Τα συμπεράσματα του Δ.Σ. της Ο.Ε.ΕΣ.Π. στον Πύργο: «Θα κλείσουν σύντομα όλοι οι Μικρομεσαίοι!..»

Share

Οι μεγάλες αυξήσεις στην ενέργεια, που πλήττουν άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που έχει δημιουργηθεί, από τα μνημόνια, την πανδημία και τώρα τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το διήμερο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Πύργου, το προηγούμενο Σάββατο το απόγευμα και την Κυριακή το πρωί.

Τα προβλήματα που είναι αναγκασμένες να αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατηθούν «ζωντανές» αναλύθηκαν και παρουσιάσθηκαν διεξοδικά στην αίθουσα του πάρκου Ξυστρή, όπου έγινε το συμβούλιο, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιώργο Βαγενά, να μιλά για τεράστιες ανατιμήσεις κυρίως στην ενέργεια, ένα κόστος που σε λίγους μήνες καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να πληρώσει.

«Είναι ευκαιρία με την συνεδρίαση του διευρυμένου διοικητικού μας συμβουλίου να αναδείξουμε όπως κάνουμε κάθε μήνα σχεδόν σε άλλη πόλη της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί και όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει και από τον καιρό της πανδημίας αλλά κυρίως πλέον από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση που έχει αγγίξει τους πάντες. Δυστυχώς, σήμερα είναι η ώρα που πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι μικρές επιχειρήσεις σε κανένα πλέον δυσβάσταχτο κόστος κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους το οποίο έχει πλέον τριπλασιαστεί στα μικρά καταστήματα», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βαγενάς ενώ αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσά που αυτή τη στιγμή πληρώνουν μηνιαία οι επιχειρήσεις για την ενέργεια.

«Μιλάμε για καταστήματα όπου από 300 ευρώ τον μήνα που πλήρωναν σήμερα πληρώνουν 600 ευρώ και 700 ευρώ, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία από 3.000 ευρώ 7.000 ευρώ. Με μαθηματική ακρίβεια σε ένα με δύο μήνες θα έχουν κλείσει όλοι», σημείωσε.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, έδωσε το προηγούμενο Σάββατο, το έναυσμα της έναρξης των κινητοποιήσεων του επιχειρηματικού κλάδου που ξεκινούν από τον Πύργο και θα συνεχιστούν και στους υπόλοιπους Νομούς που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των επαγγελματιών που αυτή τη στιγμή αγωνιούν για τις επιχειρήσεις τους.

«Θα απαιτήσουμε και από τους βουλευτές μας αλλά και από την Περιφερειακή Αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη ή των αντιπροσώπων του, να πάρουμε μέτρα, να είναι κοντά μας στον αγώνα που θα ξεκινήσει σήμερα ούτως ή άλλως, θα πηγαίνει ανά Νομό η κινητοποίηση μέχρι να γίνει μια συνολική κινητοποίηση μαζική όλης της Πελοποννήσου και των Νήσων όπου θα δώσουμε το τρανταχτό παρών και θα πούμε ότι δεν πάει άλλο», ανέφερε ο κ. Βαγενάς.

«Καμία απάντηση στις προτάσεις μας»

Επίσης ο κ. Βαγενάς, σε ερώτηση για τις προτάσεις που κατέθεσε η Ομοσπονδία στην Κυβέρνηση με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων το προηγούμενο διάστημα, τόνισε ότι δεν έχει δοθεί καμία απάντηση και σχολίασε: «Επειδή είμαι εκλεγμένος στο προεδρείο το οκταμελές της ΕΣΕΕ της Ελληνικής συνομοσπονδίας, αυτό το κείμενο το παρέδωσα εγώ ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου στον Πρωθυπουργό που είχαμε συνάντηση και στον κ. Γεωργιάδη με τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που προτείνουμε σαν Ομοσπονδία. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, πολύ φοβάμαι ότι θα πάει έτσι η κατάσταση, η ρήτρα ήρθε για να μείνει και ουε και αλίμονο αν σήμερα δεν ληφθούν μέτρα. Δυστυχώς ως ώρας τα αυτιά είναι κλειστά».

Να σημειωθεί ότι στο διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν το προηγούμενο Σάββατο, ο βουλευτής της Ν.Δ., Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός, ο αντιδήμαρχος Πύργου, Βασίλης Σεϊντής, φορείς και επιχειρηματίες από την Ηλεία καθώς και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Χθες Κυριακή, το πρωί, το διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε, απ’ όπου εκδόθηκε ψήφισμα το οποίο θα παραδοθεί στα αρμόδια Υπουργεία.

Γιώργος Μαραγκός, πρόεδρος Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας

«Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε αυτή η εκδήλωση να είναι μια γιορτή, δυστυχώς όμως είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε γιατί πέρα από τα δέκα χρόνια μνημονίων τα οποία την ώρα που πήγαμε να πάρουμε μια ανάσα ήρθε ο κόβιντ, με τον κόβιντ αντιμετωπίσαμε πάρα πολλά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες εμείς εκπροσωπούμε. Επίσης προέκυψε και το θέμα του πολέμου ένα τεράστιο πρόβλημα διότι είμαστε και μια αγροτική περιοχή όπου κάναμε τεράστιες εξαγωγές που αυτή την χρονική στιγμή θεωρώ ότι μετά το εμπάργκο που ασκεί η Ρωσία στην Ελλάδα ευελπιστώ να βρεθεί κάποιος τρόπος να τα διοχετεύσουμε κάπου αλλού. Αυτό που ζητάμε είναι να μας καταλάβει η Κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματά μας 12 χρόνια δεν έχει μείνει άλλο «λίπος», δεν αντέχουμε άλλο, θα πρέπει άμεσα να γίνει μια μείωση στο ΦΠΑ, για τα καύσιμα ας αφαιρεθεί κατά 50% ο ειδικός φόρος και από εκεί και πέρα να δούμε πως μπορούμε όλοι μας να παλέψουμε για να ανταπεξέλθουμε από αυτή την κρίση».

Νίκος Σιαψάλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας και Β’ Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας

«Η Ομοσπονδία Πελοποννήσου συνεδριάζει για πρώτη φορά στον Πύργο. Τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν είναι η ενέργεια και η αύξηση των καυσίμων καθώς και όλα τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσεις. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με το θέμα αυτό, θα βγάλουμε προτάσεις, θα βγάλουμε ψηφίσματα για τα αρμόδια Υπουργεία. Η κατάσταση έχει φτάσει στο αμήν, οι επαγγελματίες είναι όλοι στα κάγκελα σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν ανατιμήσεις και όλο το καταναλωτικό κοινό δεν έχει χρήματα για να ψωνίσει. Και βέβαια πάντα διεκδικούμε σαν Ομοσπονδία και τα τρία μεγάλα θέματα του Νομού μας που είναι ο δρόμος, τα τρία νοσοκομεία μας και οι Πανεπιστημιακές σχολές».