Τεχνολογία Υγεία

Τα smartphones βλάπτουν σοβαρά τον ύπνο – Δείτε γιατί

Ακούστε το άρθρο

Κοιμούνται καλύτερα όσοι αφήνουν το smartphone εκτός κρεβατοκάμαρας.

Ήχοι, δονήσεις και φωτάκια που αναβοσβήνουν: συνηθισμένες λειτουργίες των κινητών τηλεφώνων, που ωστόσο δημιουργούν προβλήματα όταν βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το κινητό τηλέφωνο στερεί σε πολλούς Γερμανούς έναν ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ασφαλιστικής εταιρείας Barmer.

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης ρωτήθηκαν περί τα 4.000 άτομα και σχεδόν ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το smartphone του πριν τον βραδινό ύπνο. Το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και παίρνουν το κινητό ή το τάμπλετ τους μέσα στην κρεβατοκάμαρα, δήλωσαν ότι μένουν πάντα ή συχνά ξύπνιοι περισσότερη ώρα από όσο θα ήθελαν. Το αντίστοιχο ποσοστό για άτομα που δεν έχουν ηλεκτρονικές συσκευές στο υπνοδωμάτιό τους είναι αισθητά χαμηλότερο (15%).

Η δημοσκόπηση της Barmer δείχνει επίσης ότι μετά το πρωινό ξύπνημα σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων κάνουν χρήση του κινητού τους πριν να σηκωθούν από το κρεβάτι – μόλις ένας στους δέκα ανοίγει την ίδια ώρα το ραδιόφωνό του.

smartphone bed

Ζωτικής σημασίας ο ποιοτικός ύπνος

H χρήση του κινητού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που διαταράσσει τον βραδινό ύπνο. Ο επαρκής και καλός ύπνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων, τονίζει ο επικεφαλής της Barmer Κρίστοφ Στράουμπ. Ωστόσο, πάνω από τα ένα τρίτο (38%) των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κοιμούνται μόλις έξι ώρες ή και λιγότερο κάθε μέρα μιας κανονικής εργασιακής εβδομάδας. Μόλις ένας στους πέντε είναι πλήρως ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους.

Πάντως η χρήση του κινητού δεν είναι ο μόνος παράγοντας που διαταράσσει τον βραδινό ύπνο. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (39%) δήλωσαν ότι για τις διαταραχές στον ύπνο τους οφείλονται προσωπικές ανησυχίες και στρες, το ένα τρίτο ανάφερε ως αιτία προβλήματα υγείας, ενώ ίδιο ποσοστό ατόμων (33%) έκαναν λόγο για επαγγελματικά προβλήματα.

Πηγή: onmed

Όλη η επικαιρότητα