Περιβάλλον

Τέλος η πλαστική σακούλα και σε Ιταλία – Κύπρο

Ακούστε το άρθρο

Το χέρι στην τσέπη για κάθε πλαστική σακούλα βάζουν από χθες και οι Ιταλοί καταναλωτές, ενώ στη χώρα μας ουσιαστικά το μέτρο ξεκινάει από σήμερα.

Στην Ιταλία, που επίσης δεν είχε εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το κόστος για κάθε σακούλα θα κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 λεπτά του ευρώ, και συνολικά υπολογίζεται ότι οι πολίτες κάθε φορά που θα ψωνίζουν τρόφιμα, θα επιβαρύνονται με περίπου 30 λεπτά του ευρώ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που θα εξασφαλίσει υψηλότερα στάνταρντ σεβασμού του περιβάλλοντος και οι Ιταλοί δεν θα μπορούν για τα ψώνια αυτά να χρησιμοποιούν δικές τους, πλαστικές σακούλες.

Οι ενώσεις καταναλωτών βλέπουν θετικά την όλη πρωτοβουλία, αλλά παράλληλα τονίζουν ότι το συνολικό αυτό κόστος δεν θα έπρεπε να επιβαρύνει τους πολίτες.

Τέλος στη δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να γίνει μέσα στο 2018 και στην Κύπρο. Απ’ τον Ιούλιο  και στο εξής κάθε πλαστική σακούλα θα κοστίζει 0,05 ευρώ + ΦΠΑ, ενώ από 1/1/2019 το κόστος τους θα είναι 0,09 ευρώ.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα