Media

Τέλος ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης». Σήμερα κυκλοφορεί το τελευταίο φύλλο

Ακούστε το άρθρο

Τελευταία Κυριακή που βρίσκεται στα περίπτερα ο «Ριζοσπάστης» ή πωλείται στο πλαίσιο εξορμήσεων οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μετά από δεκαετίες το Κυριακάτικο φύλλο του «Ριζοσπάστη» σταματά την κυκλοφορία και από την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ενσωματώνεται στη σαββατιάτικη έκδοσή της κομματικής εφημερίδας.

Πρόκειται για μια τις πιο δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο του Τύπου καθώς καθώς πρόκειται για το κυριακάτικο φύλλο μιας ιστορικής εφημερίδας με παρουσία από το 1916.

Η εφημερίδα, τόσο πριν όσο και μετά την Μεταπολίτευση είχε έξι εκδόσεις την εβδομάδα αφού ως πρωινή εφημερίδα δεν κυκλοφορούσε τη Δευτέρα. Οι πέντε ήταν καθημερινές και η έκτη ήταν το κυριακάτικο φύλλο που τώρα καταργείται. Ο κυριακάτικος «Ρίζος» είχε πάντα περισσότερες σελίδες, πλούσιο ρεπορτάζ, αρθρογραφία, αναλύσεις, θέματα έρευνας αλλά και ένθετα και αφιερώματα.

Παραδοσιακά είχε υψηλότερη κυκλοφορία από τα υπόλοιπα πέντε φύλλα ενώ πάντα η πωλήσεις του ήταν υψηλότερες από αυτές που ανακοινώνουν τα πρακτορεία Τύοπυ καθώς η οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διακινούσαν το φύλλο με πολιτικές εξορμήσεις στις γειτονιές.

RIZOSPASTISGR

 Τώρα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:  «Από το Σάββατο 9 Δεκέμβρη ο “Κυριακάτικος Ριζοσπάστης” σε νέα έκδοση που θα κυκλοφορεί Σαββατοκύριακο- 40 σελίδες, αρθρογραφία, επικαιρότητα, ρεπορτάζ, ιστορικά αφιερώματα, ειδικές σελίδες για τους εργαζόμενους, τις γυναίκες, την ιδεολογία, την επιστήμη». Στο τέλος της ανακοίνωσης-διαφήμισης υπήρχε το σύνθημα-προτροπή: «Στη μάχη για την άνοδο της κυκλοφορίας».

Πηγές ανέφεραν πως το ΚΚΕ έλαβε αυτή την απόφαση για να αντιμετωπίσει τα πιεστικά οικονομικά προβλήματα της εφημερίδας αλλά σε κάθε περίπτωση έγινε δεκτή με πολύ επικριτικά σχόλια από τον Τύπο γενικότερα. Ο Περισσός απάντησε σε έντονο ύφος πως η κυριακάτικη έκδοση του «Ριζοσπάστη» όχι μόνο δεν αναστέλλεται, αλλά εμπλουτίζεται και όλα τα άλλα κακεντρεχή σχόλια είναι απλά «ευσεβής πόθοι».

Στο παρελθόν πάντως το ΚΚΕ προκειμένου να μην υπάρχει ούτε μια ημέρα χωρίς την κομματική εφημερίδα εξέδιδε και τον απογευματινό «Ρίζο της Δευτέρας» για να καλύψει το κενό στην ενημέρωση αφού ήταν πάντα πρωινή εφημερίδα.

Ο «Ριζοσπάστης» εκδόθηκε πρώτη φορά ως πολιτική εφημερίδα το 1908 από τον Γεώργιο Φιλάρετο και το 1911 έκλεισε, ενώ πέντε χρόνια αργότερα αγοράστηκε από τον κομμουνιστή Γιάννη Πετσόπουλο. Η πρώτη έκδοσή του Ριζοσπάστη έγινε τον Ιούνιο 1916 στην Θεσσαλονίκη, ενώ το 1917 μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Η έκδοσή του απαγορεύτηκε πολλές φορές τόσο στην διάρκεια του μεσοπολέμου (δικτατορία Πάγκαλου και δικτατορία Μεταξά, κατά την οποία είχε κυκλοφορήσει η Ασφάλεια του Μανιαδάκη πλαστό «Ριζοσπάστη»), όσο και μετά (μετεμφυλιακό κράτος, δικτατορία).  Κατά την επανέκδοσή του το 1944 εκδόθηκε πρώτη φορά η απογευματινή εβδομαδιαία έκδοση «Ο Ρίζος της Δευτέρας» μέχρι το 1947, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου 1974 επανακυκλοφόρησε νόμιμα ο «Ριζοσπάστης» και την δεκαετία του ’80 εκδόθηκε και πάλι για κάποια χρόνια «Ο Ρίζος της Δευτέρας».

Πηγή: HuffPost Greece

Όλη η επικαιρότητα