WEB tv Ελλάδα

Τέμπη: Τι αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα – Τα τεφτέρια και τα σημειώματα

Τηλεγραφήματα και SMS της Hellenic Trains δείχνουν ότι μόλις κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και την παραμονή του δυστυχήματος στα Τέμπη είχαν καταγραφεί 70 (!) περιστατικά, που αποδεικνύουν τα κενά ασφαλείας και τις ελλείψεις του σιδηροδρομικού δικτύου.
Ακούστε το άρθρο

Τα λάθη και οι αστοχίες των σταθμαρχών που εμπλέκονται στο δυστύχημα των Τεμπών αποτελούν μόνο τη μια ανάγνωση της τραγωδίας, που βύθισε στο πένθος το πανελλήνιο.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι η απόλυτη εγκατάλειψη, οι παραλείψεις και οι απαρχαιωμένες τεχνολογίες του ελληνικού σιδηρόδρομου –κάτι που αναδεικνύεται ακόμη και μέσα από τα ντοκουμέντα των ίδιων των εταιρειών.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», τηλεγραφήματα και SMS της Hellenic Trains δείχνουν ότι μόλις κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2022 μέχρι και την παραμονή του δυστυχήματος στα Τέμπη είχαν καταγραφεί 70 (!) περιστατικά, που αποδεικνύουν τα κενά ασφαλείας και τις ελλείψεις του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ανάμεσα στα δεκάδες περιστατικά που καταγράφονται είναι καθυστερήσεις λόγω βλαβών που οφείλονταν στην έλλειψη συντήρησης ή τεχνικά προβλήματα ενώ παράλληλα γίνονται αναφορές και σε ατυχήματα σε αφύλακτες διαβάσεις.

Τεφτέρια και χειρόγραφα

Ενδεικτικό της αναχρονιστικής κατάστασης που επικρατεί στους σιδηρόδρομους είναι και το γεγονός ότι οι σταθμάρχες βάρδιας της Λάρισας σημείωναν χειρόγραφα σε ένα… τεφτέρι τα τηλεγραφήματα με τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των τρένων αλλά και τα όποια τεχνικά προβλήματα ενδεχομένως να προέκυπταν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Όπως αποκάλυψε το Star την Τρίτη (14/3), στο εν λόγω «τεφτέρι» καταγράφεται η αλληλουχία των λαθών στην οποία υπέπεσε ο ήδη προφυλακισμένος σταθμάρχης.

Παράδειγμα αυτού είναι ότι το τηλεγράφημα 47 του σταθμάρχη προς τον μηχανοδηγό του Intercity 62 ανέφερε:

«Περάστε φωτόσημο εξόδου έως είσοδο Νέων Πόρων».

Ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά σε άνοδο ή κάθοδο.

Μόλις ένα λεπτό αργότερα, ακολούθησε το τηλεγράφημα 49 στους Νέους Πόρους:

«Αμαξοστοιχία 62 αναχώρησε 23.04».

Και πάλι, καμία αναφορά σε ποια γραμμή κινείτο το τρένο.

Το 50ο τηλεγράφημα αναφέρει:

«Αμαξοστοιχία 63503, αναχώρηση 23:05».

Μόλις μερικά λεπτά αργότερα, σημειώθηκε η φονική σύγκρουση.

Απολογούνται την Παρασκευή τρεις κατηγορούμενοι

Σε απολογία έχουν κληθεί από τον ειδικό εφέτη ανακριτή στη Λάρισα οι τρεις σιδηροδρομικοί, που κατηγορούνται ότι συντέλεσαν με τις πράξεις τους στην αδιανόητη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου.

Κατά πληροφορίες, οι απολογίες των τριών –του επιθεωρητή κυκλοφορίας και των δύο σταθμαρχών της Λάρισας που φέρονται να εγκατέλειψαν νωρίτερα από το προβλεπόμενο τα πόστα τους, έχουν οριστεί για την προσεχή Παρασκευή, ωστόσο αναμένεται να λάβουν προθεσμία.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες για λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο επιθεωρητής κυκλοφορίας διώκεται ποινικά για τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών –ένα αδίκημα που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με ποινές από 10 χρόνια έως και ισόβια.

Παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροήν και σωματικές βλάβες με τον ίδιο χαρακτηριστμό.

Οι δύο σταθμάρχες που βάσει προγράμματος θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους μέχρι τις 23:00 το μοιραίο βράδυ της ημέρας του δυστυχήματος, αλλά έφυγαν νωρίτερα, αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με τον επιθεωρητή κυκλοφορίας αλλά και τον σταθμάρχη Λάρισας Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.

Όπως σημειώνει το cnn.gr, με ταχύτατους ρυθμούς και μεθοδικότητα συνεχίζονται και οι έρευνες για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ανώτερων υπαλλήλων του ΟΣΕ –και πιο συγκεκριμένα εκείνους που υπέγραψαν τις βάρδιες του επιθεωρητή κυκλοφορίας.

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπει και πιστοποίηση ικανότητας του μοιραίου σταθμάρχη, ο οποίος είχε μόλις πριν μερικές ημέρες ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του και δεν είχε επαρκή εμπειρία για να ρυθμίζει την κυκλοφορία των τρένων σε έναν τόσο κομβικό σταθμό.

Σημειωτέον ότι παράλληλα «τρέχει» και η έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τις συμβάσεις έργων του ΟΣΕ που δεν υλοποιήθηκαν αλλά και αυτή της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, που αναζητά μίζες από εργολαβίες και έργα στον ΟΣΕ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι έρευνες αυτές θα έχουν βάθος 15ετίας.

Όλη η επικαιρότητα