Αρθρογραφία

Τέσσερα χρόνια μετά… «θυμάμαι…»

Της Μαριάννας Μητροπούλου
[email protected]gmail.com

Ήταν Ιούνιος του 2012, τότε που ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε επιτεθεί, στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, στην βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη και στην τότε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

Θυμάμαι το βράδυ της ίδιας μέρας, στο κέντρο της Αθήνας, Θεμιστοκλέους & Γαμβέτα 5, συναντήθηκα με τον φίλο μου τον Ιάσονα. Εκεί γινόταν ένα hip hop live.  Το μαγαζί λεγόταν 7SINS. Στη σκηνή ήταν ο ΤΟΤΕΜ και οι PsyClinic TactiX.

Θέμα συζήτησης της ημέρας ήταν το πρωινό περιστατικό με τον Κασιδιάρη, οι εκλογές που πλησίαζαν, και η ανησυχία για το ποσοστό που φαινόταν ότι θα πάρει η Χρυσή Αυγή. Όλοι πάνω και κάτω από τη σκηνή αυτό σχολιάζαμε.

Θυμάμαι, κατά τη διάρκεια του live, κάπου αριστερά από τη σκηνή, έναν τύπο. Ήταν ψηλός, φορούσε μαύρο μπλουζάκι, και είχε στο κεφάλι του μαύρα γυαλιά. Ράπερ κι αυτός. Ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες, μου είχε πει «ξεκόλλα, κοίτα να περνάς καλά», και γύρισε στην παρέα του χωρίς να μου πει πως τον λένε, κι ενώ γνώριζα κομμάτια του, δεν μπορούσα να θυμηθώ τ’ όνομα του.

Αρκετή ώρα αργότερα, άκουσα κάποιες κουβέντες του. Είχε διάλογο με έναν –μάλλον- ψηφοφόρο του ΚΚΕ, ο οποίος του μιλούσε για την αντίδραση του κόμματος μετά τα πρωινά γεγονότα. «Αυτοί (εννοώντας οι χρυσαυγίτες) θα μας φάνε και μετά θα ξυπνήσουν όλοι». Έτσι του είπε ο τύπος με τα μαύρα γυαλιά στο κεφάλι.

Θυμάμαι πως αυτό που είπε με φόβισε. Ο ψηλός που λίγη ώρα πριν, γελώντας και με πειραχτικό ύφος μου είπε να κοιτάξω να περνάω καλά, με προβλημάτισε, με έκανε να φοβηθώ. Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα με τους φασίστες; αναρωτήθηκα. Θεώρησα ότι μπορεί και να υπερβάλλει. Όπως και να ‘χει όμως, με έκανε να σκεφτώ πολλά εκείνο το βράδυ, και ήθελα να θυμηθώ τ΄όνομα του. Ρώτησα τον Ιάσονα, «ποιος είναι ο ψηλός εκεί μπροστά;». «Είναι ο Παύλος», μου είπε. «Ο Killah P».Τον Παύλο, τον είδα ελάχιστα από τότε. Μια φορά νομίζω, στην Κλαυθμώνος, σε ένα live.

Ήταν 18 Σεπτέμβρη του 2013, όταν είδα ξανά το πρόσωπο του Παύλου, στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων κάποιου καναλιού, «Δολοφονική ενέδρα στο Κερατσίνι… νεκρός ο 34χρονος μουσικός Παύλος Φύσσας… φίλος της Χρυσής Αυγής δηλώνει ο δράστης», είπε η εκφωνήτρια των ειδήσεων. Θυμάμαι να σαστίζω, να μην μπορώ να πιστέψω αυτό που ακούω. Θυμάμαι τα πόδια μου να κόβονται, να θέλω κάτι να κάνω, κάτι να πω, αλλά να μη μπορώ. Βγήκα στο δρόμο. Το μυαλό μου δεν έχει συγκρατήσει πολλά από όσα συνέβησαν τις επόμενες ημέρες από τη δολοφονία του Παύλου.

Πήγα στο Κερατσίνι. Οδός Παναγή Τσαλδάρη 60. Στο σημείο εκείνο ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας μαχαιρώθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, αφού πρώτα είχε σταθεί όρθιος απέναντι σε 30-40 ομοϊδεάτες του Ρουπακιά, προστατεύοντας τους φίλους του, την κοπέλα του. Υπερασπιζόμενος την ελευθερία του. Την ελευθερία να κυκλοφορεί ελεύθερος στη γειτονιά του, την ελευθερία να εκφράζει ανοιχτά, τις απόψεις και τις ιδέες του.

Σα να σταμάτησε για λίγο ο χρόνος, και θυμήθηκα τις κουβέντες του, σε εκείνο το live, στις 7 Ιουνίου του 2012. «Αυτοί θα μας φάνε και μετά θα ξυπνήσουν όλοι τους». Θυμήθηκα που είχα φοβηθεί.

Κοίταξα το πεζοδρόμιο, τις σταγόνες από το αίμα του Παύλου, κι εκεί, ορκίστηκα πως δε θα φοβηθώ ποτέ ξανά.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια, από εκείνο το βράδυ. Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια έγιναν πολλά. Τα ξέρετε. Το τοπίο είναι ακόμη γκρίζο. Τι κι αν έγιναν συλλήψεις, τι κι αν ξεκίνησε η δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής; Τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά. Τα ίδια ερωτήματα βασανίζουν το μυαλό μου. Θα καταδικαστούν οι ένοχοι; Θα σταματήσουν τα φίδια να σέρνονται ανάμεσα μας; Θα σταματήσει αυτός ο λαός να λειτουργεί άσκεφτα; Θα καταλάβει ποτέ αυτή η κοινωνία για ποιες ιδέες ο Παύλος μπήκε μπροστά στο μαχαίρι του φασίστα;

Ο δρόμος για την απόδοση της δικαιοσύνης είναι πολύ μακρύς, και δύσβατος, κάποιοι όμως έχουν αποφασίσει να τον περπατήσουν και να τον φτάσουν έως το τέρμα.

Έτσι δεν έλεγε κι ο Παύλος σ’ εκείνο το τραγούδι του; «Εγώ το πήγα και το έφτασα στο τέρμα κι όπως γράφουν στα βιβλία οι παλιοί σοφοί, όταν θα φτάσει ο ήλιος στο τελευταίο γέρμα, θα βάλουνε φωτιά από ψηλά οι αετοί». Έτσι θα γίνει λοιπόν.

Όλη η επικαιρότητα