Οικονομία

«Ταφόπλακα» στις οικοδομικές άδειες από τα Capital Controls

oikodomikes_adeies2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το τελειωτικό χτύπημα δέχεται τις τελευταίες μέρες ο κλάδος των κατασκευών, αφού μετά τα λουκέτα στα τεχνικά έργα η επιβολή των capital controls νεκρώνει και την έκδοση και αναθεώρηση οικοδομικών αδειών.


Moλονότι η κρίση έχει γονατίσει τις νέες κατασκευές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 12μηνο Μάιος 2014-Απρίλιος 2015, πάνω από 470 νέες άδειες εκδόθηκαν στην χώρα. Πλέον ακόμη και αυτός ο χαμηλός αριθμός αδειών κινδυνεύει να μην μπορεί να επιτευχθεί.


Αιτία είναι ο τρόπος πληρωμής της έκδοσης των αδειών, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης δεν κάνουν δεκτές τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περαιωθεί η διαδικασία η οποία μέχρι σήμερα γινόταν μέσα από το γκισέ των τραπεζών.


Το θέμα έφερε χθες στην δημοσιότητα ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Στασινός. Με επιστολή προς τις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας και την Εθνική Τράπεζα ζητά να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο των μηχανικών και τις τεχνικές εταιρείες από την τραπεζική αργία και τον περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων στην ολοκλήρωση διοικητικών πράξεων, όπως η έκδοση
οικοδομικών αδειών.


Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ζητά να γίνονται αποδεκτές από τις Υπηρεσίες Δόμησης όλης της χώρας οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω web banking των αμοιβών μηχανικών και των λοιπών κρατήσεων που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των διοικητικών πράξεων (όπως η έκδοση αδειών δόμησης κ.ά.), ως εναλλακτικών των καθιερωμένων γραμματίων είσπραξης των συνεργαζόμενων Τραπεζών.



Λόγω της τραπεζικής αργίας οι τράπεζες δεν διαθέτουν την ειδική υπηρεσία που παρέχεται με την συμπλήρωση ειδικού τριπλότυπου εντύπου. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, τόσο οι περιορισμοί στο είδος και των αριθμό των συναλλαγών που γίνονται στα καταστήματα όσο και η έλλειψη ρευστότητας σε μετρητά που παρατηρείται στην αγορά και ειδικά στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, οδηγούν στη χρήση του internet banking ως αποκλειστικού μέσου επαγγελματικών συναλλαγών. Επομένως, η αποδοχή από τις ΥΔΟΜ αυτού του τρόπου πληρωμής και η διευκόλυνση από πλευράς τραπεζικών ιδρυμάτων για τη διεξαγωγή αυτών των συναλλαγών μέσω web banking είναι απαραίτητη για το επόμενο διάστημα.


«Η άμεση ενεργοποίηση εναλλακτικών τρόπων πληρωμής έτσι ώστε κατά το διάστημα των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα να μην περιορίζεται η οικονομική δραστηριότητα των μηχανικών μελών του ΤΕΕ είναι απαραίτητη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός και πρόσθεσε ότι το προσωρινό αυτό μέτρο είναι αναγκαίο για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας την τρέχουσα περίοδο.

Περισσότερα στο newmoney.gr

Όλη η επικαιρότητα