Έρευνα Ζώα

Τα σκυλιά δακρύζουν όταν ξαναβλέπουν τους ανθρώπους τους, δείχνει νέα έρευνα

Το πείραμα της επανένωσης σε σκυλιά και τα ευρήματα που προέκυψαν
Ακούστε το άρθρο

Μόνο όσοι έχουν κατοικίδια και συγκεκριμένα σκύλους, μπορούν να καταλάβουν τη συναισθηματική σύνδεση που υπάρχει μεταξύ άνθρωπου και σκυλιού και αυτό αποδεικνύεται και από το παρακάτω πείραμα.

Στην Ιαπωνία, ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα όπου διαπίστωσαν πως τα σκυλιά μόλις ξαναβλέπουν τον άνθρωπο τους, παραγάγουν περισσότερη ωκυτοκίνη («ορμόνη του συναισθηματικού δεσίματος»), η οποία προκαλεί ακόμη και δάκρυα.

Σημαντικό ρόλο στο συγκεκριμένο πείραμα, είχε η οπτική επαφή ανάμεσα σε σκύλο και άνθρωπο. Η οπτική επαφή ενθαρρύνει αρχικά τον άνθρωπο να θέλει περισσότερο να φροντίσει το κατοικίδιο, ενώ διαπιστώθηκε πως το βλέμμα του σκύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει απελευθέρωση ωκυτοκίνης και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς ακριβώς πραγματοποιήθηκε το πείραμα σε σκυλιά και ανθρώπους

Ο καθηγητής Takefumi Kikusui, συγγραφέας της έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Azabu, έχει δυο σκυλιά κανίς, τα οποία παρατηρούσε. Διαπίστωσε λοιπόν πως όταν ο σκύλος θηλάζει τα μικρά, το πρόσωπο του σκυλιού έπαιρνε μια μορφή πιο στοργική και τα μάτια είχαν υγρασία, σχεδόν δακρυσμένα. Έτσι του ήρθε η ιδέα για το πείραμα με την ωκυτοκίνη, η οποία εντείνει την ροή δακρύων.

«Είχαμε παρατηρήσει προηγουμένως ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται τόσο στα σκυλιά όσο και στους ιδιοκτήτες όταν αλληλεπιδρούν. Έτσι πραγματοποιήσαμε ένα πείραμα επανένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής από την Ιαπωνία. Στο πρώτο στάδιο του πειράματος, η ομάδα καταμέτρησε την ποσότητα των δακρύων που παρήγαγαν 18 σκύλοι όταν βρίσκονταν στο οικείο περιβάλλον του σπιτιού τους μαζί με τον ιδιοκτήτη τους, χρησιμοποιώντας το τεστ Schirmer. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτηση μιας ειδικής λωρίδας πίσω από το κάτω βλέφαρο την υγρασία σε αυτή τη λωρίδα.

Τα αποτελέσματα που έδειξε το πείραμα στα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους

Η ομάδα συνέκρινε αυτόν τον όγκο δακρύων με τον αντίστοιχο που παράγεται μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά της επανένωσης των σκύλων με τους ιδιοκτήτες τους, μετά από «χωρισμό» άνω των πέντε ωρών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν λοιπόν πως τα σκυλιά παρήγαγαν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δακρύων αφότου επανενώθηκαν με τους ιδιοκτήτες τους. Μπορεί τα δάκρυα να μην ήταν ανιχνεύσιμα, ωστόσο η υγρασία στα μάτια και η ωκυτοκίνη αυξάνονταν σημαντικά.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που αποδεικνύει ότι το θετικό συναίσθημα διεγείρει την έκκριση δακρύων σε ένα ζώο πέρα από τον άνθρωπο, και ότι η ωκυτοκίνη λειτουργεί στην έκκριση δακρύων», δήλωσε η επιστημονική ομάδα

Το ίδιο δοκιμάστηκε και στους ιδιοκτήτες σκύλων. Έδωσαν σε 74 ανθρώπους να κοιτάξουν δέκα φωτογραφίες πέντε σκύλων, που απεικόνιζαν κάθε ζώο είτε με υγρά μάτια, είτε χωρίς. Στην συνέχεια ρώτησαν σε μια κλίμακα από το ένα έως το πέντε, πόσο πολύ ήθελαν να αποφύγουν ή να φροντίσουν το ζώο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκυλιά με δακρυσμένα μάτια κέρδιζαν 10% έως 15% περισσότερους ανθρώπους που έλεγαν ότι θα ήθελαν να τα φροντίσουν. Αυτό, λέει η ομάδα, υποδηλώνει ότι τα δακρυσμένα μάτια των σκύλων προκαλούν συναισθήματα και στους ανθρώπους. Ωστόσο διευκρινίστηκε πως: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν οι σκύλοι δακρύζουν περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας επανένωσης σκύλου-σκύλου. Δεν γνωρίζουμε επίσης πώς τα σκυλιά χρησιμοποιούν τα δάκρυα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε την κοινωνική λειτουργία των δακρύων στους σκύλους».

Όλη η επικαιρότητα