Ελλάδα Περιβάλλον

Τεράστια η ρύπανση από τα παλαιά ταξί στην Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Ενδεχομένως να το έχετε παρατηρήσει. Τα ταξί που κυκλοφορούν, φαίνονται και είναι αρκετά παλιά.

Λέω ότι φαίνονται, διότι πολλοί αυτοκινητιστές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρούν όπως πρέπει, ακόμα και την καθαριότητά τους, που κοστίζει ελάχιστα. Και είναι επίσης, αρκετά παλαιά, διότι την τελευταία φορά που έγινε σημαντική ανανέωση του στόλου, ήταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004.

Πέρασαν λοιπόν 13 ολόκληρα χρόνια και αυτά βάρυναν στην ηλικία των ταξί, χωρίς να ξεχνάμε ότι υπήρχαν και ταξί που δεν ανανεώθηκαν. Κατά συνέπεια ο στόλος των ταξί στην Ελλάδα γερνάει δραματικά με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτή η γήρανση.

Την ίδια στιγμή, επαγγελματίες της αγοράς ταξί αιτούνται στην κυβέρνηση την αύξηση του ορίου ηλικίας των επαγγελματικών οχημάτων τους από τα 15 στα 22 χρόνια, θεωρώντας ότι δεν έχουν χρήματα για αγορά καινούργιων. Και βέβαια, αυτό έχει δόση αλήθειας, διότι βιώνουμε παρατεταμένη κρίση. Ωστόσο, θα έπρεπε να βρεθούν κίνητρα και να δοθούν, προκειμένου οι αυτοκινητιστές να ανανεώσουν τον στόλο τους και όχι να παραταθεί η ηλικία ζωής τους, μέχρι δηλαδή την απόσυρση από την κυκλοφορία, στα 22 χρόνια!

Πλέον, είναι δεδομένο ότι η μέση ηλικία των ταξί έχει αυξηθεί στα 11,1 έτη, με το 66,7% αυτών να είναι άνω της δεκαετίας, τεχνολογίας Euro 3 ή ακόμη και Euro 2.

Οι συχνές στάσεις και οι συνεχόμενες διελεύσεις στο κέντρο της Αθήνας των παλαιών ταξί επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ρύπους επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Οι εκπομπές ρύπων και πιο συγκεκριμένα αυτές των αιωρούμενων σωματιδίων είναι 10 ως 16 φορές πιο αυξημένες στα αυτοκίνητα πολύ παλαιάς τεχνολογίας, όπως είναι τα Euro 2 και 3 σε σύγκριση με τα οχήματα τρέχουσας τεχνολογίας Euro 6.

Μία παράταση 7 ετών στα ήδη παλαιά και αρκετά επιβαρυμένα οχήματα δεν θα έχει μόνο επιπτώσεις στην ποιότητα μεταφοράς για τους πολίτες (και τους τουρίστες) που χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα. Θα έχει επίσης επιπτώσεις άμεσα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη υγεία.

Καρδιακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και πρόωροι θάνατοι είναι επιπτώσεις που είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένες με τους ρύπους που εκπέμπονται από οχήματα παλαιότερης τεχνολογίας, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πρόταση περί αύξησης του ορίου ηλικίας, δεδομένου ότι στην Ευρώπη λαμβάνονται μέτρα απομάκρυνσης των παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα