Categories: Life

Τα σνακ που επιλέγει μια διατροφολόγος

Share

Μπορεί να προσέχεις τα γεύματά σου υπερβολικά, να κουβαλάς τάπερ από το σπίτι στη δουλειά, να μετράς θερμίδες και να υπολογίζεις υδατάνθρακες, αλλά παρ’ όλα αυτά να μην τρέφεσαι σωστά. Συνήθως αυτό που χαλάει την προσπάθειά σου είναι τα κακής ποιότητας σνακ. Αν, για παράδειγμα, φας 3 γλυκά στο γραφείο, δεν αποκλείεται μετά να παραλείψεις και ένα ολόκληρο γεύμα από τις ενοχές, πράγμα που είναι το χειρότερο.

Το κεφάλαιο «σνακ» είναι πολύ σημαντικό για μια σωστή διατροφή – και δεν εννοούμε τη δίαιτα. Αφορά όλα εκείνα τα ενδιάμεσα «γεύματα» που μας κρατάνε σχετικά χορτάτους, ώστε να μην λιμοκτονούμε και να πέφτουμε μετά με τα μούτρα στο φαγητό. Ρωτήσαμε τη διαιτολόγο Εύα Τσάκου να μας πει ποια σνακ επιλέγει εκείνη και γιατί.

Πώς βοηθάει το σνακ τον οργανισμό
«Τα σνακ είναι απαραίτητο στοιχείο της διατροφής μου, καθώς το σώμα μου πεινάει κάθε 2-3 ώρες, σαν προγραμματισμένο ρολόι. Και η αλήθεια είναι πως η βιοχημεία του σώματός μας αγαπάει αυτή τη ρουτίνα και αυτό το πρόγραμμα, καθώς η συχνή και διακριτή πρόσληψη ενέργειας βοηθάει την υγεία, τον μεταβολισμό, την παραγωγή ορμονών και την ομαλή αυξομείωση της γλυκόζης. Επιπλέον, βοηθάει να αποφύγουμε το αίσθημα της λιγούρας!» εξηγεί η κα Τσάκου.

Σνακ στο γραφείο
Τα σνακ της Εύας Τσάκου συνήθως περιλαμβάνουν κάποιο φρούτο, καθώς, με βάση τον εθνικό διατροφικό οδηγό συστήνεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 φρούτα την ημέρα. «Επειδή δεν είμαι τόσο φαν του φρούτου, δηλαδή ψάχνω αφορμές να τα αποφύγω, επιλέγω στο γραφείο να έχω μόνο αυτά, ώστε να καταφέρνω να καλύπτω τις καθημερινές μου ανάγκες σε φρούτα. Ουσιαστικά, φροντίζω να έχω στη διάθεσή μου αυτά που είναι καλό να προσλαμβάνει το σώμα μου, κάτι που τελικά με βοηθάει να τα καταναλώσω», αναφέρει.

Με τι να συνδυάσεις ένα φρούτο και γιατί
Μια καλή ιδέα είναι να συνδυάσεις το φρούτο με ξηρούς καρπούς, επειδή αυτός ο συνδυασμός αυξάνει τον κορεσμό και μας κρατάει χορτάτους για περισσότερη ώρα.

«Το φρούτο δεν το τρώω ποτέ μόνο του, αλλά έχω μαζί και ξηρούς καρπούς, κυρίως αμύγδαλα, καρύδια και φουντούκια. Εκτός από το ότι παραμένω χορτάτη για περισσότερη ώρα, λαμβάνω βιταμίνες και αντιοξειδωτικά από τα φρούτα, συν καλά λιπαρά ω-6 και ω-3 από τους ξηρούς καρπούς! Εναλλακτικά των ξηρών καρπών, μπορεί μαζί με το φρούτο να χρησιμοποιήσω μπάρες ξηρών καρπών με βρόμη, mix ξηρών καρπών και χουρμάδες, ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενέργεια, για να με κρατήσει χορτάτη μέχρι το κυρίως γεύμα μου», αναφέρει η ειδικός.

Αν πας κατευθείαν για γυμναστική
«Τις ημέρες που θα πάω για γυμναστική απευθείας μετά το γραφείο, πέρα από φρούτα και ξηρούς καρπούς, θα πάρω μαζί μου κριτσίνια ολικής πολύσπορα, τυρί και αβγό (σαν πιο μεγάλο σνακ), δύο ώρες πριν από την προπόνηση. Περίπου μία ώρα πριν θα φάω ένα επιπλέον φρούτο», λέει η κ. Τσάκου.

Ο συνδυασμός της πρωτεΐνης (τυρί και αβγό) με τον υδατάνθρακα (κριτσίνια) βοηθάει στον καλύτερο κορεσμό και μας «κρατάει», ώστε να ολοκληρώσουμε μια προπόνηση και να καταναλώσουμε το κυρίως γεύμα μετά. Μάλιστα, τα σνακ που περιέχουν αβγό φαίνεται πως είναι πιο χορταστικά και κρατούν αυτόν τον βαθμό κορεσμού για περισσότερη ώρα, σε σχέση με κάποιο άλλο σνακ που δεν περιέχει αβγό.

«Μία ώρα πριν από την προπόνηση θα καταναλώσω και 1 επιπλέον φρούτο, ώστε να αξιοποιήσει το σώμα μου αυτόν τον υδατάνθρακα ως πηγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης».

Πηγή: ow.gr