Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας: «Καμπανάκι» και προτάσεις για τα σχέδια εκκένωσης

Ακούστε το άρθρο

«Καμπανάκι» για τα σχέδια εκκένωσης χτυπά το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με ανακοίνωσή του, αφορμής δοθείσης από την τραγωδία της Αττικής. Σε κείμενο που υπογράφει ο Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ,  Δρ. Αθανάσιος Ε. Γιανναδάκης,  υπάρχουν περιοχές χωρίς ρυμοτομία και με αδιέξοδες οδεύσεις, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους.

«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν περιοχές οι οποίες εξακολουθούν να μην έχουν ρυμοτομία ενώ χαρακτηρίζονται από μεγάλο ποσοστό αδιάνοικτων ή αδιέξοδων οδεύσεων. Προφανώς εργαλεία όπως η Τράπεζα Γης θα πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση και στον εξορθολογισμό του σχεδιασμού ακόμα και υφιστάμενων πολεοδομικών συγκροτημάτων» αναφέρει ο κ. Γιανναδάκης και καταθέτει την πρόταση για «την επιθεώρηση και αναθεώρηση των Σχεδίων Εκκένωσης με προτεραιότητα σε αυτά τα πολεοδομικά συγκροτήματα τα οποία είναι εκτός σχεδίου πόλεων και παρουσιάζουν σημαντική οικιστική πύκνωση. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση της λειτουργικότητας των Σχεδίων Εκκένωσης με τη δημιουργία των κατάλληλων γεωχωρικών υποδομών οι οποίες θα έχουν διεπιφάνεια πρόσβασης για τις Υπηρεσίες οι οποίες είναι αρμόδιες για την πολιτική προστασία αλλά και για τους πολίτες μέσω των κινητών συσκευών τους».

Παράλληλα, το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας επισημαίνει τη σπουδαιότητα των συστημάτων Μαζικής Ενημέρωσης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Mass Alert System) μέσω των εταιρειών τηλεπικοινωνιών τα οποία θα καθοδηγούν αποτελεσματικά τους πολίτες προς ασφαλείς χώρους και θα τους ενημερώνουν άμεσα για την εξέλιξη των φαινομένων.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί σημαντική αναβάθμιση των σχεδίων εκκένωσης η χρησιμοποίηση  τέτοιων συστημάτων. Είναι προφανές ότι τα συστήματα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την εγρήγορση των πολιτών σε προληπτικό επίπεδο» τονίζεται.

Ο κ. Γιανναδάκης καταθέτει επίσης την πρόταση για την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της δασικής πολιτικής της χώρας αλλά και την αναθεώρηση των αντιπλημμυρικών σχεδίων με βάση τα πλέον σύγχρονα δεδομένα και τεχνικές, την αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης δασικών πυρκαγιών με τη χρήση δορυφορικών συστημάτων αλλά την απόκτηση στόλου μη επανδρωμένων οχημάτων με ενσωματωμένες θερμοκάμερες για την καλύτερη παρακολούθηση σε προληπτικό και κατασταλτικό επίπεδο.

Όλη η επικαιρότητα