Οικονομία

Τέλος επιτηδεύματος, μείωση και επιδότηση έως 5.000 € σε καλλιτέχνες

Φορολογικά κίνητρα για επαγγελματίες καλλιτέχνες, σε κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, προβλέπουν οι ΚΥΑ που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί.
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικά κίνητρα για επαγγελματίες καλλιτέχνες, σε κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας, προβλέπουν οι ΚΥΑ που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Μετά από τις πολύμηνες κινητοποιήσεις, καταλήψεις και εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και καλλιτεχνών υπογράφηκαν οι ΚΥΑ, με τις οποίες ορίζονται:

α) οι δικαιούχοι και η διαδικασία μείωσης ή και μηδενισμού του τέλους επιτηδεύματος για αυτοαπασχολούμενους στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας,

β) η διαδικασία επιδότησής τους έως 5.000 €.

Τις ΚΥΑ υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τους συναρμόδιους υφυπουργούς.

Οι αποφάσεις προβλέπουν, συγκεκριμένα, τα εξής:

– Από το φορολογικό έτος 2022, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού και της χειροτεχνίας δικαιούνται μείωση του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος κατά 38%, δηλαδή από €650 σε €400. Η μείωση θα γίνεται κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

– Αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του πολιτισμού ή της χειροτεχνίας και έκλεισαν τα βιβλία τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής ή πανδημικής κρίσης (από 1.10.2010 ως 30.6.2022) δικαιούνται μηδενισμό του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον έχουν προχωρήσει σε επανέναρξη της δραστηριότητάς τους από 1.7.2022 ή θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τις 30.6.2023, με κύριο ΚΑΔ πολιτιστικό ή χειροτεχνικό.

– Επιπλέον, οι πρώτοι 3.100 που θα προχωρήσουν σε επανέναρξη, δικαιούνται επιδότηση του κύκλου εργασιών τους έως 30% και με ανώτατο ύψος €5.000, μέσω ειδικού καταπιστευτικού τραπεζικού λογαριασμού.

Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται πως το έργο αποτελεί μέτρο στήριξης των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Παράλληλα, η δαπάνη μείωσης του τέλους επιτηδεύματος και η δαπάνη επιδότησης για όσους επαγγελματίες έχουν, ήδη, τα βιβλία τους ανοιχτά θα καλυφθεί από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

Όλη η επικαιρότητα