Αθλητισμός

Τεντόγλου για ΣΕΦ: Αυτό το στάδιο δεν κάνει ούτε για επιδόσεις ούτε για τίποτα – ΣΕΦ και ΣΕΓΑΣ αλληλοκατηγορούνται για τις ευθύνες

Μετά την ολοκλήρωση του πανελληνίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο εξήγησε πως οι εγκαταστάσεις του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας είναι ακατάλληλες - ΣΕΓΑΣ και ΣΕΦ αλληλοκατηγορούνται
Ακούστε το άρθρο

Λίγα λεπτά μετά τον αγώνα του, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης Μίλτος Τεντόγλου μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε πως ναι μεν έκανε μία καλή επίδοση αλλά πως το συγκεκριμένο στάδιο δεν κάνει για… τίποτα γι’ αυτό και δεν ήρθε και το κάτι περισσότερο.

Η δήλωση του χρυσού Ολυμπιονίκη του μήκους, Μίλτου Τεντόγλου, μετά τον τελικό του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του ΣΕΦ («είναι αυτό στάδιο να γίνονται αγώνες;») αποτυπώνει ακριβώς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που μπορεί να φιλοξενήσει κλειστό στίβο.

Η κατάσταση του εξοπλισμού με τον οποίο στήνεται ο αγωνιστικός χώρος στο ΣΕΦ, είναι και ο βασικός λόγος που ο Γιώργος Πομάσκι δεν ήθελε να ρισκάρει σε καμία περίπτωση ο Τεντόγλου. Ένα άλμα και τέλος, άντε δύο αν βγει το πρώτο άκυρο, ήταν η εντολή του Πομάσκι. Το ότι ο χρυσός Ολυμπιονίκης ρίσκαρε, είναι ένα… θέμα.

Στο αγώνισμα του ύψους στο σημείο που στήθηκε το στρώμα, ακριβώς μπροστά στο πάτημα των αθλητών υπήρχε μια… λακκούβα. Οι αθλητές του ύψους το επεσήμαναν και μάλιστα σε ένα του άλμα, ο Αντώνης Μέρλος πάτησε ακριβώς σε αυτό το σημείο και αναγκάστηκε να σταματήσει. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τραυματίστηκε σοβαρά ο Κώστας Φιλιππίδης στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ και οδηγήθηκε στο χειρουργείο.

Η πίστα σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Δίχως δόση υπερβολής, δεν υπάρχει χειρότερη σε ολόκληρα τα βαλκάνια. Και όμως η εκάστοτε διοίκηση του ΣΕΦ (για να είμαστε δίκαιοι) θεωρεί το στίβο… αγγαρεία. Μια υποχρέωση από την οποία πρέπει να βγει 2 ή το πολύ 3 φορές το χρόνο. Ούτε καν για προπόνηση δε δόθηκε φέτος το στάδιο την Παρασκευή, γιατί η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού έπαιζε Πέμπτη βράδυ. Συγγνώμη, αλλά όταν ο αγώνας είναι ευρωπαϊκός, πάντα βράδυ παίζει ο Ολυμπιακός και είτε οι εργασίες ξεκινήσουν 22:00 είτε 00:00, πάλι στην ώρα τους θα είναι στημένα τα… μπαλώματα για να ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα οι αθλητές και οι αθλήτριες του στίβου.

Η Διοίκηση του ΣΕΦ έσπευσε να βγάλει δελτίο τύπου στο οποίο κατηγορεί τον ΣΕΓΑΣ για την κατάσταση του εξοπλισμού:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του αθλητή και χρυσού Ολυμπιονίκη, κ. Μίλτου Τεντόγλου, η διοίκηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας εκφράζει τη λύπη της για την ύπαρξη αγωνιστικών συνθηκών που δεν ανταποκρίνονται στα υψηλά standards του κλειστού στίβου πανελλαδικά, αλλά και στους στόχους των αθλητών που συμμετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διοργανώθηκε στο ΣΕΦ.

Επισημαίνεται ότι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας δεν προορίζεται να αποτελεί αποκλειστικά ένα γήπεδο κλειστού στίβου, παρά μόνο φιλοξενεί τη συγκεκριμένη διοργάνωση επί σειρά ετών. Οι αθλητικές υποδομές (διαδρομές στίβου, ταρτάν, σκάμμα, εμπόδια) για το εν λόγω πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρώνονται μόλις λίγες ημέρες πριν, με αποκλειστική ευθύνη του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ), στον οποίο ανήκει και ο σχετικός εξοπλισμός.

Ευθύνη του ΣΕΦ αποτελεί η διασφάλιση της υγειονομικής προστασίας και της ασφαλούς χρήσης των λοιπών υποδομών του Σταδίου (αποδυτήρια, ιατρείο κ.α.). Η διοργάνωση τελεί υπό την ευθύνη του ΣΕΓΑΣ και η Διοίκηση του ΣΕΦ εκφράζει τη σιγουριά της ότι αφουγκράζεται προσεκτικά τα αιτήματα των αθλητών και θα δώσει λύσεις».

Από την άλλη, στην παραπάνω δήλωση απάντησε ο ΣΕΓΑΣ δηλώνοντας τα ακριβώς αντίθετα:

«Σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022, στην επίσημη ιστοσελίδα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και προς αποκατάσταση της αλήθειας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Πράγματι το ΣΕΦ από το 2012 και μετά «φιλοξενεί» όλες τις διοργανώσεις Κλειστού Στίβου της Ομοσπονδίας μας, λόγω των γνωστών προβλημάτων του Κλειστού Σταδίου της Παιανίας, στα οποία καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει κατορθώσει να δώσει λύσεις και τα οποία ταλανίζουν για πολλά χρόνια την οικογένεια του Στίβου.

Θα συμφωνήσουμε ότι το ΣΕΦ δεν προορίζεται να αποτελεί αποκλειστικά ένα Στάδιο Στίβου, αλλά το να «ζητιανεύουμε» ημερομηνίες για να διοργανώσουμε τις εκδηλώσεις μας, στο μοναδικό Στάδιο που αυτή τη στιγμή υπάρχει για διοργανώσεις Κλειστού Στίβου στη χώρα μας, δεν αναφερόμαστε καν στις προπονήσεις, αυτό σίγουρα ξεπερνά τα όρια.

Τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΓΑΣ, λόγω αδυναμίας του ΣΕΦ (έλλειψη προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης), αναλαμβάνει με δικά του έξοδα (με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό) και την τοποθέτηση των διαδρομών στίβου, σε συνεργασία με εργολάβο που έχει υποδειχθεί από το ΣΕΦ και πάντα με την επιστασία του έμπειρου προσωπικού του Σταδίου. Τώρα από το «αναλαμβάνω την τοποθέτηση», μέχρι «μου ανήκουν οι διαδρομές στίβου», δεν υπάρχει καμία σχέση και σίγουρα αποτελεί αυθαίρετη ερμηνεία ατόμων που δεν έχουν πλήρη γνώση των γεγονότων. Πραγματικά αναρωτιόμαστε αν πριν την ανάρτηση του ΔΤ η Διοίκηση του Σταδίου απευθύνθηκε στους υπαλλήλους του ΣΕΦ, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα για το τι ανήκει και τι δεν ανήκει στο ΣΕΦ, για να τους ενημερώσουν.

Ενημερωτικά θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι το ΣΕΦ έχει την αποκλειστική ευθύνη για την αποθήκευση, τη συντήρηση καθώς και για τις απαραίτητες επισκευές των διαδρομών στίβου προκειμένου αυτές να καταστούν λειτουργικές και ασφαλείς για τη διοργάνωση αγώνων. Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι όποιες επισκευές ή επιδιορθώσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην εγκατάσταση του Στίβου έχουν καλυφθεί από το ΣΕΦ.

Τα όσα αναφέρθηκαν από τον Πρωταθλητή μας, είναι γνωστά σε όλους, ακόμη και στη Διοίκηση και τους υπαλλήλους του ΣΕΦ, αλλά το να προσπαθούμε να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα, μεταφέροντας τις ευθύνες σε άλλα πρόσωπα, δεν αποτελεί τη σωστή αντιμετώπιση στο υπάρχον πρόβλημα.

Πεποίθηση του ΣΕΓΑΣ είναι ότι όλα τα προβλήματα λύνονται μόνο με συνεργασία και όχι δημιουργώντας αντιπαλότητες και θέλει να πιστεύει ότι η Διοίκηση του ΣΕΦ πράγματι «αφουγκράζεται προσεκτικά τα αιτήματα των αθλητών και θα δώσει λύσεις», όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου και όπως έχει υποχρέωση».

Το ζήτημα παραμένει, επί σειρά ετών, άλυτα.

Φωτογραφίες: sportsimages/sportsfeed

Όλη η επικαιρότητα