Ελλάδα Οικονομία

Τα βήματα του Σκλαβενίτη μέχρι την αυτοκρατορία των 20.000 εργαζομένων

Ακούστε το άρθρο

Η οικογένεια Σκλαβενίτη ήρθε ξανά στο προσκήνιο αυτή τη φορά μετά την ξαφνική απώλεια του Στέλιου Σκλαβενίτη.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης διοικούσε την ομώνυμη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, μαζί με τα αδέρφια του Μαρία και Γεράσιμο.

Μαζί έφεραν εις πέρας την υπόθεση της διάσωσης της Μαρινόπουλος, αναδεικνύοντας την νέα εταιρεία τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας με πάνω από 20.000 εργαζομένους, ενώ η εταιρεία μέχρι και σήμερα δεν έχει site στο διαδίκτυο.

Τα τρία αδέλφια είχαν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.

Ο Σκλαβενίτης αποτελεί pπλέον τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα, έχοντας 560 καταστήματα.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρεία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Μαρινόπουλος και επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου δεν είχε παρουσία.

Η ΤΗΛΕΞΥΠ, η πρώτη εταιρεία παραγγελιών μέσω τηλεφώνου στην Ελλάδα, το 1965

Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμα-βήμα και πλέον αποτελεί τον… γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ – η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος.

Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος είχε τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις… οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Ο θάνατος του Στέλιου Σκλαβενίτη

Συγκλονισμένος είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και η «οικογένεια» Σκλαβενίτη από τον ξαφνικό θάνατο του 52χρονου Στέλιου Σκλαβενίτη την Κυριακή το πρωί, εξαιτίας επιπλοκών που παρουσιάστηκαν από τη νόσο γρίπης τύπου Β, από την οποία είχε προσβληθεί.

Ο Στέλιος Σκλαβενίτης προσβλήθηκε από γρίπη, όμως στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο, το βράδυ του Σαββάτου. Η κατάστασή του κρίθηκε πολύ σοβαρή και αμέσως μεταφέρθηκε στην εντατική όμως δεν τα κατάφερε.

Το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου στις 15:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του Στέλιου Σκλαβενίτη, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά.

Πηγή: newsbeast 

Όλη η επικαιρότητα