Τέλος και επίσημα στις ενδιάμεσες εκπτώσεις – Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο

Share

Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις βάζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή, ικανοποιώντας με αυτήν την απόφαση ένα πάγιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων, που τόσα χρόνια διατράνωναν την αντίθεσή τους με τον συγκεκριμένο θεσμό.

Συγκεκριμένα, καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 6 του νομοσχεδίου «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση: «Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εμπορικής κίνησης αλλά και τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου, δεν έχουν αποδώσει ουσιαστικά οφέλη στους εμπόρους και τους καταναλωτές. Αντίστοιχα, η περιοριστική απαγόρευση της προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, στερείται οικονομικής λογικής, αποτελεί εμπόδιο στον ανταγωνισμό και μειώνει, αδικαιολόγητα, την κοινωνική ευημερία».

«Η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων μας βρίσκει σύμφωνα και ήταν πάγιο αίτημα των εμπορικών συλλόγων, γιατί είχαμε μια διαρκή περίοδο εκπτώσεων με τον συγκεκριμένο θεσμό να χάνει τη βασική του αξία. Οι εκπτώσεις ουσιαστικά είναι για το ξεστοκάρισμα των εμπορευμάτων με την αλλαγή της σεζόν. Πλέον έμειναν δύο περίοδοι εκπτώσεων, ο χειμώνας και το καλοκαίρι» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης.

Υπέρ της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας, Φώτης Νικολόπουλος, που τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι «πιο πολύ μπέρδευαν τον κόσμο, παρά ευνοούσαν την αγορά. Οι εκπτώσεις όταν πραγματοποιούνται και σε συγκεκριμένη περίοδο έχουν περισσότερο νόημα, γιατί και ο κόσμος είναι πιο επικεντρωμένος στο να κάνει κάποιες αγορές. Αυτό το ζητούσαμε πολύ καιρό και σαν εμπορικός σύλλογος αλλά και ομοσπονδία».

«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν ένας παρωχημένος θεσμός. Αποδεδειγμένα δεν προσέφερε τίποτα και δημιουργούσε σύγχυση στον καταναλωτή για το ποιες είναι οι πραγματικές εκπτώσεις. Δεν έβγαινε κανείς κερδισμένος και αποδυναμώνονταν οι κανονικές εκπτώσεις. Πλέον το κάθε κατάστημα μπορεί να κάνει προσφορές όλο το χρόνο δίχως να έχει κανέναν πρόβλημα και φυσικά να έχει αρκετά εμπορεύματα, πάνω από 50% για να μπορεί να βγάζει μια προσφορά. Είναι θετικό το σημείο αυτό» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Ως εκπτωτικές περίοδοι, κατά τη διάρκεια των οποίων επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, ορίζονται οι έξης:

α) χειμερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και

β) θερινές εκπτώσεις, από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιούλιου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Οι προσφορές ορισμένης ποσότητας προϊόντων ή ορισμένης κατηγορίας προϊόντων, πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια χρονικού διαστήματος όχι συντομότερο των 30 ήμερων πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.