεράστιες υλικές ζημιές. Η μανία της φύσης καταλάγιασε μετά από μέρες και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο “χτύπημα” μέσα στις πρώτες ημέρες του Γενάρη!


25 Δεκεμβρίου: Θρίλερ στην Ανταρκτική. Ρωσικό ερευνητικό πλοίο με πλήρωμα 74 ατόμων εγκλωβίζεται σε παγετώνα. Μέχρι και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, μερικά από τα ισχυρότερα παγοθραυστικά στο Νότιο ημισφαίριο απέτυχαν να προσεγγίσουν το πλοίο και να διασώσουν τους ναυτικούς του. 


29 Δεκεμβρίου: Ο διάσημος πρώην πρωταθλητής της Formula 1 Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίζεται σοβαρά κάνοντας σκι στις Άλπειες. Μεταφέρεται σε κωματώδη κατάσταση στη Γκρενόμπλ και δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.


29 – 30 Δεκεμβρίου 2013: Διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας από “μαύρες χήρες” και Τσετσένους αυτονομιστές στην πόλη Βόλγκογκραντ στη Ρωσία. Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες των επιθέσεων στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και σε ένα τρόλεϊ. Τρόμος στη Ρωσία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενόψει και των χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων που θα ξεκινήσουν το Φεβρουάριο στη ρωσική πόλη Σότσι. 





www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα