Ελλάδα

Τέμπη: Η αυτοψία της Αστυνομίας στο σημείο της σύγκρουσης

Η κατάθεση του ρυθμιστή κυκλοφορίας τη μοιραία βραδιά
Ακούστε το άρθρο

Η τραγωδία στα Τέμπη φέρνει ενώπιον της Δικαιοσύνης μέχρι στιγμής 12 κατηγορούμενους με τους 9 από αυτούς να αντιμετωπίζουν βαριά κακουργήματα. Προσωρινά στη φυλακή βρίσκονται μόνο ο σταθμάρχης εκείνης της βάρδιας και ο Επιθεωρητής. Η ανάκριση παραμένει ανοιχτή σε μία υπόθεση που πάγωσε το Πανελλήνιο και όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε άλλα πρόσωπα.

Η εφ.«Πατρίς» φέρνει στο φως την αυτοψία της Αστυνομίας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου από την οποία φαίνεται ξεκάθαρα το μέγεθος της τραγωδίας. Οι αστυνομικοί που ξεκινούν την έρευνα στις 23:50εκείνηςτηςβραδιάςπεριγράφουνστο πόρισμά τους ότι η εικόνα που αντίκρυσαν ήταν ουσιαστικά εικόνα κόλασης.

«Η επιβατική αμαξοστοιχία 1C 62, είχε ως διάταξη βαγονιών, μία (1) ηλεκτροκίνητη μηχανή, και οκτώ (8) βαγόνια, εκ των οποίων το τρίτο στη σειρά ήταν το κυλικείο άνευ αρίθμησης, σύμφωνα με τις πρώτες περιγραφές υπαλλήλων του ΟΣΕ. Μετά τη σύγκρουση εκτροχιάστηκε δυτικά των γραμμών σε θαμνώδες έδαφος μεταξύ του αγροτικού δρόμου και του πρανούς της σιδηροδρομικής γραμμής. Κατά την άφιξή μας φλέγονταν τουλάχιστον δύο βαγόνια από το εμπρός τμήμα της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Αργότερα πληροφορηθήκαμε από παρόντες υπαλλήλους του ΟΣΕ ότι φλέγονταν το κυλικείο και το βαγόνι υπ’ αρίθμ. -2-. Η μη- χανή, το βαγόνι υπ’ αρίθμ. -1 και το βαγόνι κυλικείο, συνεθλίβησαν, δυτικά των γραμμών, εφαπτόμενα στο βαγόνι υπ’ αρίθμ. -3- . Πάνω από αυτά είχε καταλήξει το υπ’ αριθ. – 2- βαγόνι, στο οποίο είχε σημειωθεί επίσης φωτιά και η Π.Υ επιχειρούσε σ’αυτό κατάσβεση της φωτιάς και διάσωση επιβαινόντων. Στον χώρο αυτό, δυτικά των γραμμών μακροσκοπικά εντοπίστηκαν δια- σκορπισμένοι και εγκλωβισμένοι ανθρώπινοι σοροί και κάποια φαινομενικά ανθρώπινα μέλη, ανάμεσα σε κομμάτια μετάλλων και εξαρτημάτων της αμαξοστοιχίας. Λόγω της σύγκρουσης υπήρχαν διασκορπισμένα προσωπικά αντικείμενα, και αποσκευές των επιβατών της επιβατικής αμαξοστοιχίας για τα οποία εκκίνησε διαδικασία περισυλλογής και καταγραφής των».

Η εμπορική αμαξοστοιχία αποτελείτο από δύο(2)ηλεκτροκίνητες μηχανές και δεκατρία (13) βαγόνια, εκ των οποίων τα τρία (3) πρώτα με φύλλα λαμαρίνας και τα επόμενα δέκα (10) με εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ). Μετά τη σύγκρουση οι δύο (2) μηχανές και τα τρία (3) πρώτα βαγόνια με τις λαμαρίνες εκτροχιάστηκαν ανατολικά των γραμμών, προς την παλιά εθνική οδό. Οι δύο (2) μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας είχαν εκτροχιαστεί προς την πλευρά της Π.Ε.Ο., με την πρώτη εξ αυτών να έχει προσκρούσει στο τσιμεντένιο τοιχίο υποστύλωσης της οδού, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αυτό και σε κάθε τη σήμανση της οδού, στα δε μηχανικά μέρη τους υπήρχε κατά την άφιξή μας φωτιά.

Τα τρία (3) επόμενα βαγόνια — πλατφόρμες που έπονταν των μηχανών είχαν εκτροχιαστεί και το φορτίο αυτών, αποτελούμενο από φύλλα λαμαρινών, είχαν πέσει από αυτές καλύπτοντας την σιδηροδρομική γραμμή ανόδου και μερικά εξ αυτών χτύπησαν στο τσιμεντένιο τοιχίο του τούνελ προκαλώντας υλικές ζημιές σε αυτό. Αυτά τα τρία βαγόνια με τις λαμαρίνες βρέθηκαν μπροστά από τις δύο εκτροχιασμένες μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, κατά τη φορά κίνησης. Το αμέσως επόμενο βαγόνι με εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) το οποίο περιείχε ζωοτροφές εκτροχιάστηκε, ενώ το εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ) υπέστη υλικές ζημίες και μικρή διάτρηση στην πόρτα του, χωρίς ίχνη φωτιάς.

Τα επόμενα εννέα (9) βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, φορτωμένα με κοντέινερ, βρέθηκαν τροχιοδρομημένα στις ράγες. Οι θύρες των κοντέινερ βρέθηκαν σφραγισμένες, ενώ δεν υπήρχαν ίχνη φωτιάς. Ανωτέρω εμπορευματοκιβώτια αποσφραγίστηκαν παρουσία μας και παρουσία αρμοδίων υπαλλήλων, Τελωνείου, πραγματοποιήθηκε μακροσκοπικός έλεγχος και φωτογράφηση του περιεχομένου τους

Περιείχαν δε ζωοτροφές, αντιβιοτικά ζωο- τροφών, φρούτα, μπύρες, ηλεκτρολογικό υλικό, ενώ τα δύο τελευταία ήταν κενά φορτίου(άδεια).Σημειώνεται ότι τα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια μεταφέρθηκαν στον εμπορικό σταθμό Θεσσαλονίκης, μετά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στον τόπο της σύγκρουσης από τους διορισθέντες πραγματογνώμονες.

«Οι ράγες είχαν ξηλωθεί για 26 μέτρα»

Η σύγκρουση είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει επί της ουσίας και διάλυση στις γραμμές δείχνοντας τι ακριβώς συνέβη: Οι ράγες της γραμμής καθόδου προς Λάρισα, στο σημείο της σύγκρουσης, είχαν ξηλωθεί και παραμορφωθεί σε απόσταση περίπου είκοσι έξι (26) μέτρων, ενώ είχαν υποστεί ορατή στρέβλωση σε συνολική απόσταση περίπου πενήντα (50)μέτρων και στα δύο ρεύματα ανόδου και καθόδου. Από το σημείο της σύγκρουσης ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν α) τρεις (3) αναλογικοί δείκτες(κοντέρ),β)ένα(1)καταγραφικό κουτί, γ) μια (1) ηλεκτρονική πλακέτα, δ) ένας πίνακας μαζί με κλειδιά, ε) έξι (6) έγγραφα, στ) δύο (2) μετρητές και ζ) ένας (1) φορητός ασύρματος

«Ήταν βέβαιος ότι έδιωξε το τρένο από την άνοδο»

Η «κόλαση» εκείνης της βραδιάς έχει αποτυπωθεί και στις συνομιλίες…

Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας της Αθήνας παγώνει όταν καταλαβαίνει ότι κάτι κακό έχει συμβεί. Είναι ο άνθρωπος που ακούγεται να ρωτά συνεχώς τον σταθμάρχη από ποια γραμμή έδιωξε το τρένο. Στην κατάθεσή του στον Εφέτη Ανακριτή περιγράφει : «Ήταν τόσο βέβαιος ότι το έδιωξε από την άνοδο για αυτό και τον ρωτάω επανειλημμένα. Φαίνεται ότι τον ρωτώ για να μου επι- βεβαιώσει ότι το έδιωξε από την άνοδο. Τον ρωτώ να μου πει πως ακριβώς έδιωξε τα τρένα και να περιγράψει αναλυτικά όλες τις ενέργειές του με τις ακριβείς ώρες. Σε συνέχεια προέβην σε επικοινωνία με όλα τα τρένα για να σταματήσω την κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο της γραμμής. Σημειώνω ότι 23:50 ήρθε o κ. Τερεζάκης, αμέσως μετά ήρθε ο κ. Χρυσάγης και στις 23:59 ήρθε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ .Πατέρας από τον οποίο ζήτησα άμεσα να στείλει ομάδα να διατηρήσει το καταγραφικό ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο να αλλοιωθούν τα στοιχεία της καταγραφής

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από την εικόνα που έχετε, η ευθύνη για το συμβάν ποιους βαρύνει από τους εμπλεκόμενους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως με ρωτάτε σύμφωνα με το Γενικό Κυκλοφορίας Κινήσεως από πλευρά ασφαλείας αξιώνει ότι εναπόκειται στην αποκλειστική ευθύνη των Σταθμαρχών η ευθύνη της κυκλοφορίας. Από ότι αντιλαμβάνομαι δεν διευθετήθηκε σωστά από τον Σταθμάρχη της βάρδιας η ορθή αλλαγή τροχιάς της lC62,δηλαδή έπρεπε να εισέλθει στη γραμμή ανόδου. Ο δε μηχανοδηγός της επιβατικής είτε έπρεπε να αξιώσει τηλεγράφημα 1001είτε να σταματήσει και να ζητήσει διευκρινήσεις. Όπως με ρωτάτε εγώ από το χρονικό σημείο που αντιλήφθηκα ότι υπάρχει πρόβλημα με υπερένταση προσπάθησα να ακινητοποιήσω τα υπόλοιπα τρένα να ενημερώσω τη διοίκηση, να είμαι σε επαφή με τους Σταθμάρχες για να τους καθοδηγήσω. Όπως με ρωτάτε οποιοδήποτε σύστημα ασφαλείας λειτουργούσε προσθετικά σε σχέση με τους χειρισμούς των Σταθμαρχών, θα βοηθούσε ώστε να εντοπιζόταν το ανθρώπινο σφάλμα και να αποφεύγονταν το δυστύχημα».

Όλη η επικαιρότητα