Περιβάλλον

Τα σκουπίδια «ξαναπνίγουν» την Ηλεία – Συλλήψεις εργαζομένων στα Κονιδέικα – Υπό κατάληψη οι «Λίμνες» (VIDEO)

limnes_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στις «Λίμνες» για μια ακόμα ημέρα συγκεντρώθηκαν σύσσωμοι οι κάτοικοι των περιοχών Μακρισίων και Αλφειούσας την Τρίτη, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες έχουν αποτρέψει κάθε δραστηριότητα στο χώρο όπου πρόκειται να μεταφερθεί ο δεματοποιητής και που αναμένεται να εξυπηρετήσει τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι κάτοικοι που το τελευταίο διάστημα διαμαρτύρονται έντονα για την εγκατάσταση του δεματοποιητή στο σημείο «Λίμνες» που συνορεύει με τις δύο περιοχές Μακρισίων και Αλφειούσας, δήλωσαν και χθες Τρίτη την αγανάκτησή τους στην αδιαφορία των τοπικών αρχών, ενώ επεσήμαναν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο χώρο.

Μάλιστα οι κάτοικοι των περιοχών που συγκεντρώθηκαν χθες στις «Λίμνες» συγκέντρωσαν ακόμα και υπογραφές προκειμένου να παύσει κάθε δραστηριότητα στο σημείο και ο χώρος να μετατραπεί ξανά σε δάσος, τις οποίες επέδειξαν και στον Εισαγγελέα Πύργου.

Πήραν παράταση οι δήμοι

Τελικά η πολυπόθητη παράταση που αναμενόταν να υπογραφεί από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη, για την κήρυξη των δύο δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, δόθηκε το πρωί της Τρίτης στους δημάρχους, Μάκη Παρασκευόπουλο και Θύμιο Κοτζιά, ενώ το χρονικό διάστημα που επιτρέπει η Πολιτική Προστασία στους δύο δήμους να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο χώρο είναι για ένα μήνα.

Ζήτησαν κατανόηση

Οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Μάκης Παρασκευόπουλος και Θύμιος Κοτζιάς αντίστοιχα ζήτησαν από την πλευρά τους την κατανόηση των συμπολιτών τους για το πρόβλημα που υπάρχει, τονίζοντας πως η λύση αυτή είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

Επίσης οι δύο δήμαρχοι, επεσήμαναν πως με την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, των στερεών αποβλήτων και του ΧΥΤΥ, που έχουν χωροθετηθεί μεταξύ Πύργου και Αμαλιάδας, στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, θα λυθεί το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Τα δέματα θα πηγαίνουν αλλού

Όπως ξεκαθάρισαν την Τρίτη οι δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, στο σημείο στη θέση «Λίμνες» πρόκειται να μεταφερθεί μόνο ο δεματοποιητής καθώς τα δεματοποιημένα σκουπίδια αναμένεται να μεταφέρονται σε άλλα σημεία που θα αδειοδοτηθούν για το σκοπό αυτό. Μάλιστα, σημείωσαν πως οι χώροι αυτοί έχουν ήδη βρεθεί για τους δύο δήμους.



Παράλληλα στον δήμο Ήλιδας έχει ανασταλεί η αποκομιδή των απορριμμάτων από την Τρίτη, καθώς το θέμα της εναπόθεσης έχει οδηγηθεί πλέον σε αδιέξοδο και μετά και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, με την επ’ αυτοφώρω σύλληψη τριών εργαζομένων του τομέα καθαριότητας να αδειάζουν σκουπίδια στο ΧΑΔΑ των Κονιδεΐκων, η πολιτεία καλείται πλέον να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα και να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Το τι θα επικρατήσει τις επόμενες ημέρες στον δήμο Ήλιδας παραμένει άγνωστο, το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Τρίτη το πρωί όλα τα απορριμματοφόρα τράβηξαν χειρόφρενο και προοιωνίζονται δυσάρεστες καταστάσεις εάν δεν δρομολογηθούν άμεσα λύσεις.

Ουσιαστικά μιλάμε για το χρονικό ενός «προαναγγελθέντος θανάτου», ο οποίος παρέσυρε στη δίνη του απλούς εργαζόμενους, οι οποίοι απλά εκτελούν εντολές και κάνουν την δουλειά τους, για να βγάλουν το μεροκάματο και να ζήσουν τις οικογένειές τους, αλλά ταυτόχρονα μιλάμε για το χρονικό ενός «προαγγελθέντος θανάτου» που δεν μένει στα στενά όρια δημοτικής αρχής και εργαζομένων, αλλά αφορά πλέον όλους τους δημότες.

Το χρονικό

Από την προηγούμενη εβδομάδα κοινοποιήθηκε έγγραφο στον δήμο Ήλιδας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ στα Κονιδέϊκα, με τον δήμο να ζητά πίστωση χρόνου προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση του χώρου και η εγκατάσταση δεματοποιητή, ως προσωρινή λύση, μέχρις ότου προχωρήσει το έργο κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην θέση «Τριανταφυλλιά», που θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων σε ολόκληρο το Νομό.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες εγκαταστάθηκε ο εργολάβος στα «Κονιδέικα», για να ξεκινήσει το έργο αποκατάστασης του χώρου, έτσι ώστε άμεσα να τοποθετηθεί και ο δεματοποιητής.

Κίνηση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των περιοίκων, οι οποίοι επί σειρά ετών καταγγέλλουν την λειτουργία του ΧΑΔΑ και διαφωνούν και με την εγκατάσταση του δεματοποιητή. Αν και από την πλευρά της δημοτικής αρχής έγινε προσπάθεια να πειστούν για την αναγκαιότητα των εργασιών, προκειμένου να μην χαθεί το κονδύλι και παράλληλα να δοθεί προσωρινή λύση με τον δεματοποιητή, οι περίοικοι φαίνεται ότι δεν πείστηκαν και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

Έστησαν «μπλόκο» στους εργαζόμενους

Το απόγευμα της Δευτέρας, γύρω στις 7:30, ένα απορριμματοφόρο του δήμου Ήλιδας με έναν οδηγό και δύο μόνιμους εργαζόμενους, μετέβησαν στο σκουπιδότοπο των «Κονιδεϊκων» και εναπόθεσαν σκουπίδια, ωστόσο κατά την έξοδό τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους περίοικους, οι οποίοι τους είχαν κλείσει το δρόμο με ένα αυτοκίνητο και είχαν καλέσει και την Αστυνομία.

Λίγη ώρα αργότερα, αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη των εργαζομένων, ενώ μήνυση είχε υποβληθεί και σε βάρος του αντιδημάρχου Ήλιδας κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου, ο οποίος μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε συλληφθεί.

Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αμαλιάδας για τα περαιτέρω και παρά το γεγονός ότι όπως είπαν και στους αστυνομικούς δεν είχαν ευθύνη αφού εκτελούσαν εντολές του δήμου, η διαδικασία προχώρησε κανονικά.

Μάλιστα, ενδεικτικό της συναισθηματικής φόρτισης που επικρατούσε, ο ένας εκ των εργαζομένων, ο οποίος είναι πατέρας πέντε παιδιών και διαμένει στο Μιχόι Αχαΐας, δεν άντεξε και υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα που βρισκόταν δίπλα στην μπαλκονόπορτα, με αποτέλεσμα το μισό του σώμα να βρεθεί έξω στο μπαλκόνι, αλλά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, μεταφέρθηκε εντός των γραφείων και από εκεί στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης, οι τρεις εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, όπου πέρασαν τη νύχτα, και χθες στις 11 το πρωί οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας.

Αλληλέγγυοι

Στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή βρέθηκε ο Σύλλογος εργαζομένων δήμων περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και χθες το πρωί αρκετοί εργαζόμενοι του δήμου Ήλιδας είχαν συγκεντρωθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Αμαλιάδας για να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους.

«Μιλάμε για απλούς μόνιμους εργαζόμενους του δήμου, ο ένας εκ των οποίων είναι πατέρας πέντε παιδιών και ο άλλος τεσσάρων παιδιών, οι οποίοι διαμένουν στο Μιχόι Αχαΐας και διανύουν καθημερινά 90 χιλιόμετρα για να πάρουν 15 ευρώ μεροκάματο. Αυτοί οι άνθρωποι χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, οδηγήθηκαν με χειροπέδες στα κρατητήρια σαν κοινοί εγκληματίες του ποινικού δικαίου» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων δήμων περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βούλγαρης και επεσήμανε στη συνέχεια:

«Από την πρώτη στιγμή είμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό τους και ορίσαμε δικό μας δικηγόρο να τους υπερασπιστεί. Πρέπει όμως επιτέλους να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με την εναπόθεση των απορριμμάτων, γιατί δεν είναι δίκαιο να σύρονται έτσι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν υποστεί βαθιά την οικονομική κρίση μέσα από τα μνημόνια και να διασύρονται για 15 ευρώ».

Εκδικάζεται την Παρασκευή

Στους τρεις εργαζόμενους του δήμου Ήλιδας απαγγέλθηκε κατηγορία για ρύπανση και υποβάθμιση περιβάλλοντος και η υπόθεση αναβλήθηκε και θα εκδικαστεί την ερχόμενη Παρασκευή στη μία το μεσημέρι από το αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, ενώ οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά»

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης και με δεδομένο ότι ο δήμος Ήλιδας δεν διαθέτει άλλο χώρο για την εναπόθεση απορριμμάτων, αποφασίστηκε να σταματήσει η αποκομιδή, αφού ο δήμος σηκώνει πλέον τα χέρια ψηλά.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στο patrisnews.com ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου: «Ας αναλάβει επιτέλους η πολιτεία, η περιφέρεια, η δικαιοσύνη, να λύσουν το πρόβλημα. Εμείς κάνουμε προσπάθειες να δώσουμε λύσεις, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλούνται. Ας αναλογιστούν λοιπόν όλοι πλέον τις ευθύνες τους. Εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, δεν υπάρχει άλλη λύση, τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτα και δεν έχουμε τι να κάνουμε τα σκουπίδια. Δεν θελήσαμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους περιοίκους, προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε την κατάσταση και πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα, τους δώσαμε διαβεβαιώσεις, αλλά δυστυχώς φτάσαμε σε παρατραβηγμένα πράγματα με την σύλληψη των εργαζομένων του δήμου. Μας στενοχωρεί πάρα πολύ το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκαν έτσι οι εργαζόμενοί μας και είμαστε στο πλευρό τους».

Ο κ. Χριστοφόρου κάνει έκκληση και στους καταστηματάρχες, προκειμένου να μην εναποθέτουν απορρίμματά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να μην οξυνθεί το πρόβλημα.

Όλη η επικαιρότητα