Ηλεία

Τέσσερις μαθητές της Ηλείας στην Τάξη Μαθητείας

ΈνταξητηςΠεριφέρειαςΔυτικήςΕλλάδαςστους φορείςπουμετέχουνστηνυλοποίησητουΜεταλυκειακούέτους
Ακούστε το άρθρο

Με ομόφωνη απόφαση του, το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας εγκρίνει την ένταξη της Περιφέρειας στους φορείς που μετέχουν στην υλοποίηση του Μεταλυκειακού έτους – Τάξη Μαθητείας του σχολικού έτους 2023-2024, προκειμένου να πραγ- ματοποιήσουν μαθητεία σε Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δώδεκα μαθητές και μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ. – Μεταλυκειακό έτος – Τάξη Μαθητείας που θα πραγματοποιήσουν μαθητεία κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη απασχόλησης του επερχόμενου σχολικού έτους και έως τη συμπλήρωση 172 ημερών.

Από την Ηλεία θα συμμετέχουν τέσσερις μαθητές εκ των οποίων οι τρεις στην ειδικότητα Υπαλλήλων Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών και ένας στην ειδικότητα Τεχνικού Οχημάτων. Το ποσό αποζημίωσης των μαθητών ΕΠΑ.Λ. – Μεταλυκειακό έτος-Τάξη Μαθητείας ορίζεται σε ποσοστό 95% « επί του γενικού προαναφερόμενου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, σε όλη τη διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο»».

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω της αύξησης του κατώτατου ημερομισθίου η ημερήσια αμοιβή του απα- σχολούμενου μαθητή διαμορφώνεται στα 33,09 ευρώ και αποτελείται από την επιδότηση του ΥΠΑΙΘ (32,82€ ανά ημέρα απασχόλησης, σύμφωνα με τους αναρτημένους πίνακες στο Πληροφοριακό Πρόγραμμα Διαχείρισης Μαθητείας) και τις εισφορές του μαθητευόμενου (33,09€ = 32,82 + 0,27).

Οι ασφαλιστικές εισφορές του μαθητή παρακρατούνται από τον Εργοδότη (0,27€), ενώ η συνολική χρηματική επιβάρυνση της Περιφέρειας ανέρχεται στα 5,98€ ανά ημέρα μαθητείας.

Οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, που ορίζεται στο 95% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη
διάρκεια του «Προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο».

Η χρηματική επιβάρυνση του εργοδότη μετά την αφαίρεση της επιδότησης αναφέρεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση περί Επιδότησης Μαθητευόμενων Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας και περιλαμβάνει μόνο το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Η επιδότηση δεν καταβάλλεται για τις ημέρες της κανονι- κής άδειας, ασθένειας ή απουσίας όπως αυτές ορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Μεταλυκεια- κού Έτους – Τάξη μαθητείας. Η αποζημίωση για τις ημέρες της κανονικής άδειας καταβάλλεται από τους εργοδότες στο σύνολο του προβλεπόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις ημερομισθίου για τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. (33,09 ευρώ).

Όλη η επικαιρότητα