Ηλεία Πολιτική

Τα θέματα που ανέφερε στο Πρωθυπουργό το μέλος του ΕΒΕ Λευτέρης Βαρουξής

Ταμείο Ανάκαμψης & Ταμείο Ανασυγκρότησης: Εργαλεία ανάπτυξης για την Ηλεία
Ακούστε το άρθρο

Για χρόνια προβλήματα του νομού Ηλείας και για ζητήματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό, στην διάρκεια κλειστής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μεσσηνία, το μέλος του Επιμελητηρίου Λευτέρης Βαρουξής.

Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση  επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα δυο χρηματοδοτικά εργαλεία και για το νομό Ηλείας. 

Τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα που αφορούν στην ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από Κυλλήνη έως Κατάκολο,  καθώς πρόκειται για ένα έργο που θα αποτελέσει «μαγνήτη» για νέες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή. 

Αν μάλιστα αυτό συνοδευτεί με την άμεση εκπόνηση ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της άναρχης και υπό το κράτος της αυθαιρεσίας δόμησης – ενός φαινομένου που  έχει αλλοιώσει τις πιο όμορφες παραλιακές  περιοχές της Ηλείας, καθιστώντας τες μη αξιοποιήσιμες τουριστικά – θα αλλάξει η εικόνα του νομού.

Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη συζήτηση αφορούσε στην επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου, την συνέχισή της προς την Μεσσηνία και την σύνδεσή της με το λιμάνι Κυλλήνης , ώστε το τρένο να καταστεί ένα εργαλείο μεταφοράς προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.  

Ειδική αναφορά έγινε και στο πολύ σοβαρό ζήτημα με τις οφειλές των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και προκαλεί έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και στην δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων τα οποία δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα, αλλά με την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου πλαισίου θα συμβάλλουν στην εξυγίανση των Οργανισμών και ταυτόχρονα στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε και η ολοκλήρωση του δρόμου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα,  που θα συμπληρώνει το ήδη κατασκευαζόμενο Πάτρα – Πύργος, ζήτημα για το οποίο ο Πρωθυπουργός έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Λευτέρης Βαρουξής ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά, την τεράστια σημασία που έχει το εν λόγω έργο για τους πολίτες των Νομών Ηλείας και Μεσσηνίας και την ανάπτυξη της περιοχής.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανασυγκρότησης έγινε εκτενής συζήτηση για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της «διαΝΕΟσις»  που αφορά στον σχεδιασμό της οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, η οποία επλήγη από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, με τελικό στόχο να οδηγηθεί η περιοχή  σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Τέλος η  αξιοποίηση της Νότιας Ηλείας και η ανάγκη για ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη στο οικοσύστημα Καϊάφα και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ήταν ακόμα ένα θέμα που ετέθη από τον Λευτέρη Βαρουξή στον Πρωθυπουργό.

Όλη η επικαιρότητα