Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Πολιτική

Τάσος Γαϊτάνης στην ΟΡΤ: Τελική ευθεία για τις εκλογές

Ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Γαϊτάνης στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ
Ακούστε το άρθρο

Για όλα τα «καυτά» θέματα της Ηλείας, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της χώρας, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ και στη Κατερίνα Πολυδώρου, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Τάσος Γαϊτάνης.

Ο κ. Γαϊτάνης απαντώντας καταρχήν στην ερώτηση που του έγινε, για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα σοβαρά θέματα που έχουν ανακύψει και πόσο αυτά προβληματίζουν τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε μεταξύ άλλων ότι : «Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα με αποτελεσματικότητα και με επάρκεια, παρότι ζούμε αλλεπάλληλες κρίσεις, γεωπολιτικές κρίσεις, ζούμε ένα πόλεμο στην Ευρώπη, ενώ έχουμε και την πανδημική κρίση». Μάλιστα ο κ. Γαϊτάνης στάθηκε στην υποχώρηση του πληθωρισμού κατά το μήνα Νοέμβριο, ενώ τόνισε ότι υπάρχει μείωση ή σταθερότητα στις τιμές των προϊόντων που είναι στο καλάθι του νοικοκυριού.

Η οικονομική ενίσχυση στους πολίτες

Ακόμη επισήμανε ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη οικονομική ενίσχυση στους πολίτες για την ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί όλη την Ευρώπη, ότι έχουν δημιουργηθεί 250 χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τρία χρόνια, στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του κορωνοϊού, ενώ ανέφερε ότι το 2023 το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας θα φτάσει στα επίπεδα του 2010 και θα αυξηθεί σε σχέση με το 2018, τελευταία χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ ή 25%.

Επίσης ανέφερε ότι οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 40% του ΑΕΠ και «αναλογικά εξάγουμε περισσότερα προϊόντα από ότι εξάγει η Ιταλία ή η Γαλλία. Αυτά είναι τα καλά γεγονότα της εθνικής οικονομίας».

«Έχουμε μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο»

Στην ερώτηση, αν οι περιοδείες που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως η τελευταία στην Αχαΐα ή αυτή που έρχεται στην Αρκαδία, μπορούν να μεταφραστούν ως επίσπευση των εκλογών, ο κ. Γαϊτάνης τόνισε καταρχάς ότι, « ο πρωθυπουργός από την αρχή που εκλέχθηκε βρίσκεται δίπλα στους πολίτες. Σας θυμίζω ότι λίγες ημέρες μετά που ορκίστηκε πρωθυπουργός, πήγε στην Κάρπαθο». Για το θέμα των εκλογών τόνισε μάλιστα ότι: «θα γίνουν σε λίγους μήνες, έχουμε μπει σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, που από τον Ιανουάριο και μετά θα μπούμε στην τελική ευθεία. Θα εξηγήσουμε στους Έλληνες πολίτες τι έχουμε κάνει αυτά τα τέσσερα χρόνια και θα ζητήσουμε από τους Έλληνες, να συγκρίνουν τη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα του, με τη θητεία του Αλέξη Τσίπρα και τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης. Και να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν αυτή τη σωστή ευρωπαϊκή πορεία ή θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση».

«Θα είναι πιο σύντομα έτοιμος ο δρόμος Πάτρα – Πύργος»

Για την παρουσία του πρωθυπουργού πρόσφατα στην Αχαΐα τόνισε ότι παρουσίασε πάνω από 80 συγκεκριμένα έργα, που τα 63 έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ενώ περιέγραψε το όραμα του για μία Πάτρα και κατά συνέπεια την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα ως μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου και της πατρίδας μας. Και έδωσε ως παράδειγμα ότι ανάμεσα στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την περιοχή, είναι ο δρόμος Πάτρα – Πύργος που έχει ξεμπλοκάρει και αναμένεται το 2025 να παραδοθεί, πιο σύντομα από ότι είχε υπολογιστεί αρχικά. Μάλιστα σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι στην 7η θέση όσον αφορά την απασχόληση, από την 12η που ήταν. Επίσης στάθηκε και στην αναφορά του πρωθυπουργού για το φράγμα του Πηνειού, θέμα το οποίο απασχολεί την Ηλεία και γενικότερα την περιοχή.

Για το ενεργειακό κόστος και την στήριξη των πολιτών

Τέλος όσον αφορά το ενεργειακό κόστος που είναι δυσβάσταχτο, ιδίως τώρα που έρχεται ο χειμώνας και δημιουργεί πολλά προβλήματα επιβίωσης, ειδικότερα στην περιφέρεια μας, που είναι από τις πιο φτωχές της χώρας ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να στηρίξουμε την κοινωνία. Βλέπετε για παράδειγμα τους λογαριασμούς ρεύματος, που γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και έχει σαν αποτέλεσμα οι Έλληνες να πληρώνουν τη δεύτερη φθηνότερη τιμή λιανικής, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει μία επιδοματική πολιτική 250 ευρώ, που θα πάρουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, το επίδομα ενοικίου, για παράδειγμα για τους φοιτητές. Γίνεται λοιπόν κάθε δυνατή προσπάθεια να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτή την ενεργειακή κρίση». Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει 57 φόρους και από την 1/1/23 ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και για το δημόσιο τομέα. «Σας υπενθυμίζω την αύξηση των συντάξεων σχεδόν 8%, ήδη δύο φορές έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και θα υπάρξει νέα αύξηση του το 2023. Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξοδέψει χρήματα που δεν έχει». Και μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα την Βρετανία, που το Σεπτέμβριο, μέσα σε 45 μέρες είδε το πρόγραμμα της Στρας να τινάζεται στον … αέρα από τις αγορές, με αποτέλεσμα η κα Στρας να οδηγηθεί σε παραίτηση. «Άρα λοιπόν γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να στηριχθούν οι Έλληνες πολίτες και το ξέρουν αυτό, ότι έχουν δίπλα τους μία κυβέρνηση η οποία φροντίζει να τους στηρίξει αποτελεσματικά. Η ακρίβειας που δημιουργείται εξαιτίας του πολέμου, έχουμε εξηγήσει, ότι ούτε η δική μας κυβέρνηση, αλλά καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπορεί να το απορροφήσει. Ήδη 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα, για να το πω πολύ απλά, στις περισσότερες χώρες έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τη δική μας. Αυτό δεν συνέβη στην τύχη, συνέβη επειδή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σχέδιο μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση».

Οι δηλώσεις του για τα προβλήματα στην υγεία και την «φυγή» των σχολών

Σε ερώτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της Υγείας στην Ηλεία, αλλά και για την κατάργηση των πανεπιστημιακών σχολών ο κ. Γαϊτάνης τόνισε χαρακτηριστικά: «Για το θέμα της παιδείας, η γεωγραφική διάταξη του Πανεπιστημίου, είναι απόφαση του Πανεπιστημίου. Από εκεί και πέρα δημιουργούνται όμως άλλα αναπτυξιακά εργαλεία για να στηρίξουμε την ευρύτερη περιοχή, όπως ο δρόμος για παράδειγμα, που είναι ένα από αυτά. Ένας σύγχρονος δρόμος, ένας ασφαλής δρόμος, που θα φέρει περισσότερους επισκέπτες στην περιοχή της Ηλείας και φυσικά θα επιτρέψει και τις κινήσεις μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας». Επισήμαινε ακόμη ότι και τα υπόλοιπα έργα που παρουσίασε στην Αχαΐα ο Πρωθυπουργός, «είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν και το αναπτυξιακό σκέλος της Ηλείας».

Για το ζήτημα της έλλειψης, είτε ιατρικών ειδικοτήτων, είτε ενδιαφέροντος ιατρών να μπουν στο Εθνικό σύστημα υγείας, ανέφερε ότι «δεν είναι μόνο ζήτημα που αφορά την Ηλεία, αφού αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται σε όλη τη χώρα. Τι κάνει η κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσει αυτό; Καταρχάς φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο, δίνει κίνητρα στους γιατρούς, για παράδειγμα που θα υπηρετήσουν στο Εθνικό σύστημα υγείας, έτσι ώστε να έχουν ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, αυξάνει τους μισθούς σε συγκεκριμένες ειδικότητες και κάνει ότι είναι δυνατόν για να προσελκύσει το ενδιαφέρον ιατρών, να έρθουν να υπηρετήσουν το εθνικό σύστημα υγείας. Άρα λοιπόν είναι μία προσπάθεια που γίνεται διαρκώς. Η πολιτεία έχει το ενδιαφέρον της εστιασμένο στα ζητήματα της υγείας και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια να στελεχωθεί το εθνικό σύστημα υγείας με γιατρούς». Στάθηκε ακόμα στις ελλείψεις που υπάρχουν σε κάποιες ειδικότητες, όπως τους αναισθησιολόγους και επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει ενσκήψει στο πρόβλημα και προσπαθεί με σοβαρότητα να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

Όλη η επικαιρότητα