Ελλάδα

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Προς «μίνι» λαϊκό προσκύνημα – Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας με την ελληνική αστυνομία να καταστρώνει ειδικό σχέδιο προκειμένου να λειτουργήσουν όλα ομαλά έως και τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα στις 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο Τατόι ενώ δεν αποκλείεται να προηγηθεί ένα «μίνι» λαϊκό προσκύνημα από τις 06:00 έως τις 10:00 π.μ στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι λαϊκό προσκύνημα δεν προβλέπεται, καθώς έχει αποφασιστεί να ταφεί ως ιδιώτης.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας με την ελληνική αστυνομία να καταστρώνει ειδικό σχέδιο προκειμένου να λειτουργήσουν όλα ομαλά έως και τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο αποθανών θα ταφεί «ως ιδιώτης», παρουσία υψηλών προσκεκλημένων και μελών από τις βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης και όπως αναμένεται και της Αγγλίας. Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά όλα τα πρόσωπα που θα παραστούν επισήμως στην κηδεία του τέως βασιλιά. Ωστόσο, έχουν ήδη διαρρεύσει πολλά ονόματα από τις βασιλικές οικογένειες που θα δώσουν το παρών, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η οικογένεια του εκλιπόντος επιθυμεί να παραστούν 200 άτομα στο εσωτερικό της Μητρόπολης, όσες είναι και οι καθήμενες θέσεις.

Εφόσον δεν θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους, η εξόδιος ακολουθία δεν θα διαφέρει σε τίποτα από αυτή των ιδιωτών, ενώ η οικογένεια αποφάσισε να ακολουθήσει το πρωτόκολλο των υψηλών καλεσμένων κατά την είσοδο στην Μητρόπολη. Έτσι οι καλεσμένοι θα καθίσουν ανάλογα με το αξίωμα τους ενώ η ταφή αναμένεται να γίνει σε ακόμα πιο στενό οικογενειακό κύκλο.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η άφιξη του βασιλιά της Ισπανίας ο οποίος είναι ανιψιός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η αδερφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία, η οποία επισκέφθηκε τους στους τάφους των γονιών της Παύλου και Φρειδερίκης, στο κοιμητήριο στο Τατόι.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη χώρα μας θα έρθει και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν ένας από τους νονούς του ωστόσο υπάρχει αναμονή για την οριστική απόφαση. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος.

Τέλος, στη Δανία βρίσκεται η οικογένεια της Άννας Μαρίας, της συζύγου του τέως βασιλιά και θεωρείται βέβαιο ότι θα εκπροσωπηθεί και αυτή η βασιλική οικογένεια.

Σύμφωνα με δανέζικα ΜΜΕ, στην Αθήνα θα έρθουν η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος, πρίγκιπας Φρέντερικ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εκτός από τη Δανία, εκπροσώπους θα στείλουν οι βασιλικές οικογένειες της της Σουηδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Ποιοι Έλληνες πολιτικοί θα βρεθούν στην κηδεία

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όπως αποφασίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στην κηδεία αναμένεται να βρεθούν και πολιτικοί που οι οικογένειές του είχαν σχέση με τη βασιλική οικογένεια.

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα των: Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει βαφτίσει ο τέως βασιλιάς, καθώς ήταν συμμαθητές με τον πατέρα της, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος του ΠΑΣΟΚ, του οποίου ο πατέρας υπήρξε ιδιαίτερος γραμματέας του Βασιλιά Παύλου και μετέπειτα τελετάρχης του Κωνσταντίνου.

Αντίθετα, χωρίς να έχει κάποιον ιδιαίτερο δεσμό με τον τέως μονάρχη, αναμένεται – κατά δήλωσή του – να παραστεί στην κηδεία ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, ο οποίος ερωτώμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Βαρεμένο με ποια ιδιότητα θα βρεθεί εκεί, ανέφερε: «Δεν χρειάζεται μικροψυχία. Δικαιούται τον ρόλο του στην Ιστορία, από την οποία κρίνεται».

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για την επιλογή της «ταφής ως ιδιώτη» άφησε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο αν θα δώσει το παρών στην κηδεία. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης όμως «πειθαρχεί» ενώ στην κηδεία αναμένεται να είναι η Ευγενία Μανωλίδου. Ο ίδιος την ώρα της κηδείας θα βρίσκεται στο εξωτερικό.

Όλη η επικαιρότητα