Life

Τέσσερις τρόπου να μειώσεις την ακτινοβολία του κινητού

Υπάρχει τρόπος να περιορίσετε την ακτινοβολία που δέχεστε την ώρα που μιλάτε στο κινητό σας τηλέφωνο;
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε τόσο δεμένοι με το κινητό μας τηλέφωνο, που το παίρνουμε μαζί μας παντού! Το 74% των Ελλήνων διαβάζει μέιλ, χαζεύει στα social media και στέλνει μηνύματα λίγο πριν πέσει για ύπνο, ενώ το 58% ελέγχει το κινητό του μόλις ξυπνήσει, σύμφωνα με έρευνα του 2018. Μάλιστα, το 53% παραδέχεται πως παίρνει το κινητό στο κρεβάτι και το 44% πως το έχει μαζί του πάνω από 13 ώρες την ημέρα.

Η μικρή αυτή συσκευή, που άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας μας, κατέληξε να γίνει και προέκταση του σώματός μας. Βρίσκεται για ώρες πάνω μας, στην τσέπη, στο χέρι, το αφτί μας. Τι συνεπάγεται, όμως, για τη σωματική μας υγεία η πολύωρη έκθεσή μας στην ακτινοβολία των κινητών;

Οι πιθανοί κίνδυνοι από την ακτινοβολία των κινητών

Οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει με βεβαιότητα στο πόσο επηρεάζουν την υγεία μας τα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, η Διεθνής Επιτροπή για την Έρευνα στον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει τα πεδία ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές ως «πιθανώς καρκινογόνα» για τον άνθρωπο.

Επιπλέον, η ενέργεια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας απορροφάται από την περιοχή του σώματος που ακτινοβολείται και μετατρέπεται σε θερμότητα. Από όσα γνωρίζουμε προς το παρόν, τα επίπεδα της ακτινοβολίας αυτής πιθανώς δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να μας επηρεάσουν συνολικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, πολύ μεγάλης έντασης ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πιθανό να αυξήσει τη θερμοκρασία των ιστών (π.χ. κεφάλι), γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες σε θερμοευαίσθητες βιολογικές δομές και διαδικασίες. Με δεδομένη, επομένως, την εγγύτητα των κινητών στο κεφάλι μας, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στον εγκέφαλό μας, όπως για παράδειγμα πιθανή αύξηση κάποιων γνωστικών δυσλειτουργιών ή/και μακροπρόθεσμα τοπικής καρκινογένεσης.

Άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και να χαλάσουν τον ύπνο μας.

Όμως, το κινητό είναι ένα εργαλείο επικοινωνίας και ως τέτοιο μπορεί να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητά μας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος από τη χρήση του παραμένει άγνωστος, γιατί να μην λάβετε μερικά απλά μέτρα προκειμένου να μειώσετε την έκθεσή σας στην ακτινοβολία του; Για παν ενδεχόμενο, που λένε.

1. Κρατήστε το κινητό μακριά από το σώμα

Όταν μιλάτε στο κινητό τηλέφωνο, προσπαθήστε να μην το κρατάτε κολλημένο στο αφτί σας. «Επιβάλλεται οι συνομιλίες μας με το τηλέφωνο στο αφτί να είναι σύντομες (0,5~1 λεπτό) και να ακολουθεί πεντάλεπτη αναμονή. Για κλήσεις μεγαλύτερης διάρκειας ή όταν χρησιμοποιούν τη συσκευή παιδιά επιλέγουμε την ανοικτή ακρόαση. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε ακουστικά, ασύρματα ή ενσύρματα, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τη συσκευή από το σώμα. Τα εξαρτήματα αυτά εκπέμπουν λιγότερη ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων από τις συσκευές των κινητών τηλεφώνων, δεν είναι όμως απολύτως ασφαλή», συμβουλεύει ο Στέφανος Τσιτομενέας, δρ. Φυσικός, Ηλεκτρονικός & Ραδιοηλεκτρολόγος.

Αν μπορείτε, επίσης, επιλέξτε να στέλνετε μηνύματα αντί να μιλάτε στο τηλέφωνο. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της απόστασης μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την ένταση της ακτινοβολίας που δέχεστε. Επίσης, καλό είναι να μεταφέρετε το κινητό σας στην τσάντα σας και όχι στην τσέπη του παντελονιού σας. Μπορεί να μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή, αλλά η κεραία της προσπαθεί να παραμείνει συνδεδεμένη με τον εκάστοτε πύργο κινητής τηλεφωνίας, όποτε είναι ενεργοποιημένη.

2. Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της οδήγησης

Από τη μία, η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος, μιας και αποσπά την προσοχή – κάτι που ισχύει και στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε hands-free.

Από την άλλη, το αμάξωμα του αυτοκινήτου εμποδίζει τη ραδιοεπικοινωνία με τον σταθμό βάσης. Όσο λιγότερο εμποδίζεται η επικοινωνία αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς εκπομπής της συσκευής. Αυτό σημαίνει πως, όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο την ώρα που οδηγείτε, η ισχύς αυξάνεται στην προσπάθεια να διατηρηθεί η σύνδεση με το δίκτυο. Αποτέλεσμα; Αυξάνεται η ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων που απορροφάτε.

3. Αποφύγετε τη χρήση του κινητού σε κλειστούς χώρους

Όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, όπως υπόγεια, μετρό, ασανσέρ, σήραγγες, πλοία, το σήμα του κινητού είναι συνήθως κακό. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζεται η ραδιοεπικοινωνία του με τον σταθμό βάσης, κάτι που φαίνεται στις μπάρες, οι οποίες μία μία εξαφανίζονται από την οθόνη της συσκευής σας. Φαίνεται, επίσης, στη διάρκεια της μπαταρίας, που αδειάζει πιο γρήγορα καθώς η συσκευή προσπαθεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες.

Αποφύγετε, επομένως, να λαμβάνετε ή να κάνετε κλήσεις εκείνη την ώρα. Περιμένετε να βρεθείτε σε ανοιχτό χώρο, ή έστω κοντά σε κάποια εξωτερική πόρτα ή παράθυρο. Άλλωστε, αν το σήμα είναι κακό, δεν θα καταφέρετε να συνεννοηθείτε.

4. Μην βασίζεστε σε εξαρτήματα που προστατεύουν από την ακτινοβολία

Κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές θήκες και μικρά εξαρτήματα που υπόσχονται ότι προστατεύουν από την απορρόφηση ισχύος ραδιοσυχνοτήτων. Σύμφωνα, όμως, με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, «αυτά τα προϊόντα γενικά δεν λειτουργούν όπως διαφημίζονται. Σε αντίθεση με τα hands-free, τα “προστατευτικά” εξαρτήματα ενδέχεται να παρεμβάλλονται στη σωστή λειτουργία του τηλεφώνου. Το κινητό μπορεί να αναγκάζεται να αυξάνει την ισχύ εκπομπής για εξισορρόπηση, οδηγώντας σε αυξημένη απορρόφηση ραδιοσυχνοτήτων».

Με απλά λόγια; Καλύτερα να έχετε τη συσκευή μακριά από το σώμα σας και να τη χρησιμοποιείτε όσο λιγότερο γίνεται.

Πηγή: ow.gr

Όλη η επικαιρότητα