Categories: Ελλάδα

Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: 187 προσκεκλημένοι, «face control» και 1.500 αστυνομικοί στην κηδεία

Share

Η λίστα όσων προσωπικοτήτων θα δώσουν το «παρών» δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Η Ελληνική Αστυνομία είναι σε επαφή με όλες τις πρεσβείες από όπου και θα λάβει επίσημη ενημέρωση για τις αφίξεις επωνύμων από βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης. Έως τώρα αναμένονται 187 προσκεκλημένοι για την τελετή.

Έλεγχος πρόσβασης στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, περίμετρος στον περίβολο του Ναού και στο παρεκκλήσι, «αποστειρωμένη» διαδρομή προς το Τατόι, ακτίνα ασφαλείας στο σημείο ταφής, σε κλοιό τα ξενοδοχεία διαμονής βασιλέων και μελών βασιλικών οικογενειών. Πάνω σ’ αυτά τα δεδομένα έχει καταρτιστεί το σχέδιο ασφαλείας για την νεκρώσιμο ακολουθία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Επιθυμία της οικογένειας, η οποία εκφράστηκε προς τους επικεφαλής αξιωματικούς, είναι να μην υπάρχουν τηλεοπτικά συνεργεία και drones στο σημείο ταφής του τέως Βασιλιά.

Στον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας θα συμμετέχουν περίπου 1.500 αστυνομικοί για την υλοποίησή του. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης Αθηνών, η προσέλευση των 187 (137 εξωτερικό – 50 Ελλάδα) προσκεκλημένων θα είναι ονομαστικοποιημένη, ο άτυπος έλεγχος θα γίνεται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και εκπρόσωπο της οικογένειας. Εξωτερικά του Ιερού Ναού και στο παρεκκλήσι θα υπάρχει σηματοδοτημένη περίμετρος, εμπόδιο για τους πολίτες που θα βρεθούν εκεί, ισχυρή αστυνομική παρουσία και εναέρια παρατήρηση μέσω drones.

Μετά το πέρας της νεκρώσιμου ακολουθίας, όλοι οι προσκεκλημένοι ή μέρος αυτών θα επιβιβαστούν σε μικρά φορτηγάκια και ιδιωτικά αυτοκίνητα προκειμένου να κατευθυνθούν στο Τατόι για την ταφή.

Η πορεία που θα ακολουθήσουν είναι ανάποδα την οδό Μητροπόλεως, Σύνταγμα (στάση Μνημείου Αγνώστου Στρατιώτη), Βασ. Σοφίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Χίλτον, Μιχαλακοπούλου, Κατεχάχη, Περιφερειακή Υμηττού, Αττική Οδός, Αθηνών-Λαμίας και έξοδο στην Βαρυμπόμπη με κατεύθυνση το σημείο ταφής. Έχουν σχεδιαστεί και εναλλακτικές διαδρομές για τη μετακίνηση της πομπής.

Ο έλεγχος πρόσβασης στο σημείο ταφής είναι προβληματικός, καθώς είναι ένας ανοικτός χώρος, με τους αστυνομικούς να σχεδιάζουν μια μεγάλη ακτίνα ασφαλείας γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ κάποιοι ένστολοι θα παραμείνουν εκεί και μετά την ταφή υπό τον φόβο βεβήλωσης. Αστυνομικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Διεύθυνσης Επισήμων, της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, της Ασφάλειας, της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και στελέχη της ΕΥΠ, θα έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στον σχεδιασμό.

Τα μέτρα ασφαλείας για τους Βασιλείς με θρόνο είναι αυτά που λαμβάνονται στις επισκέψεις αρχηγών κρατών, ενώ για μέλη βασιλικών οικογενειών που δεν έχουν θρόνο, το επίπεδο των μέτρων ασφαλείας είναι χαμηλότερης έντασης.

Κλοιοί ασφαλείας θα σχηματιστούν και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων που θα παραμείνουν στην Αθήνα μετά την κηδεία και ταφή.

Ενδεικτικά, η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας θα διαμείνει στην πρεσβευτική κατοικία, ο Βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», η βασιλομήτωρ Σοφία και οι δύο κόρες της μαζί με τον αυτοεξόριστο Χουάν Κάρλος στο ξενοδοχείο «St. George Lycabettus», οι βασιλικές οικογένειες Δανίας και Σουηδίας θα διαμείνουν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος στο «Electra Metropolis», ενώ στο «Athens Plaza» θα καταλύσουν ο πρίγκιπας Αλβέρτος και η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό.