Αρθρογραφία

Τελική ευθεία

Μια μάχη στην οποία βαδίζουν με έντονο ψυχολογικό φορτίο κουβαλώντας το βάρος των δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην τρίχρονη διάρκεια της Λυκειακής τους ζωής.
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων η καρδιά και η σκέψη όλων μας βρίσκονται πλάι στους μαθητές που οδεύουν προς τη δύσκολη μάχη που τους περιμένει.

Μια μάχη στην οποία βαδίζουν με έντονο ψυχολογικό φορτίο κουβαλώντας το βάρος των δυσκολιών που αντιμετώπισαν στην τρίχρονη διάρκεια της Λυκειακής τους ζωής.

Τα δύο πρώτα χρόνια ήλθαν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τις αρνητικές επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης εξαιτίας της πανδημίας αλλά και τα γνωστικά κενά που προέκυψαν από αυτού του είδους την εκπαιδευτική διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διαζώσης διδασκαλία.

Η τρίτη Λυκείου τους περίμενε με μία ογκώδη ύλη και εκ των πραγμάτων δεν υπήρξε ουσιαστικός χρόνος για την κάλυψη των γνωστικών κενών των προηγουμένων ετών.

Περισσότερο, λοιπόν από ποτέ οι φετινές Πανελλήνιες είναι μια ψυχοφθόρος διαδικασία για τα παιδιά που δοκιμάζει τις ψυχικές και σωματικές τους αντοχές καθώς καλούνται να σηκώσουν στους ώμους τους όχι μόνο το βάρος των δικών τους ονείρων και προσδοκιών αλλά και εκείνων των γονιών τους και του κοινωνικού τους περίγυρου.

Αυτό το βάρος είναι ιδιαίτερα δυσβάστακτο σε μια κοινωνία που έχει εδώ και χρόνια υπερτιμήσει το θεσμό των Πανελλαδικών εξετάσεων ταυτίζοντας τον σε πολλές περιπτώσεις απόλυτα με την επιτυχία του νέου ανθρώπου στη ζωή.

Είναι υπερβολικό επίσης, όπως πολύ συχνά συμβαίνει, τόσο οι γονείς, όσο και τα παιδιά να θεωρούν ότι το μέλλον τους και η ζωή τους ολόκληρη κρίνεται από τις Πανελλήνιες.

Η διαδικασία αυτή είναι υπερτιμημένη, αν σκεφτούμε πόσοι πέτυχαν στη ζωή τους, αν και «απέτυχαν» στις Πανελλήνιες. Αν σκεφτούμε πόσες πραγματικές και αληθινές δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν οι νέοι αυτοί στη συνέχεια για τις οποίες πρέπει να είναι θωρακισμένοι με ψυχική ανθεκτικότητα και ελπίδα ότι μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο, όπως ταιριάζει στα νιάτα τους…

Καλή επιτυχία όχι μόνο στις εξετάσεις, αλλά στην πορεία της ζωής τους και στην εκπλήρωση των στόχων τους…

Όλη η επικαιρότητα