Ηλεία

«Τείχος» στην Τριανταφυλλιά από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

simvoulio-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω διαφωνιών, χωρίς ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και με εντάσεις που ήταν στιγμιαίες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας ο φάκελος του έργου «Κινητή Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Νομού Ηλείας» με τη μέθοδο της δημοπράτησης, ενώ πλειοψηφία και μειοψηφία άφησαν νωρίτερα σαφείς αιχμές για τις ενέργειες του δήμου Πύργου στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ξεκαθάρισαν ότι η Αμαλιάδα θα είναι απέναντι σε τυχόν ενέργειες που θα βλάψουν τα συμφέροντά της.

Επί της ουσίας και στη χθεσινή συνεδρίαση διατυπώθηκαν τα ίδια επιχειρήματα από την πλειοψηφία και οι ίδιες ενστάσεις από τη μείζονα μειοψηφία, όπως είχε συμβεί και σε παλαιότερη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα, με το Δήμαρχο Ήλιδας κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενδιάμεση λύση είναι η ενδεδειγμένη αυτή τη στιγμή και τον επικεφαλής της μείζονας μειοψηφίας κ. Γιάννη Λυμπέρη να χαρακτηρίζει επικίνδυνη τη συγκεκριμένη διαδικασία, προειδοποιώντας με δυναμική αντίδραση της Αμαλιάδας σε περίπτωση που διασαλευτεί το υπάρχον καθεστώς στην περιοχή της ‘Τριανταφυλλιάς’ και επιχειρηθεί ο ΧΥΤΥ να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ.

 

Αντίδραση από το Δήμαρχο

Στην αρχή συζήτησης του θέματος ο κ. Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για την έκτακτη σύσκεψη που προηγήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών υπό τον Υπουργό, επισημαίνοντας ότι αυτό που προτάθηκε ως λύση σε αυτή τη φάση για το νομό, δηλαδή να δεματοποιούνται τα απορρίμματα όλων των δήμων στο δεματοποιητή στα «Κονιδέικα» και εν συνεχεία να μεταφέρονται σε χώρους αποθήκευσης που θα αδειοδοτηθούν σε κάθε δήμο, είναι επί της ουσίας η λύση που είχε προταθεί από το δήμο Ήλιδας, αλλά δεν έχει ακολουθηθεί από το δήμο Πύργου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην έντονη αντίδρασή του στην πρόταση του Δημάρχου Πύργου να πηγαίνουν τα δέματα του δήμου Πύργου στη Χάλκοβα. «Αντιδράσαμε και ο λαός της Αμαλιάδας θα βγει απέναντι, είτε πρόκειται για Χάλκοβα είτε για Αγία Ξένη» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλόπουλος και τόνισε: «Δεν κατάλαβα τι νόημα είχε η συνάντηση αυτή, τη στιγμή που έχουμε υπογράψει σχετική προγραμματική σύμβαση. Είναι πέρα από κάθε λογική. Προφανώς είχαν άλλα σχέδια. Ωστόσο, υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος στα Βυτινέικα και να πάει εκεί τα δέματά του ο δήμος Πύργου. Από εμάς έγινε κατανοητό ότι μόνο δια της βίας θα τολμήσουν να φέρουν στο δήμο μας τα δέματα. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα βρουν απέναντι όλο το λαό της Αμαλιάδας».

 

Προσωρινή λύση και στόχος η οριστική

 Ο κ. Χριστοδουλόπουλος είπε ότι ενισχύεται με αυτές τις κινήσεις η άποψη ότι επιχειρούν να μετατρέψουν το ΧΥΤΥ σε ΧΥΤΑ, γι’ αυτό και ζήτησε να προχωρήσει η προσωρινή λύση της μηχανικής ανακύκλωσης, επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι στόχος είναι η οριστική λύση που θα έρθει με την κατασκευή εργοστασίου. Επεσήμανε ότι η προσωρινή λύση θα είναι για δύο χρόνια, η μηχανική μονάδα θα κοστίσει 870.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 500.000 ευρώ θα είναι από το Υπουργείο και οι 370.000 ευρώ από τον εργολάβο, ενώ ο προϋπολογισμός λειτουργίας του έργου για δύο χρόνια ανέρχεται σε 4.809.792,00 ευρώ.

 

Σκληρές εκφράσεις

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ενώ αρχικά σχολίασε θετικά την αντίδραση του κ. Χριστοδουλόπουλου στη χθεσινή σύσκεψη, τον κατηγόρησε στη συνέχεια ότι υπαναχώρησε τη στιγμή που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φτάσει στη ρεαλιστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον Δήμαρχο Πύργου κ. Γαβρίλη Λιατσή, τον οποίο χαρακτήρισε «νταβαντζή των σκουπιδιών», τονίζοντας ότι δεν γίνεται να του λύσουν άλλοι το πρόβλημα του δήμου του. Ωστόσο, απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστοδουλόπουλο εξέφρασε φόβους ότι η προσωρινή λύση θα αποτελέσει δικαίωση της λογικής του κ. Λιατσή και θα γίνει μόνιμη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Ψάχνουν να βρουν παραθυράκι για να κάνουν ντου και να φέρουν εδώ τα σκουπίδια τους». Ζήτησε η ενδιάμεση προσωρινή λύση να είναι ο δεματοποιητής και να προχωρήσει άμεσα η οριστική και δεν έλειψε η αντιπαράθεση με τον κ. Χριστοδουλόπουλο. Νωρίτερα ο κ. Λυμπέρης είχε πει ότι δεν έχει αντίρρηση να δει τη λογική κατασκευής μικρότερου εργοστασίου, αν και θεωρεί ότι τα απόβλητα της Ηλείας θα είναι περισσότερα από 50.000 τόνους, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τον εθνικό σχεδιασμό που προωθεί, χωρίς νόμο όπως είπε και μάλιστα είναι ένα θέμα που το εξετάζει η ΚΕΔΕ και ήδη έχει γίνει και παρέμβαση στο ΣτΕ.

Η παράταξη του κ. Λυμπέρη ψήφισε κατά της προσωρινής λύσης, κατά ψήφισε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας, ενώ υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Νίκος Διαμαντόπουλος και κ. Τάσος Σμέρος. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα