Categories: WEB tvΕλλάδα

Τέμπη: Νέα δεδομένα και πρόσωπα στο κάδρο των ερευνών – 12 τραυματίες στα νοσοκομεία, 7 σε ΜΕΘ

Share

Προφυλακιστέος κρίθηκε, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, μετά τη μαραθώνια απολογία του, ο σταθμάρχης της Λάρισας για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος του σταθμάρχη χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «κάτι αναμενόμενο λόγω της σπουδαιότητας της υποθέσεως, του βάρους και των ευθυνών» προσθέτοντας ότι «ο κατηγορούμενος είπε τα πάντα: Τα πράγματα όπως ακριβώς έγιναν χωρίς να φοβηθεί αν από την αναφορά αυτή προκύπτουν ευθύνες για τον εαυτό του ή όχι».

Επισήμανε ότι ο 59χρονος «επί 20  λεπτά ήταν επιφορτισμένος μόνος του με την σιδηροδρομική ασφάλεια όλης της Κεντρικής Ελλάδας» δίνοντας τον τόνο της κεντρικής υπερασπιστικής γραμμής ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και σε πρόσωπα που με τις πράξεις και τις παραλείψεις του οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της Τρίτης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «επικοινωνιακή και δικηγορική αλητεία» αναφερόμενος σε διάφορες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ ο 59χρονος σταθμάρχης είχε εμπειρία μόλις 15 ημερών στο εν λόγω κεντρικό πόστο και όμως κλήθηκε να περαιώσει μόνος μια δύσκολη νυχτερινή βάρδια.

Συνεχίζονται οι έρευνες στο χώρο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη . Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Σύμφωνα με ανακριτικές πηγές, θα κληθούν και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο της διερεύνησης ευθυνών. Όπως έγινε γνωστό ο προϊστάμενός του, ο οποίος τέθηκε σε αργία, πήρε αναρρωτική άδεια αμέσως μετά το δυστύχημα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει λάβει κλήση να καταθέσει και είναι θέμα χρόνου να γίνει.

Ποιος ο ρόλος του δεύτερου σταθμάρχη

Στο κάδρο των ερευνών μπαίνει και ο ρόλος που ενδέχεται να διαδραμάτισε στην τραγωδία ο δεύτερος σταθμάρχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ και του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Καλαφάτη, ο δεύτερος σταθμάρχης φαίνεται πως έφυγε μισή ώρα νωρίτερα.

Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης έφτασε στις 9:30 το βράδυ στο σταθμαρχείο Λάρισας και ξεκίνησε την βάρδια του στις 10 το βράδυ. Πριν από τις 11 το βράδυ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφυγε από το πόστο του ο απογευματινός σταθμάρχης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθεί και εκείνος να δώσει κατάθεση.

Το χρονικό

Ώρα 23.05 βράδυ 28ης Φεβρουαρίου. Ο κατηγορούμενος σταθμάρχης Λάρισας δίνει στο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας Intercity 62 τη μοιραία εντολή. Έχει κρατήσει κλειδωμένη τη διαγώνιο 118Α και στέλνει το τρένο στην κάθοδο της διαδρομής για Θεσσαλονίκη. Και το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει είναι αν γνώριζε ότι το στέλνει στην κάθοδο ή θεωρούσε ότι το έστελνε στην τροχιά ανόδου.

Μετά από λίγα λεπτά, στο σταθμαρχείο Λάρισας φτάνουν οι πρώτες σοκαριστικές πληροφορίες για φρικτή σύγκρουση με τραυματίες και νεκρούς. Ο 59χρονος σταθμάρχης καταλαβαίνει ότι έκανε ένα τραγικό λάθος.

Σύμφωνα με εργαζόμενους του σταθμαρχείου Λάρισας, ο 59χρονος γίνεται νευρικός, αγχώνεται, μπαινοβγαίνει στο κτίριο και λίγο πριν την προσαγωγή του λέει σε συνάδελφό του: «Την πάτησα», φέρεται να λέει ο σταθμάρχης πριν την προσαγωγή. Αρχικά ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει τα προβλεπόμενα, ενα 24ωρο μετά θα παραδεχόταν το μερίδιο των ευθυνών του στην απαρχαιωμένη εν πολλοίς χειροκίνητη διαδικασία συντονισμού της κυκλοφορίας. Όταν πήγε στον ανακριτή μιλούσε πια για τα φέρετρα που θα βαραίνουν για πάντα τους ώμους του.

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Το μαύρο κουτί στα χέρια των πραγματογνωμόνων

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ρόλο – κλειδί στην έρευνα για τη συμπεριφορά και τις κινήσεις τόσο του 59χρονου κατηγορουμένου, όσο και του δεύτερου σταθμάρχη που η βάρδια του ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν την τραγωδία, θα παίξουν τα ευρήματα από τις κάμερες ασφαλείας του σταθμαρχείου, αλλά και το καταγραφικό των συνομιλιών των σταθμαρχών με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Στο μικροσκόπιο των άρχων μπαίνει επίσης το «μαύρο κουτί» από την επιβατική αμαξοστοιχία. Θα επιχειρηθεί ανάκτηση στοιχείων για την κίνηση και την ταχύτητα που είχε αναπτύξει και θα αναζητηθούν οι ακριβείς αιτίες της μεγάλης έκρηξης και φωτιάς που ακολούθησε, η οποία σχεδόν “έλιωσε” τα πρώτα βαγόνια. Εικάζεται ότι οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες λαδιού που υπάρχουν στις μηχανές των τρένων

Την ίδια ώρα στον τόπο του δυστυχήματος, το μακάβριο έργο της πυροσβεστικής σχεδόν τέλειωσε, καθώς έχουν απομακρυνθεί όλα τα βαγόνια και τα συντρίμμια. Οι ταυτοποιήσεις είναι 55, ενώ αγνοούμενος παραμένει αλλοδαπός που ακόμη δεν έχει δηλωθεί στην αστυνομία, ένας νεκρός παραμένει ακόμα άγνωστος και μια γυναίκα αναζητεί ακόμα την 23xronh κόρη της.

Μέρα με τη μέρα γράφεται με τις κηδείες των θυμάτων άλλη μια πράξη στα δράματα των οικογενειών που χτυπήθηκαν τόσο αδόκητα και άδικα από την τραγωδία. Σήμερα κηδεύεται στο Κορδελιό ο 54χρονος πρώην αστυνομικός και ο 15χρονος γιος του, στην Καλαμαριά, ο 23χρονος πυροσβέστης και στη Λάρισα ο 21χρονος Τάσος που είχε γράψει ένα από εκείνα τα μηνυματα που θα μείνουν χαραγμένα στη συλλογική μνήμη: “Μάνα, κοιμίσου, θα αργήσω”.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το ποσό της δημόσιας δαπάνης για κάθε κηδεία θυμάτων φυσικών καταστροφών ή δυστυχημάτων ορίστηκε σε 3.500 ευρώ.

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Επίσης η Hellenic Train ανακοίνωσε πως δεν θα ενεργοποιήσει την εξαίρεση για καταβολή αποζημίωσης, και πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι συγγενείς των θανόντων, οι τραυματίες και οι επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62 να ικανοποιηθούν πλήρως ως προς τα σχετικά τους δικαιώματα με βάση τα άρθρα 11 και 13 του ΕΚ 1371/2007

Πολιτική αντιπαράθεση

Συγνώμη, τόσο προσωπική όσο και στο όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, ζήτησε με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός από όλους και κυρίως τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη. «Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από το ανθρώπινο σφάλμα. Αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, αυτό το δυστύχημα θα ήταν πρακτικά αδύνατο να είχε συμβεί» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μισή εφόσον ζητείται εκ μέρους όλων χαρακτήρισε τη συγγνώμη του πρωθυπουργού ο Νάσος Ηλιόπουλος,υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Καταλόγισε προσπάθεια διάχυσης των ευθυμών και επανέλαβε το αίτημά του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί η Επιτροπή που όρισε η κυβέρνηση για τη διερεύνηση των ευθυνών του δυστυχήματος και να συγκροτηθεί μια άλλη όπου κάθε πολιτική δύναμη θα μπορεί να προτείνει έναν εμπειρογνώμονα.

Εν τω μεταξύ, ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, κατήγγειλε ως “εξόφθαλμα παράνομη” τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη στον ΟΣΕ της Λάρισας καθώς ο ΟΣΕ απαιτούσε ρητώς κι εγγράφως, υποψήφιους με όριο ηλικίας έως 48 έτη.

“Τα όρια ηλικίας δεν καταλαμβάνουν τους υπό μετάταξη υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 33 της Υπουργικής Απόφασης με ΦΕΚ 2623/Β/2022 που αφορά στον Εσωτερικό Κανονισμό του ΟΣΕ. Ο εν λόγω υπάλληλος ήταν μετατασσόμενος και δεν είχε περιορισμό ορίου ηλικίας” απάντησε το υπουργειο Εσωτερικών.

Έρευνες των σωστικών συνεργείων για τους αγνοούμενους στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν στα Τέμπη, Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023.
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς ζήτησε την παραίτηση των διευθυνόντων του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ.

Πυρ` ομαδόν και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ας αποδεχτεί ο κ. Μητσοτάκης τις ευθύνες του και ας μην καμώνεται ότι θα σηκώσει τις αμαρτίες των άλλων. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή θεσμική Δημοκρατία και όχι μια παρέα ημέτερων, που θεωρεί πως μπορεί να διευθύνει τη χώρα” ανέφερε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

“Τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων συγγνώμες δεν συγκινούν πλέον κανέναν…Εμείς θα είμαστε εδώ συνεχώς, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, μαζί με τη νεολαία, για να απαιτήσουμε αυτές οι ευθύνες να αποδοθούν” τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

“Η «συγνώμη μέσω Facebook» του πρωθυπουργού χωρίς να κοιτά στα μάτια τους Έλληνες δείχνει ότι ο Κ. Μητσοτάκης τρομάζει να δει την πραγματικότητα κατάματα” σχολίασε ο Πρόεδρος Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

“Αφού ο πρωθυπουργός έχασε τον έλεγχο του αφηγήματος, με το ολέθριο “ανθρώπινο λάθος” που τώρα πάει να μαζέψει, επιστρέφει στην προσφιλή του αστυνομοκρατία επιτιθέμενος στη νεολαία που κινητοποιείται εναντίον της ιδιωτικομανίας τους” τόνισε σε ανάρτησή του ο Γραμματέας ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρονται οι σοροί και οι τραυματίες, από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ MOTIONTEAM/EUROKINISSI)

Με πανό και μαύρα μπαλόνια, χιλιάδες κόσμου – εκτιμάται περί τις 15.000- συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί στο Σύνταγμα, ως ένδειξη πένθους και ζήτησαν να αποδοθούν στο ακέραιο οι ευθύνες. Στο περιθώριο του συλλαλητηρίου σημειώθηκαν επεισόδια, με πληροφορίες και για απρόκλητη βία από πλευρά της αστυνομίας η οποία προχώρησε σε έξι προσαγωγές, εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ 7 αστυνομικοί έχουν τραυματισθεί.

Για εντολή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ρίξει δακρυγόνα στη συγκέντρωση, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έξω από την Λάρισα, σύγκρουση εμπορικής και επιβατικής αμαξοστοιχίας, Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023 (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI)

Δώδεκα τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστυχημα στα Τέμπη παραμένουν σε πέντε νοσοκομεία σε απλές κλίνες και 7 ηλικίας, 21-27 ετών, σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, έχει αποσωληνωθεί μία κοπέλα στο πανεπιστημιακό ωστόσο σε πολύ σοβαρή κατάσταση παραμένουν δύο από τους επτά ανθρώπους που είναι σε ΜΕΘ.

Ο 20χρονος φοιτητής, ο μοναδικός επιζών από το πρώτο βαγόνι και βρέθηκε να εκτιναχθεί έξω από το τρένο και χωρίς τις αισθήσεις του, έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις και εξακολουθεί να παραμένει κρίσιμη η κατάστασή του και μία κοπέλα που βρίσκεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο η οποία φέρει και εγκαύματα.