Ελλάδα Έρευνα

Τελευταία και… άκρως τιμητική θέση για την Ελλάδα στη χρήση ναρκωτικών στην Ε.Ε.

Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει συνηθίσει να λαμβάνει πολλές πρωτιές σε διάφορους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σχεδόν όλες αυτές οι πρωτιές είναι αρνητικές. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ήρθε και μια πρωτιά που είναι καλοδεχούμενη και προκαλεί χαμόγελα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ που μελετά το πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση ναρκωτικών όπως η κάνναβη, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, οι αμφιταμίνες και το έκστασι στην νεολαία των χωρών της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με ότι θα πίστευαν πολλοί, η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην χρήση ναρκωτικών σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, σύμφωνα με στοιχεία του European Monitoring Center for Drugs and Drugs Addiction (EMCDDA) που παρουσιάζει σε έκθεση του ΟΟΣΑ (σελίδες 108 – 110)!

pinakas1

Ερωτηθέντες νέοι ηλικίας 15 έως 36 ετών για το αν έκαναν χρήση κάνναβης το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι έλληνες βρέθηκαν στην τελευταία θέση με ποσοστό 3,2%, πολύ κάτω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φτάνει το 13,3% και σχεδόν 20 μονάδες κάτω από την Τσεχία που κατέχει την πρώτη θέση της λίστας.

Τα ποσοστά είναι ακόμη χαμηλότερα σε ότι αφορά την κοκαΐνη όπου πάλι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση με ποσοστό 0,2% στις ηλικίες που προαναφέρθηκαν. Εδώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 1,9% με την Βρετανία που βρίσκεται στην κορυφή να έχει ποσοστό της τάξης του 4,2%.

pinakas2

Αντίστοιχα χαμηλά έως και μηδενικά ποσοστά κατέχει η χώρα μας και αναφορικά με την χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών όπως αμφεταμικών (0,1%) και έκστασι (0,4%).

pinakas3

Με βάση τις εκτιμήσεις του 2015, σε ότι αφορά την ηρωίνη στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη καθώς αυτοί υπολογίζονται σε μόλις 2,4 ανά χίλιους κατοίκους.

Πηγή: newsbeast.gr 

Όλη η επικαιρότητα