Ηλεία

Τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας

17304_ph1.jpg

Τα ζητήματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση στελεχών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας υπό τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παναγιωτόπουλο.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου και συμμετείχαν οι Προϊστάμενοι Επιστη?ονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Θεόδωρος Μπαρής και Σοφία Χριστοπούλου αντίστοιχα, οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ζωή Βουρλούμη και Γιώργος Βένδρας καθώς και οι Σχολικοί Σύμβουλοι και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης στην Ηλεία.

«Η εκπαίδευση, βασικός πυλώνας της κοινωνίας»

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα εκπαιδευτικά ζητήματα που έχουν προκύψει στις σχολικές μονάδες της Ηλείας, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης που έχει πλήξει κάθε επαγγελματική ομάδα και οικογένεια, με αποτέλεσμα τις συνέπειές της να βιώνει το παιδί και να τις μεταφέρει στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, όπως τονίστηκε, οι εκπαιδευτικοί έχουν μια πρόσθετη υποχρέωση να κρατήσουν όρθιο τον βασικό πυλώνα στον οποίο στηρίζεται η κοινωνία, την εκπαίδευση. «Η εκπαίδευση είναι το τελευταίο σημείο άμυνας της κοινωνίας, μέσα μια γενικότερη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την δημοσιονομική κρίση να ευθύνεται για την αποδόμηση θεσμών, αξιών, ρόλων?Ας μείνει η εκπαίδευση προστατευμένη, κι αυτό είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων εμάς των εκπαιδευτικών», σχολίασε μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών, που πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανά την περιφέρεια και θα συνεχιστούν και ανά σχολείο και δήμο, δίνονται οδηγίες και συμβουλές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου. «Το σχολειό, καλείται να διαμορφώσει μια συνθήκη μάθησης αλλά παράλληλα να γίνει πόλος και πολιτισμού. Και η κοινωνία της Ηλείας το βιώνει ως ανάγκη. Σ? αυτή την κατεύθυνση όλοι εμείς είμαστε σε κοινό τόπο, με τις ίδιες αγωνίες, προβληματισμούς και σκέψεις για την επόμενη ημέρα η οποία πρέπει να είναι ελπιδοφόρα κι αλίμονο αν αυτό δε γίνει μέσα από τα παιδιά», σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος δε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το σχολείο και οι μαθητές, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική προσέγγιση και διαχείριση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν λόγω της κατάστασης αυτής – και η οποία εκδηλώνεται με φαινόμενα παραβατικότητας, σχολικής βίας κτλ – με βάσει τον μαθητή, ο οποίος – όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος – «?είναι η επένδυση στο παρόν του μέλλοντος», αξιοποιώντας τα επιστημονικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η εκπαίδευση.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί της Ηλείας προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι, καταλήγοντας χαρακτηριστικά «?Ελπίζουμε πολλά από τον Ηλείο εκπαιδευτικό, κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όπως κάθε επαγγελματική ομάδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι επιτελεί το έργο του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο που μπορεί».

Νάνσυ Σπυροπούλου

([email protected])

Όλη η επικαιρότητα