Υγεία

Τέλος η πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα

eopyy.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ προχωρούν την ερχόμενη εβδομάδα οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό γιατροί, που διαμαρτύρονται για οφειλές που εκκρεμούν ακόμη και από το 2010. Εκτός από την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, οι γιατροί διεκδικούν υπογραφή «νόμιμων» συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ώστε να συζητήσουν το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Η κινητοποίηση είναι πενθήμερη και ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα, και την Παρασκευή 7 Αυγούστου οι γιατροί θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα μπορούν να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.


Η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που προχώρησε σε αυτή την απόφαση κατηγορεί τον οργανισμό ότι «αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι σε γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα». Οπως καταγγέλλει, «οι γιατροί μένουν απλήρωτοι για μήνες, αλλά και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της νέας παράτασης της σύμβασής μας (δεν έχει εκδοθεί ακόμη το ΦΕΚ που αφορά την τρίμηνη παράταση των συμβάσεων από το τέλος Ιουνίου έως το τέλος Σεπτεμβρίου), έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από την τσέπη μας». Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός συνεχίζει και χρωστά:

• Ληξιπρόθεσμες οφειλές πρώην Ταμείων ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ κ.λπ. που εκκρεμούν από το 2010, 2011 και 2012.

• Το 10% των ιατρικών επισκέψεων από την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2012, 2013, 2014 και 2015, αφού δεν έχει διεκπεραιωθεί η τελική εκκαθάρισή τους από τον οργανισμό.

• Δαπάνες επισκέψεων και ιατρικών πράξεων/εξετάσεων για Μάρτιο και Απρίλιο του 2015.

«Τα όρια αντοχής των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση και προσθέτει: «Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων. Κατόπιν αυτού η εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας είναι σχεδόν αδύνατη με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτεία πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για τις σοβαρές παραλείψεις της στις επερχόμενες δυσλειτουργίες της ΠΦΥ».

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα