Περιβάλλον

Tα βρήκαν οι κοινοπραξίες για τα κοιτάσματα του Κατακόλου – Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος (νεότερο)

petrelaia.jpg

Ανακοινώθηκε και επισήμως από το ΥΠΕΚΑ η «υποχρεωτική» συνεργασία μεταξύ Energean και Grekoil για την αξιοποίηση του κοιτάσματος του Κατακόλου, η οποία έγινε γνωστή την Πέμπτη. 

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει:

«Κοινή προσφορά για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, υπέβαλαν στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, οι διαγωνιζόμενες εταιρίες Energean Oil & Gas S.A.”, “Trajan OIL AND GAS LIMITED και Grekoil Energy Ventures Limited”, στο πλαίσιο της διαδικασίας “Ανοικτής Πρόσκλησης” (Open Door) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, στις 2 Ιανουαρίου του 2012, για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου με παρότρυνση του Υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έκρινε πως η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων που είχαν αρχικώς κατατεθεί «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος».

Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία «forced marriage”, ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«To “πείραμα” της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για την μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιριών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλλει οι εταιρίες.

Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε στα χέρια μας και την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη Νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος.

Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

———————
 
Σε συμφωνία για την από κοινού διεκδίκηση και ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου στο Κατάκολο κατέληξαν οι εταιρείες Energean Oil & Gas και η εταιρεία Grekoil.
 
Ειδικότερα, η εταιρεία Energean Oil & Gas σε συνέχεια του αιτήματος του ΥΠΕΚΑ για την υποβολή Κοινής Πρότασης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για την περιοχή «Κατάκολο» στα πλαίσια της διαδικασίας του «Open Door» που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ στις 2 Ιανουαρίου 2012, ανακοίνωσε πως υποβλήθηκε σήμερα εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ζητήσει το υπουργείο κοινή πρόταση από τις δύο ανταγωνιστικές κοινοπραξίες ENERGEAN OIL & GAS S.A./TRAJAN OIL AND GAS LIMITED και GREKOIL ENERGY VENTURES LIMITED σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική του «Forced Marriage».

Η νέα πρόταση, εφόσον γίνει αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ, έχει λάβει υπ’ όψιν της τις βέλτιστες παραμέτρους από κάθε πρόταση για την αρτιότερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο.

Η νέα κοινοπραξία θα αποτελείται από:

– Energean Oil & Gas S.A. 42,5 %

– Trajan Oil & Gas Ltd. 15,0 %

– Grekoil Energy Ventures Ltd. 42,5 %

Διαχειριστής (operator) της κοινοπραξίας θα είναι η Energean Oil & Gas.

O κ. Μαθιός Ρήγας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas, δήλωσε σχετικά: «Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας για τη δημιουργία της πρώτης Ελληνικής Εταιρείας έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ΥΠΕΚΑ για την υποβολή κοινής πρότασης για την βέλτιστη ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο υποβάλαμε σήμερα την κοινή πρόταση με την Grekoil, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν της την μοναδική εμπειρία της Energean στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, αλλά και τη δυνατότητα ανάπτυξης του κοιτάσματος χρησιμοποιώντας την εμπειρία και γνώση του Viking Group, μητρικής εταιρείας της Grekoil, στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη υπεράκτιων κοιτασμάτων. Ευελπιστούμε ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας εκτός από τον Πρίνο, όπου διενεργούμε σήμερα γεωτρήσεις για την αύξηση της παραγωγής, και στα Ιωάννινα και το Κατάκολο όπου θα πρέπει να τηρηθούν οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές ώστε το επιτυχημένο παράδειγμα της ανάπτυξης της πετρελαϊκής βιομηχανίας σε απόλυτη αρμονία με τον τουρισμό τα τελευταία 30 χρόνια στην Καβάλα να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Όλη η επικαιρότητα