Ηλεία Περιβάλλον

Τέσσερις καινοτόμες προτάσεις για ην εκμετάλλευση δασικών καλλιεργειών στην Ηλεία: Το δάσος είναι πλούτος!

Ακούστε το άρθρο

Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου της Ηλείας, μετά την κύρωση των δασικών χαρτών, είναι στην κορυφή της ατζέντας της Διεύθυνσης Δασών του νομού, με στόχο να αυξηθεί η συμμετοχή της δασοπονίας στο ΑΕΠ, να δημιουργήσουν  νέες θέσεις εργασίας και νέες μορφές απασχόλησης. Στο πλαίσιο αυτό η υπηρεσία με επικεφαλής το Διευθυντή Παναγιώτη Κορισιάνο επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανάδειξης και εκμετάλλευσης δασικών πόρων που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι. «Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν μπλεγμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των τεράστιων ιδιοκτησιακών θεμάτων, τα οποία ευτυχώς τώρα με τους δασικούς χάρτες βαίνουμε να απεγκλωβίσουμε. Είναι η ώρα λοιπόν να περάσουμε στο πραγματικό αντικείμενο της δασοπονίας έτσι ώστε να πετύχουμε με καινοτόμες προτάσεις την αξιοποίηση του δασικού πλούτου», επισημαίνει ο  κ. Κορισιάνος.

Πιο συγκεκριμένα το ενδιαφέρον τις Διεύθυνσης Δασών στρέφεται σε τέσσερα συγκεκριμένα δασικά είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία εκμεταλεύσεων και επενδυτικών σχεδίων είτε στον ιδιωτικό είτε ακόμη και στο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για την αγριελιά, την παυλώνια, τη θαλάσσια πεύκη και την κουκουναριά.

Φαρμακευτικό προϊόν

Ειδικότερα, όσον αφορά την αγριελιά τα αποτελέσματα από τα δείγματα που εστάλησαν σε φαρμακευτικό εργαστήριο στην Αθήνα ξεπερνούν τα στάνταρ που βάζει Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Όπως επισημαίνει ο κ. Κορισιάνος «αυτές τις μέρες θα έχω και την ολοκληρωμένη γραπτή εργαστηριακή ανάλυση, που όσον αφορά τα στοιχεία, την ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη είναι σε θεαματικά επίπεδα κι έτσι θα έχουμε ένα νέο φαρμακευτικό προϊόν, όπου η τιμή του είναι πολλαπλάσια του κοινού λαδιού. Μέλημά μας είναι να δημιουργηθούν κάποιες ομάδες παραγωγών, έτσι ώστε να τους πω ότι έχουμε 5.000 δέντρα αγριελιές στο δημόσιο δάσος. Μπορείτε να πάτε να το συλλέξετε και η συγκομιδή δική σας».

Παράλληλα ο Διευθυντής Δασών υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει και αναπαραγωγή της αγριελιάς. Για το θέμα αυτό έχει συνεργασία με τον καθηγητή Δασικής Γενετικής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Απόστολο Σκαλτσογιάννη, ο οποίος από τις χαρτογραφημένες ελιές θα πάρει μοσχεύματα και θα προχωρήσει στο εργαστήριο σε αγενή αναπαραγωγή, έτσι ώστε να αναπαραχθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά «Άρα λοιπόν με τον πολλαπλασιασμό που θα κάνει το εργαστήριο της Θεσσαλονίκης, θα μας παρέχει τα ίδια φυτά. Ένα εκατομμύριο φυτά, δυο κ.ο.κ., τα οποία θα δοθούν στα ιδιωτικά ή δημόσια φυτώρια», αναφέρει.

Για ξυλεία

Ένα άλλο είδος στο οποίο δίνει βαρύνουσα σημασία η Διεύθυνση Δασών είναι η παυλώνια. Όπως αναφέρει ο κ. Κορισιάνος «είναι ένα θαυμάσιο είδος το οποίο έχει μια τρομακτική υπεροχή,  που αφορά την ταχύτητα ανάπτυξής του το οποίο ήδη το στείλαμε στο εργαστήριο τεχνολογίας ξύλου για να δοκιμαστεί εργαστηριακά. Θα έχουμε τα αποτελέσματα σε περίπου 20 ημέρες με ένα μήνα». Η παυλώνια έχει πολλές χρήσεις και ειδικά το τεχνικό της ξύλο, το οποίο είναι θαυμάσιο γι αυτό και στην αγορά η τίμη του κυμαίνεται από 300 έως 1.500 ευρώ το κυβικό. Αυτές οι τιμές παίζουν στο παγκόσμιο εμπόριο και δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική σε ξύλο, παράγουμε 350.000 κυβικά ξύλο ενώ χρειαζόμαστε 2.600.000 κυβικά, καταλαβαίνετε ότι μετά τις εισαγωγές σε πετρέλαια, κρέατα και γαλακτοκομικά, ερχόμαστε τρίτοι σε εισαγωγές σε ξυλεία. Άρα λοιπόν μπορούμε από εδώ και πέρα να βοηθήσουμε να μειωθούν οι εξαγωγές, να αυξηθεί η απασχόληση των νέων ανθρώπων και των νέων επιστημόνων και να μειωθεί η ανεργία. Άρα λοιπόν έχοντας σε ένα χωράφι βάλει 10 στρέμματα, βγάζει περίπου ένα κυβικό το δέντρο, παίρνει 60 με 62 δέντρα το στρέμμα. Τα 10 στρέμματα λοιπόν, θαυμάσια μπορούν να βγάλουν 600 κυβικά ξύλο χοντρικά. Και βεβαίως να μπορεί να γίνει και πέλλετ για θέρμανση και βιοκαύσιμα, μας λέει ο κ. Κορισιάνος

Θραύση στη Γαλλία

Όσον αφορά τη θαλάσσια πεύκη η Διεύθυνση Δασών έχει στείλει φλοιό για επεξεργασία σε φαρμακευτικό εργαστήριο, για να διαπιστωθεί σε τι ποσότητες περιέχει την πυκνογενόλη, που είναι  αντιοξειδωτική ουσία. «Είναι μια ουσία που για να το πω λίγο λαϊκά αποτελεί το τουμποφλό των αγγείων. Καθαρίζει τα αγγεία», μας λέει ο κ. Κορισιάνος και συνεχίζει: Άρα λοιπόν και ο φλοιός της θαλάσσιας πεύκης μπορεί να αξιοποιηθεί από συνεταιρισμούς, αγρότες, υλοτόμους και διάφορους άλλους και να παράξουν ένα καινούριο προϊόν το οποίο ήδη στη Γαλλία κάνει θραύση»

Τεχνητές κουκουναριές

Τέλος η Διεύθυνση Δασών Ηλείας σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία τεχνητών δασών κουκουναριάς. «Έχουμε κάνει μια πρόταση στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος τον Φάμελο και θα επανέλθουμε. Έχει το πρόγραμμα γύρω στις 500.000 ευρώ για να χρηματοδοτηθεί, το οποίο θα παράξουμε κουκουναριές κοντές σε ύψος μέχρι και 3 μέτρα και θα παράξουμε ξηρούς καρπούς, το λεγόμενο κουκουνάρι, το οποίο μπορούν να το συλλέγουν πολύ εύκολα με κλαδευτικές μηχανές και βεβαίως τη στιγμή που κάνουμε εισαγωγή από Κίνα, Τουρκία και Ισπανία με 40 ευρώ το κουκουνάρι και είμαστε ελλειμματικοί, καταλαβαίνετε ότι βάζουμε στη φαρέτρα μας άλλο ένα είδος», αναφέρει ο κ. Κορισιάνος

«Δεν πετάμε στα σύννεφα. Βιώνουμε σήμερα μια πραγματικότητα σκληρή και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια, να προτείνουμε κάτι, να δουλέψουμε και να προσφέρουμε κάποια νέα πράγματα καινοτόμα. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε την παραγωγή και την παραγωγική μας βάση, η οποία έχει συρρικνωθεί ύστερα από τόσα χρόνια με αυτή την πολιτική που έχει ασκηθεί», καταλήγει ο κ. Κορισιάνος

Όλη η επικαιρότητα