Ηλεία Κινηματογράφος

Τελετή έναρξης του Kids & Docs στην Αμαλιάδα – Μια συγκινητική βραδιά!

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, οι θεατές αντιλήφθηκαν τι πραγματικά σημαίνει «συμπεριληπτικό» σχολείο.
Ακούστε το άρθρο

Μία συγκινητική βράδια έζησαν, χθες Κυριακή, στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα όσοι βρέθηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του Kids & Docs, του διαγωνιστικού τμήματος ντοκιμαντέρ του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα, οι θεατές αντιλήφθηκαν τι πραγματικά σημαίνει «συμπεριληπτικό» σχολείο, παρακολουθώντας την δεκάλεπτη εκπληκτική ταινία “Αγγίζοντας το όνειρο” του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, μία ταινία που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή βλεπόντων και με προβλήματα όρασης μαθητών, και στην οποία καταγράφεται η καθημερινή τους συνύπαρξη στο σχολείο: η αλληλεπίδραση και οι εμπειρίες μεταξύ τους μέσα στη σχολική τάξη, στα διαλείμματα και στα μουσικά σύνολα του σχολείου.

Ήταν ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τί μπορεί να πετύχει η συμπερίληψη στα σχολεία για την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Όταν τα παιδιά – συντελεστές της ταινίας ανέβηκαν στη σκηνή για να μιλήσουν από καρδιάς για τα αισθήματα που τους γέννησε η συνεργασία αυτή, κανείς στο κοινό δεν έμεινε ανεπηρέαστος, με αποκορύφωμα τη συναυλία που εδωσε το μουσικό συγκρότημα των παιδιών. Ένα μάλιστα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν ήταν σε στίχους που έγραψε μία μη βλέπουσα μαθήτρια.

Η ταινία ήταν το αποτέλεσμα ενός συμπεριληπτικού κινηματογραφικού εργαστηρίου που πραγματοποίησε το Φεστιβάλ Ολυμπίας, στο πλαίσιο των ετήσιων εκπαιδευτικών του δράσεων. Επικεφαλής ήταν η σκηνοθέτρια Διονυσία Κοπανά η οποία ανέθεσε σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά καίρια πόστα για την δημιουργία του μικρού αυτού ντοκιμαντέρ.

Η χθεσινή βραδιά, ίσως η πιο συναισθηματικά φορτισμένη έναρξη των τελευταίων 25 ετών, ήταν μία δικαίωση για το Φεστιβάλ. Απέδειξε πώς η αλληλοϋποστήριξη, η αγάπη, η κατανόηση, αλλά και η σωστή καθοδήγηση, μπορούν να υπερπηδήσουν κάθε εμπόδιο.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας του διαγωνιστικού προγράμματος Kids & Docs O Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν της Ιρίνα Μπόικο παρουσία της σκηνοθέτριας, του νεαρού πρωταγωνιστή και της οικογένειάς του, που ήρθαν στην Αμαλιάδα από την Ελβετία. Ο δεκατριάχρονος έλληνας καραγκιοζοπαίχτης ανεβάζει παραστάσεις Καραγκιόζη στη Νιόν στα αγγλικά και τα γαλλικά, και ονειρεύεται να παίξει στην Κρήτη.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του 25ου Φεστιβάλ Ολυμπίας:

 https://olympiafestival.gr/

Το φετινό φεστιβάλ, θα διεξαχθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου σε 12 πόλεις, αλλά αμέσως μετά τη διεξαγωγή του με φυσική παρουσία, μέρος των δραστηριοτήτων του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 10 Δεκεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr.

Η συμμετοχή στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται στη βάση προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου. 


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ

ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

CREATIVE EUROPE / MEDIA

CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΡΤ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Κινηματογραφικοί φορείς: Ευρωπαϊκή ενωση Παιδικού Κινηματογράφου Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους – YOUTH CINEMA NETWORK – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ –  Barnefilmfestivalen Kristiansand Intl Children’s Film Festival, νορβηγια – Cinekid, ολλανδια – Zlín Festival / International Film Festival for Children and Youth, τσεχια – Schlingel International Film Festival for Children and Young Audience, γερμανια, lucas international festival for young film lovers, γερμανια – jef, ΒΕΛΓΙΟ – kids kino international film festival, πολωνια – cinemira international film festival, ουγγαρια – NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS, ολλανδια – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – MASSIVE PRODUCTIONS – STEFILM – AUTHORWAVE – ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – φεστιβαλ παιδικου κινηματογραφου αθηνας – cinedoc Εκπαιδευτικοί φορείς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ / ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗς ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ – πανεπιστημιο πατρων – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ – ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ- Παιδαγωγική Ομάδα «Σκασιαρχείο» – ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟι και επιστημονικοι ΦΟΡΕΙς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Άλλοι: ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ – ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ – ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ – ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ – δΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ – ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΩΝ ΑΧΑΪΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – κινηματογραφικη λεσχη αλεξανδρουπολης

Όλη η επικαιρότητα