Lifestyle Ηλεία Συνεντεύξεις

Ταξιδεύοντας στον γευστικό κόσμο της μαγειρικής με το Νίκο Παπαδόπουλο!

Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, στα 38 του, συνεχίζει μια παράδοση 34 ετών αναλαμβάνοντας  τα ηνία της κουζίνας  του ρεστοράν «Ροτόντα» στον Πύργο, έναν από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους χώρους εστίασης στην Ηλεία…
Διαθέτοντας μεγάλη αγάπη και μεράκι για την μαγειρική, φροντίζει να εξελίσσει τις γνώσεις του δημιουργώντας γεύσεις και πιάτα που είναι επιμελώς φροντισμένα και φανερώνουν αγάπη για την παράδοση, αλλά και διάθεση πειραματισμού με πινελιές τόλμης και πρωτοτυπίας…

Πότε ξεκινά το.. «ταξίδι» του Νίκου στον κόσμο της μαγειρικής;
Γεννήθηκα και ανδρώθηκα μέσα στην κουζίνα του εστιατορίου μου και ήταν για εμένα η φυσική εξέλιξη και ταυτόχρονα η μοναδική πραγματική μου επιθυμία να συνεχίσω και να εξελίξω την κουζίνα του εστιατορίου μου.​

Έχεις κάποιους σεφ ως πρότυπο;
Ο πρώτος μάγειρας ο οποίος με μύησε και μου εμφύσησε την αγάπη για τη μαγειρική ήταν ο πατέρας μου Γιώργος, ο οποίος ήταν και ο βασικός εμπνευστής του εστιατορίου. Επίσης έχω ως πρότυπο μου τον Chef Αθανάσιο Σκούρα, ο οποίος έχει υπάρξει προσωπικός Chef αμερικανών προέδρων και έχει εξελίξει ιδιαίτερα την γαστριμαργική τέχνη.

Ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν σωστό σεφ;
Ο άριστος μάγειρας θα πρέπει να δίνει τεράστια σημασία στην καθαριότητα, να διαθέτει φαντασία, έμπνευση και μεράκι.

Υπάρχει άριστος μάγειρας που δεν είναι τελειομανής; Είναι δυνατόν να φτάσεις σε άριστο αποτέλεσμα κόβοντας δρόμο;
Για να έχεις άριστο αποτέλεσμα πρέπει να έχεις περάσει από όλες τις θέσεις της κουζίνας, να έχεις μάθει και να έχεις εκπαιδευτεί. Η επιτυχία χτίζεται λιθαράκι – λιθαράκι και ο δρόμος για αυτήν είναι δύσκολος… άρα δρόμο δεν μπορείς να κόψεις!

Σε ποια κουζίνα έχεις ιδιαίτερη προτίμηση;
Η κουζίνα που με εμπνέει περισσότερο από όλες είναι η Μεσογειακή, διότι προσδίδει μεγάλη διατροφική ισορροπία με άμεσα αποτελέσματα σχετικά με τον υγιή τρόπο ζωής.

Ένας σεφ, δικαιολογείται να μην τρώει κάποιο φαγητό;
Δεν θα απαντήσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι που να μην τρώω αλλά τονίζοντας πως τρώω οτιδήποτε έχει παρασκευαστεί με μεράκι και σεβασμό.

Σε τι βαθμό και με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι έχει επηρεάσει η κρίση τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων;
Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, καθώς αναγκάζονται να αναζητούν πολύ πιο φθηνές λύσεις σε σχέση με πριν την περίοδο κρίσης. Πρέπει, όμως, να διευκρινίσω ότι  πολλές φορές η φθηνή πρώτη ύλη δεν έχει την απαραίτητη ή ακόμα και την ελάχιστη ποιότητα και διατροφική αξία.

Πώς βλέπεις να εξελίσσεται η ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια;
Εξελίσσεται θετικά διότι υπάρχουν αρκετοί καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι συνάδελφοι που προσπαθούν να δώσουν ώθηση και να αναδείξουν σε διεθνές επίπεδο την ελληνική γαστριμαργική τέχνη.

Εκτός από σεφ είσαι και εκπαιδευτής στο Δημόσιο ΙΕΚ του Πύργου… Πως είναι τα πράγματα εκεί;
Μπορώ να πω ότι δεν περίμενα ότι θα ένοιωθα τέτοια πληρότητα και αίσθηση δημιουργικότητας με το να βρίσκομαι με τους μαθητές μου και να αναζητούμε μαζί από τις ορθές βάσεις της μαγειρικής μέχρι και τις πιο εκλεπτυσμένες γεύσεις για τους πιο απαιτητικούς. Αισθάνομαι ακόμα πιο όμορφα όταν βλέπω μαθητές μου να πατούν σταθερά επαγγελματικά και να ανοίγουν τα φτερά τους για να «ταξιδέψουν» στον γευστικό κόσμο της μαγειρικής.

Όλη η επικαιρότητα