Βιβλίο Ηλεία

“Ταξίδι με την Εικόνα και την Ποίηση”: Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου της Τζένης Μπίθα

Ακούστε το άρθρο

Μια εκδήλωση γεμάτη εικόνες, ποίηση αλλά και συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου στον Πύργο. Εκεί όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο της εκπαιδευτικού Τζένης Μπίθα με τίτλο “Ταξίδι με την Εικόνα και την Ποίηση”.

Παρά τον βροχερό καιρό, πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν στο “ταξίδι” που είχε ετοιμάσει με ιδιαίτερη ευαισθησία η Τζένη Μπίθα.

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Συλλόγων και Οργανισμών, εκπρόσωποι της Μητρόπολης, Διευθυντές Σχολείων και ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

Για το βιβλίο και γενικότερα για την τέχνη και πώς αυτή επιδρά στους ανθρώπους μίλησαν τρεις γνωστές και καταξιωμένες στο χώρο τους κυρίες. Η αντιπρόεδρος του ΔΟΠΠ Αγγελική Ζάγκλαρη μίλησε για το πως λειτουργεί η τέχνη στην κοινωνία, η εκπαιδευτικός Έλενα Αναστασίου για την τέχνη στο σχολικό περιβάλλον και τέλος η εκπαιδευτικός Βάσω Καράγιωργα αναφέρθηκε στην σημασιολογία της ποίησης και της εικόνας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου, ενώ οι μαθήτριες του ΓΕΛ Βουνάργου  Κατερίνα Αντωνέλου, Σοφία Κανελλοπούλου και Ελένη Χαμάκου διάβασαν ποιήματα μέσα από το βιβλίο. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης υπέγραψε η Μαρία Κορομηλά.

Τι είναι το “ταξίδι με την εικόνα και την ποίηση”;

Είναι μια προσωπική συλλογή της Τζένης Μπίθα από ποιήματα-ολόκληρα ή αποσπάσματα-αγαπημένων και βραβευμένων ποιητών, Ελλήνων και ξένων.

Τα ποιήματα αυτά συνοδεύονται από εικόνες που όλες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: ανιχνεύουν στο μυαλό μας, στη φαντασία μας, ένα μέρος, έναν κόσμο που δημιουργείται όταν εγείρονται οι αισθήσεις μας.

Σκοπός της Τζένης Μπίθα δεν είναι να βάλει σε μια – άνευ ουσίας- αντιπαράθεση την τεράστια αξία των ποιημάτων που η ίδια επέλεξε με τις καλαίσθητες εικόνες αλλά να κάνει όλους εμάς να προσπαθήσουμε να βρούμε εκείνο το σημείο όπου συναντιούνται οι αισθήσεις μας όταν διαβάζουμε αυτά τα ποιήματα.

Ο στόχος είναι να μεταφερθούν τα συναισθήματα που απορρέουν από την προσωπική μας σχέση με το εκάστοτε ποίημα και να μεταδοθούν με τη χρήση της εικόνας στην οπτική γλώσσα. Σε μια γλώσσα παγκόσμια όπου όλοι οι λαοί του κόσμου μπορούμε να συνεννοηθούμε και να επικοινωνήσουμε.

Η Τζένη Μπίθα ως φιλόλογος η ίδια, γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη που πηγάζει από το λόγο. Και με την ιδιότητα της σκηνοθέτιδος αντιλαμβάνεται τη μαγεία που  αιχμαλωτίζει η εικόνα.

Με μεγάλη ευαισθησία λοιπόν αλλά και ευθύνη αγκάλιασε αυτές τις δύο μορφές τέχνης έχοντας πάντα το βλέμμα εκεί που η ίδια καλλιτεχνικά ανήκει, στη σκηνοθεσία. Και ειδικά στη σκηνοθεσία μαθητικών παραστάσεων.

Γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στον Πύργο. Εδώ και έναν χρόνο σχεδόν είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας, στον οποίο δραστηριοποιείται από το 2012. Ασχολείται με το θέατρο σκηνοθετώντας μαθητικές παραστάσεις στο πλαίσιο σχολικών πολιτιστικών προγραμμάτων. Μέσα από αυτή της τη δράση κατάφερε να εντάξει  για την τρέχουσα σχολική χρονιά το Γυμνάσιο-ΓΕΛ  Βουνάργου όπου διδάσκει, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  του Εθνικού Θεάτρου  «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο».

Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν στη δράση «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ».

Όλη η επικαιρότητα