Ηλεία

Τεράστια η καταστροφή στο πορτοκάλι – Σε απόγνωση οι παραγωγοί σε Μακρίσια και Καλυβάκια

«Είχαμε την απόλυτη καταστροφή... δεν πρόκειται να πουλήσουμε ούτε ένα πορτοκάλι φέτος...».
Ακούστε το άρθρο

Δυστυχώς η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και ιδίως του Σαββατοκύριακου, έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την τοπική παραγωγή πορτοκαλιού στον κάμπο των Μακρισίων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μιλάνε για την απόλυτη καταστροφή και να μην ξέρουν πλέον τι να κάνουν…

Ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και φυσικά την ταχύτατη αποζημίωση τους, προκειμένου να συνεχίσουν να μένουν στα χωριά τους που τόσο πολύ αγαπούν και δεν θέλουν να αφήσουν για τις μεγάλες πόλεις.
Επειδή όμως στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχουν δει την ανάλογη ανταπόκριση από την Πολιτεία, κρατούν …μικρό καλάθι και ελπίζουν το ελληνικό κράτος να σταθεί δίπλα τους, προκειμένου και αυτοί να συνεχίσουν να προσφέρουν στον τόπο τους και στην Ελληνική οικονομία.

Το νερό μπήκε μέσα στα χωράφια

Το νερό από τον Αλφειό ποταμό εισήλθε σε πολλά από τα χωράφια τα οποία είναι παρακείμενα σε αυτόν, με αποτέλεσμα να σαπίσει ο καρπός και να πέσει στο έδαφος, ενώ όσα πορτοκάλια είναι ακόμη πάνω στο δέντρο, σε 10 με 15 μέρες θα πέσουν και αυτά. Αν αναφέρουμε ότι η καταστροφή πλησιάζει το 100% της παραγωγής, δεν θα είμαστε υπερβολικοί!

Το ευτύχημα είναι ότι άντεξαν τα αναχώματα στο Αλφειό και δεν είχαμε μεγαλύτερη καταστροφή, αφού με το νερό το οποίο έπεσε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αν δεν υπήρχε η υπάρχουσα υποδομή, τότε θα είχαμε πλημμύρες ακόμη και μέσα στα Καλυβάκια και θα είχαμε καταστροφή κατοικιών και περιουσιών.
Όπως όμως αναφέρει ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κος Σάκης Μπαλιούκος, θα πρέπει να γίνουν και άλλα αντιπλημμυρικά έργα κατά μήκος του ποταμού, προκειμένου να μην ξεχειλίζει το νερό και να δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε καλλιέργειες και υποδομές.

Γεώργιος Παρασκευόπουλος : «Ο παραγωγός πλέον δεν πρόκειται να μαζέψει κανένα πορτοκάλι»

Για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία ο κος Γεώργιος Παρασκευόπουλος πρόεδρος της κοινότητας Μακρισίων τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Ήρθαν φέτος πάρα πολύ νωρίς οι βροχές, άλλα χρόνια τέτοια φαινόμενα είχαμε τέλος Γενάρη, προς αρχές Φλεβάρη. Τέτοιο φαινόμενο λοιπόν δεν το έχουμε ξαναδεί τόσο νωρίς, τα πορτοκάλια πλημμύρισαν σε όλο τον κάμπο και με την υγρασία πέφτουν. Ο παραγωγός πλέον δεν πρόκειται να μαζέψει κανένα πορτοκάλι. Υπάρχουν ελλείψεις στον Αλφειό, όπου έρχονται συνέχεια και κάνουν εργολαβίες 5 & 7 εκατομμύρια ευρώ, παίρνουν τα χαλίκια και μετά φεύγουν. Δεν υπάρχει καμία επιτήρηση από την περιφέρεια. Την Κυριακή που είχαμε τα φαινόμενα, πήρα τηλέφωνο στην περιφέρεια και δεν ήρθε κανένας εδώ για να δει την κατάσταση. Πρέπει να καθαρίσουμε μέσα στο ποτάμι τα βάτα, τα καλάμια, τις Ιτιές. Και αυτό για να ανοίξει η κοίτη του ποταμού. Ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου ήταν κλειστό και φύλαγε η πυροσβεστική και η αστυνομία για ένα εικοσιτετράωρο μην πνιγεί κανένας».

Συνεχίζοντας ο κος Παρασκευόπουλος αναφέρει:

«Στο κομμάτι όπου δεν υπάρχουν Ιτιές και βάτα και καλλιεργείται το καλαμπόκι και το φιστίκι δεν είχαμε τόσο έντονο το φαινόμενο. Το νερό εκεί που …μπουκώνει είναι στα βάτα και στα διάφορα υλικά που κατεβαίνουν. Είχε 1,5 μέτρο νερό. Πρέπει λοιπόν να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού. Και ο χειμώνας είναι μπροστά ακόμα. Αν χιονίσει και ρίξει τα νερά που έριξε προχθές το ανάχωμα δυστυχώς θα σπάσει και το νερό θα φτάσει μέσα στα Καλυβάκια».

Ο κος Παρασκευόπουλος καλεί τους υπεύθυνους του ΕΛΓΑ να έρθουν άμεσα στην περιοχή και να καταγράψουν τις ζημιές, αφού η καταστροφή είναι πλέον ολική.

«Όσον αφορά το πορτοκάλι, θα πρέπει να έρθουν άμεσα οι γεωπόνοι και να κάνουν τις εκτιμήσεις τους. Δεν πρέπει να περιμένουν να γίνουν οι αιτήσεις. Να έρθει αμέσως η επιτροπή και όχι μετά από μία εβδομάδα όπου δεν θα υπάρχει νερό μέσα στις καλλιέργειες. Δυστυχώς έτσι γίνεται πάντα. Έπρεπε ήδη να είναι εδώ η επιτροπή για να εκτιμήσει τη ζημιά που έχει γίνει. Περιμένουν τώρα να κάνουμε τις αιτήσεις, να περάσουν 15 ημέρες, να πάνε οι αιτήσεις στην Πάτρα, να έρθει η επιτροπή και μετά να έρθουν οι γεωπόνοι. Μετά από ένα μήνα. Τι να τους κάνουμε όμως τότε;».

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος: «Έχουμε φτάσει σε απόγνωση και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση»

Από την πλευρά του ο κος Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος παραγωγός εσπεριδοειδών από τα Καλυβάκια μιλά και αυτός για ολική καταστροφή στην φετινή παραγωγή.

«Αυτή τη στιγμή έχουνε μεν υποχώρηση του νερού, αλλά έχει γίνει σοβαρή ζημιά στα δέντρα και στην παραγωγή. Το νερό έφτασε μέχρι τη μέση της πορτοκαλιάς και τα πορτοκάλια που ήταν μέσα στο νερό σε πέντε – δέκα μέρες θα πέσουν όλα. Δεν είναι μόνο να πληρώνουμε την ασφάλειά μας, στον ΕΛΓΑ, γιατί ο κάμπος των Μακρισίων είναι πανελλαδικά αναγνωρισμένος, καθώς και στο εξωτερικό, αφού τα πορτοκάλια πηγαίνουν για εξαγωγή. Εμείς δυστυχώς είμαστε ξεχασμένοι. Εγώ πληρώνω στον ΕΛΓΑ 2.500 ευρώ το χρόνο, δηλαδή μέσα σε μία δεκαετία έχω πληρώσει 25.000 ευρώ και δεν έχουμε ακόμη αποζημιωθεί. Περιμένουμε τα ΠΣΕΑ, περιμένουμε τις πυρκαγιές, τον περσινό πάγο και δεν έχουμε πάρει έως τώρα ούτε ένα ευρώ. Είμαστε νέοι και έχουμε καθίσει στο χωριό και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είμαστε σε απόγνωση. Δηλαδή να σηκωθούμε να φύγουμε;».

Ο κος Βασιλόπουλος αναφέρει ακόμη ότι τα έργα που έχουν γίνει δεν βοήθησαν στο να αποτραπεί η καταστροφή.

«Τα Καλυβάκια απειλούνται από τον Αλφειό. Έγιναν λέει αντιπλημμυρικά έργα. Πού είναι αυτά που έγιναν στα Καλυβάκια και στα Μακρίσια; Να έρθουν να μας τα δείξουνε. Φωνάζουμε στους μηχανικούς και δεν ακούνε. Δυστυχώς ο μηχανικός δεν ακούει τον κάτοικο τον Μακρισίων και τον Καλυβακίων που ζει μέσα στο ποτάμι και ξέρει τα προβλήματά του. Αντί να μας ρωτήσουν που είναι τα μεγάλα προβλήματα και που πρέπει να επέμβουν κάνουν αυτό που θέλουν. Εγώ όμως είμαι 47 χρόνων και ξέρω πως συμπεριφέρεται το ποτάμι. Προχθές που θέλαμε βάρκες για να πάμε στο χωριό που ήτανε; Η αστυνομία δεν άφηνε κανένα αυτοκίνητο να περάσει από τον δρόμο, γιατί υπήρχε κίνδυνος να πνιγεί κάνεις.

Έχουμε φτάσει σε απόγνωση και δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πέρσι είχαμε διώξει ήδη τη μισή παραγωγή του πορτοκαλιού. Φέτος δεν έχει φύγει ούτε ένα κιλό πορτοκάλι και μέσα σε 10 μέρες ο καρπός θα πέσει από όλα τα δέντρα.

Έχουμε και την κατολίσθηση που έγινε στο χωριό, έχουμε και την Αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε, χρειάστηκαν τα μηχανήματα του δήμου για να ανοίξουν οι δρόμοι και να πάει ο κόσμος να μαζέψει τις ελιές του. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Όλος ο κάμπος, αλλά και το χωριό τα Καλυβάκια έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με το ποτάμι. Στο ανάχωμα που ξεκινάει στα Καλυβάκια δεν έχει γίνει έργο. Εκεί θέλει περαιτέρω θωράκιση, για να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον. Να μην έχουμε καταστάσεις όπως το 2003 όπου ήρθαν τα αμφίβια της πυροσβεστικής για να πάμε στο χωριό. Πρέπει οι αρμόδιοι να δουν πολύ σοβαρά το πρόβλημα που υπάρχει στα Καλυβάκια και σε όλη την περιοχή. Δυστυχώς για τη φετινή παραγωγή ο κόσμος δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ».

Σάκης Μπαλιούκος: «Άντεξαν τα αντιπλημμυρικά έργα, γιατί ειδάλλως θα είχαμε περισσότερα προβλήματα»

*** «Πρέπει να δούμε τις αστοχίες που υπήρξαν σε αυτό το μεγάλο κομμάτι των έργων που έχουν γίνει για να δούμε σε ποια σημεία πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις»

Ο κος Σάκης Μπαλιούκος δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων στις δηλώσεις του ανέφερε ότι τόσο πολύ νερό δεν είχε ξαναπέσει στην περιοχή και ότι αν δεν υπήρχαν τα έργα που έχουν γίνει, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερες καταστροφές.
«Άντεξαν τα αντιπλημμυρικά έργα» τόνισε ο κος Μπαλιούκος, επισημαίνοντας φυσικά πως πρέπει να γίνουν και άλλα έργα προκειμένου να πάψει ο ποταμός Αλφειός να δημιουργεί προβλήματα σε καλλιέργειες και υποδομές.

«Είμαστε στην αρχή του χειμώνα, θα ακολουθήσουν και άλλα …ξεσπάσματα και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Ήταν μία πρόβα για μας, μία άσκηση αυτό που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες. Βέβαια μας αιφνιδίασε, γιατί γεγονός τέτοιας έντασης δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είκοσι (20) χρόνια δεν είχε παρατηρηθεί τέτοιο φαινόμενο. Είχαμε παλιότερα μία έξαρση του καιρού, τα Χριστούγεννα, αλλά πολύ πιο χαμηλή από αυτή που ζήσαμε τώρα. Μάλλον αυτή η έξαρση του καιρού θα καταγράψει ιστορικό δεκαετίας. Ήταν πάρα πολλά τα νερά και συνεχόμενα. Άλλωστε δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά αφού βρέχει ένα μήνα σχεδόν. Το ενθαρρυντικό είναι ένα και είναι σημαντικό. Ότι τα αντιπλημμυρικά έργα άντεξαν. Δηλαδή δεν είχαμε υπερχείλιση αναχωμάτων.

Είχαμε οπισθοχώρηση των νερών από τους φυσικούς αποδέκτες που προέρχονται από τα ορεινά και εκβάλουν στο Αλφειό και αυτό το νερό μπήκε μέσα στα περιβόλια. Τώρα έπεσε η στάθμη και τα νερά αποσύρονται σιγά-σιγά. Δύο πράγματα που πρέπει να κοιτάξουμε, αφορούν τον δήμο και τους πολίτες. Και μετά έρχεται και η περιφέρεια η οποία είναι καθ ύλην αρμόδια υπηρεσία, να κάνει αυτό που πρέπει. Πρέπει λοιπόν να δούμε τις αστοχίες που υπήρξαν σε αυτό το μεγάλο κομμάτι των έργων που έχουν γίνει, για να δούμε σε ποια σημεία πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις. Υπάρχει άλλωστε η οικονομική δυνατότητα, η περιφέρεια έχει χρήματα για αυτά τα έργα, προκειμένου να τα διορθώσουμε. Και φυσικά να συμβουλευτούμε την επιστήμη, τι κάνουμε με τους αποδέκτες που εκβάλλουν, όταν σηκώνεται η στάθμη να μην οπισθοχωρούν τα νερά. Περιμένουμε ανθρώπους ειδικούς να μας κατευθύνουν σε αυτό τον τομέα».

«Δοκιμάστηκε όλη η περιοχή μας»

Ο κος Μπαλιούκος ανέφερε ότι οι περιοχές που δοκιμάστηκαν από την κακοκαιρία ήταν πολλές.

«Όλη η περιοχή μας δοκιμάστηκε. Από τα όρια του νομού, έως το φράγμα του Φλόκα, τις εκβολές του Αλφειού. Δοκιμάστηκε όχι μόνο ο δήμος μας, αλλά και η απέναντι πλευρά, είτε του δήμου Ολυμπίας, είτε της Γορτυνίας. Υπάρχουν ανοχύρωτα κομμάτια και εκεί θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός, ξεκινώντας από την οριοθέτηση του ποταμού. Υπάρχει χρηματοδότηση, έχει γίνει η διαγωνιστική διαδικασία και πρέπει να εξελιχθεί το έργο για να ξέρουμε που θα τοποθετηθεί το αντιπλημμυρικό έργο για να προχωρήσει ο σχεδιασμός και να δούμε το κόστος. Εγώ εκεί βλέπω τα περισσότερα προβλήματα».

«Υπομονή για το αγροτικό δίκτυο»

Ακόμη συνέστησε υπομονή λίγων ημερών γι’ αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το αγροτικό δίκτυο για να μαζέψουν τις ελιές τους. «Δυστυχώς δεν υπάρχει αγροτικό δίκτυο και είμαστε και στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου, αφού λόγω της βροχής δεν είχαν πάει οι παραγωγοί να μαζέψουν. Τώρα πηγαίνουν … Θα βρουν λοιπόν ένα κατεστραμμένο οδικό δίκτυο και κάποιοι δεν θα μπορέσουν να πάνε στα κτήματά τους. Εκεί θέλει υπομονή μια-δυο μέρες και στέλνω ένα μήνυμα προς τους δημότες να κάνουν υπομονή, για να μπορέσουν τα βαριά οχήματα να μπουν μέσα στο αγροτικό δίκτυο, να κάνουν τις παρεμβάσεις και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν μία ασφαλή διέλευση. Εκτιμώ ότι θα τα καταφέρουμε».

«Αν δεν είχαμε κάνει τα έργα, τα Καλυβάκια θα είχαν πνιγεί»

Τέλος όσον αφορά τα παράπονα που ακούγονται για την αδυναμία των έργων να κρατήσουν τα νερά από τον Αλφειό και τον φόβο να έχουμε και πάλι τα γεγονότα του 2003 στην περιοχή, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων ανέφερε.
«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ανάλογα γεγονότα με το 2003, αφού τώρα είχαμε περισσότερα νερά, αλλά τα αναχώματα άντεξαν. Το 2003 τα αναχώματα ήταν 1,5 μέτρο χαμηλότερα. Αν είχαμε τώρα αυτή την κακοκαιρία, με τις κατασκευές του 2003, τα Καλυβάκια θα είχαν πνιγεί. Τα αναχώματα μας από τότε τα έχουμε

σηκώσει 1,5 μέτρο και τα έχουμε εξοπλίσει. Τώρα δεν είχαμε καμία υπερχείλιση. Οπότε δεν φοβάμαι ανάλογα γεγονότα με το 2003. Οπότε τώρα έχουμε καλύτερες κατασκευές, άντεξαν, για αυτό και είμαι αισιόδοξος. Στο μεγάλο έργο το οποίο έχουμε κάνει, το οποίο συκοφαντούσαν κάποιοι δημότες, οφείλεται το ότι το νερό δεν μπήκε μέσα στις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ήμουν σίγουρος, γιατί ήξερα τι είχαμε σχεδιάσει και τι είχαμε κατασκευάσει. Και σήμερα επιβεβαιώνομαι… Ο ποταμός έχει την δυνατότητα να απορροφήσει διπλάσια ποσότητα, γιατί έχει καθαριστεί κι έφυγε ότι υλικό είχαν ρίξει. Γιατί πρέπει να αναφέρω ότι αυτοί που λένε ότι θα πνίγουν, θα πρέπει να μας πουν και που πετάνε τα στρώματα τους και τα κλαδιά από την παραγωγή τους. Δυστυχώς τα ρίχνουν στο ποτάμι, στενεύει η κοίτη και υπάρχει πρόβλημα. Οπότε περιμένουμε τον κύριο αντιπεριφερειάρχη να του δείξουμε τις επόμενες ημέρες τα σημεία που θέλουν βελτίωση, για να είμαστε 100% ασφαλισμένοι. Εκεί θα επιμείνω και εγώ το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα αδρανή υλικά να φεύγουν από την κοίτη του ποταμού. Αυτό μας έσωσε, αφού διώχνοντας αυτά τα αδρανή υλικά κυκλοφόρησε καλύτερα το ποτάμι. Επίσης βοήθησε και η επέμβαση που έγινε το φράγμα του Φλόκα. Οπότε δεν φοβάμαι ότι θα έχουμε περισσότερο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον».

Όλη η επικαιρότητα