Ηλεία Πολιτισμός

Τελετή έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας – Να τα εκατοστήσει το Φεστιβάλ ΜΑΣ!

Ακούστε το άρθρο

Γιορτινή ήταν η ατμόσφαιρα το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο… ο λόγος δεν ήταν άλλος από την τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Τελετή επετειακού χαρακτήρα αφού η φετινή είναι η 20η διοργάνωση κι όπως ήταν φυσικό από μια τέτοια βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείψουν η συγκίνηση, οι αναμνήσεις και οι ευχές για το μέλλον που φέτος ήταν ακόμα περισσότερες…

Γεμάτο το θέατρο «Απόλλων» το βράδυ του Σαββάτου στην επετειακή τελετή έναρξης του 20ου Φεστιβάλ.

Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα κάθε χρόνο από τη τελετή έναρξης έως τη λήξη του φεστιβάλ… προχθές, όμως, υπήρχε μια ιδιαιτερότητα  κάτι που είχε ως αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της τελετής να γίνει ένα… flashback, κυρίως, στο 1997, χρονιά που ξεκίνησε το φεστιβάλ… με δειλά βήματα τότε για να φτάσει σήμερα να έχει κάνει άλματα και υπερβάσεις. Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε ως το κορυφαίο του είδους του, ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης και έγινε σημείο συνάντησης και κοινής δράσης παιδιών και νέων που ο διαφορετικός τρόπος ζωής, η κουλτούρα τους, η γλώσσα, βρήκαν κοινό «οδηγό» ώστε αυτός ο τόπος, «ο μικρός, ο μέγας» να αποτελεί πλέον ένα ορόσημο αναφοράς της επικοινωνίας και της εκπαίδευσης, μέσα από την 7η Τέχνη…

Την τελετή έναρξης παρακολούθησαν ο Ηλείος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη και ο δήμαρχος Αμαλιάδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος που διακρίνονται, μεταξύ άλλων, στη φωτο.

Κι όλα τα παραπάνω πάντα με τους ίδιους πρωταγωνιστές… τα παιδία και τους νέους! Αυτούς που αποτελούν και το ελιξίριο της νεότητας του φεστιβάλ έτσι ώστε, παρά τα χρόνια να περνάνε, αυτό να παραμένει φρέσκο, δημιουργικό, ελεύθερο, απρόβλεπτο και με πολύ χιούμορ… σκέτο «ζιζάνιο» Πολιτισμού! Αυτή είναι η δύναμη του Φεστιβάλ, του μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος που καταφέρνει να ελκύει κόσμο στον Πύργο, στην Αμαλιάδα, στην Ηλεία…

Την προβολή βίντεο για την επέτειο των 20 χρόνων του φεστιβάλ συνόδεψε και η παρουσία –με χορογραφία- στη σκηνή του «Απόλλων» μαθητών σχολείων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

Η Δήμητρα Ακριώτου και η –πρώην «ζιζάνιο»- Μάνια Ρουμπάνη συναντήθηκαν και φέτος στη σκηνή του «Απόλλων» συμπαρουσιάζοντας την τελετή που, εκτός των προαναφερθέντων, περιείχε χορευτικό από ομάδα παιδιών-«ζιζανίων», προβολή βίντεο (σ.σ. ανάμεσα τους και αυτό από την πρώτη διοργάνωση του φεστιβάλ) και τρέιλερ με τις ταινίες που συμμετέχουν στα διαγωνιστικά προγράμματα του…

Σπύρου: «Τα παιδιά είναι ελεύθερα να κάνουν ότι θέλουν κι αυτό μας το ανταποδίδουν»

Κατά την διάρκεια της προχθεσινοβραδινής τελετής έναρξης ακούστηκαν πολλοί χαιρετισμοί και ομιλίες. Οι περισσότερες με μια διάθεση νοσταλγίας για το ξεκίνημα του φεστιβάλ, 20 χρόνια πριν…

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως: «Δεν θέλω να μείνω στους αριθμούς γιατί πιστεύω ότι η βαθύτερη ουσία του φεστιβάλ δεν μετριέται με αριθμούς. Η βαθύτερη ουσία που υπάρχει σ` αυτό το φεστιβάλ είναι ακριβώς η αγάπη που έχουν τα παιδιά γι` αυτό που γίνεται γιατί είναι γνώση, είναι πολιτισμός, είναι παιδεία, υπάρχει μια λειτουργία πάρα πολύ σημαντική και τα παιδιά την νιώθουν. Τα παιδιά στο φεστιβάλ είναι ελεύθερα να κάνουν ότι θέλουν και, ακριβώς γι `αυτό, αυτό που μας ανταποδίδουν δεν είναι αχαριστία ή στρεβλή αντίληψη του πράγματος. Μας επιστρέφουν την υπευθυνότητα τους, την δημιουργικότητα τους, μας τροφοδοτούν με ιδέες, μας βοηθούν να αναπτύσσεται η φαντασία μας ακόμα πιο πολύ. Έγιναν πολλά από το 1997… έγινε η Camera Zizanio, δημιουργήσαμε κινηματογραφικό στέκι στην Αθήνα, εκδώσαμε βιβλία, επεξεργαστήκαμε κινηματογραφικά προγράμματα κ.α. Θέλω να ευχαριστήσω, πρώτα απ` όλα, τα ίδια τα παιδιά που αυτά τα 20 χρόνια συμμετέχουν με την υπευθυνότητα που περιέγραψα πριν σε αυτό το φεστιβάλ και έναν-έναν όλους τους συνεργάτες μας καθώς και όλα τα θεσμικά πρόσωπα που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν το φεστιβάλ να συγκαταλέγεται στα κορυφαία του είδους του διεθνώς».

Την έναρξη του 20ου φεστιβάλ κήρυξε ο πρόεδρος του, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Γεωργιόπουλος: «Ο Πύργος να αισθάνεται υπερήφανος για το Φεστιβάλ»

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας –και πρόεδρος του φεστιβάλΓιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε ότι: «Η βραδιά δημιουργεί μνήμες, αναμνήσεις και στους μεγαλύτερους προκαλεί μια τάση για διηγήσεις. Προκαλεί όμως μεγάλη υπερηφάνεια και ικανοποίηση στους τρείς βασικούς συντελεστές και εμπνευστές του φεστιβάλ, τον Δημήτρη (Σπύρου), τον Χρήστο (Κωνσταντόπουλο) και τον Νίκο (Θεοδοσίου).  Μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση όμως νομίζω ότι έχουν οι νέοι της Ηλείας, του τότε και του σήμερα, που κάθε χρόνο γεμίζουν φως και πολιτισμό μια γκρίζα πόλη όπως ο Πύργος. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο γιατί αν η ιστορία του ανθρώπου είναι η ιστορία των Πολιτισμών, η σύγχρονη ιστορία του Πύργου είναι ταυτισμένη με ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους. Κι ο Πύργος πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος που διαθέτει ένα τέτοιο διαμάντι. Και ως τέτοιο θα πρέπει να το φυλάξει, να το κάνει καλύτερο για να συνεχίζει και στο μέλλον. Αν και γι αυτό το ενδεχόμενο έχουν ήδη γίνει ενέργειες αφού νέα πρόσωπα έχουν εκπαιδευτεί για να συνεχίσουν το έργο των εμπνευστών του. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να κηρύξω την έναρξη του φεστιβάλ και να του ευχηθώ να είναι για πάρα πολλά χρόνια ζωντανό και δημιουργικό για τους νέους για τον τόπο και τη χώρα».

Χαιρετισμούς απεύθυναν, επίσης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio Νίκος Θεοδοσίου, ο οργανωτικός υπεύθυνος του φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος (σ.σ. εμφανώς συγκινημένος), ο υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, ο βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας και ο γ.γ. του Δήμου Πύργου Χάρης Αντύπας.

Για την στήριξη τους στο ξεκίνημα του φεστιβάλ τιμήθηκαν και οι πρώην πρόεδροι του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνος Ευστρατιάδης και Κώστας Βρεττάκος.

Τιμήθηκαν και οι πρ. πρόεδροι του Φεστιβάλ…

Στην τελετή έναρξης του Σαββάτου το Φεστιβάλ τίμησε τους πρώην προέδρους του θεσμού, τους νομάρχες Ηλείας Θανάση Ράλλη και Τάκη Δημητρουλόπουλο και Λάμπη Καφύρα (και αντιπεριφερειάρχης) καθώς και τους πρ. πρόεδρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη και Κώστα Βρεττάκο καθώς και τον Felix Vanginderhuysen, γραμματέα της ECFA από το Βέλγιο, έναν άνθρωπο που έχει στηρίξει το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.

Στον προαύλιο χώρο του θεάτρου «Απόλλων» υπήρχε στέγαστρο και οθόνη μεγάλων διατάσεων έτσι ώστε να είναι εύκολη η παρακολούθηση της τελετής έναρξης χωρίς φυσική παρουσία στο εσωτερικού του ιστορικού κτιρίου.

Πολύ ευχαριστημένος για την μέχρι τώρα πορεία του φεστιβάλ αλλά και συγκινημένος γιατί γυρίζει ο χρόνος 20 χρόνια πίσω δήλωσε ότι νιώθει ο πρ. νομάρχης Ηλείας Θανάσης Ράλλης που επί θητείας του, το 1997, ξεκίνησε το φεστιβάλ. «Ανοίξαμε τις πόρτες μας, τα μάτια μας, τα αυτιά μας και το μυαλό μας. Θυμάμαι ότι κάναμε μήνες, με τον Χρήστο τον Κωνσταντόπουλο, να πείσουμε τον Δημήτρη τον Σπύρου να έρθει να μας βρει, γιατί ήταν δύσπιστος… ευτυχώς τα καταφέραμε!». Συγκίνηση και χαρά για την εξέλιξη του φεστιβάλ, μέσα στα 20 χρόνια ζωής του, και παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε εξέφρασαν και οι κ.κ. Δημητρουλόπουλος και Καφύρας.

Μοναδική ήταν η εμφάνιση των String Demons που «μάγεψαν» το κοινό που παρακολούθησε την συναυλία τους.

Τα «έσπασαν» οι String Demons!

Το φινάλε της τελετής έναρξης ήρθε με τρόπο… μουσικό και τους String Demons στη σκηνή. Τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη πρόσφεραν μια εξαιρετική μουσική παράσταση με τα βιολιά τους, τα βιολοντσέλα τους, με ρυθμό, κρουστά, τύμπανα και την δημιουργική τους… τρέλα!  Παρουσίασαν με την δική τους, μοναδική, προσέγγιση, ακούσματα κλασικής μουσικής αλλά και δείγματα από δικές τους συνθέσεις οργανικής μουσικής, που τους έχουν κάνει να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλη η επικαιρότητα