Τα σύννεφα πυκνώνουν…

Share

Η αγορά αντιμετωπίζει έναν Αρμαγεδδώνα ακρίβειας. Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει διαρραγεί από τα ισχυρά απόνερα της πανδημίας με τα κόστη διαμετακόμισης πρώτων υλών να έχουν φτάσει σε ύψη δυσθεώρητα.

Στο ενεργειακό, με το απρόβλεπτο του ορίζοντα της ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, δημιουργείται ένα σκηνικό που ξεπερνά ακόμη και την πιο καλπάζουσα φαντασία.

Σοκ και δέος προκαλούν οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, απόρροια της τρελής κούρσας σε πετρέλαιο, αέριο, ρεύμα και σιτηρά.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει αυξηθεί από 33% έως 52%. Ο Μάρτης αποδείχθηκε κυριολεκτικά γδάρτης, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε νέο
κύκλο μικρότερων ή μεγαλύτερων ανατιμήσεων εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8% !

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «τέλεια καταιγίδα» αυτό που όλοι βιώνουμε… Το κρεσέντο των ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, αγαθά και προϊόντα πρώτη ανάγκης δεν πρόκειται να σταματήσει.

Το αντίθετο μάλιστα.

Με «ανοιχτή πληγή» τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις προβλέψεις για περαιτέρω διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και πολλούς να μιλούν ακόμα και για επισιτιστική κρίση, η απειλή για την ελληνική αγορά, επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι δεδομένη.

Είναι προφανές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εφιαλτικό για την αγορά, αφού η μία αύξηση θα διαδέχεται την άλλη και μάλιστα χωρίς να είναι κανείς σε θέση να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η παράλογη κατάσταση.

Όταν μάλιστα ακούς σε συνομιλία της ΠτΔ με τον Πρωθυπουργό τη φράση: «έρχονται δύσκολες μέρες» αντιλαμβάνεσαι ότι ο ανήφορος είναι μπροστά.