Ηλεία

Θ. Λιβάνιος για μοναστηριακές εκτάσεις Ι.Μ. ΑΓ. Θεοδώρων: «Να αποφανθεί η δικαιοσύνη γι’ αυτό το πολυσύνθετο θέμα»

Η απάντηση του υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ερώτηση του βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανού
Ακούστε το άρθρο

Στην ετυμηγορία της Δικαιοσύνης προέτρεψε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θεόδωρος Λιβάνιος τους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Περιστερίου, Χειμαδιού και Μουζακίου να καταφύγουν προκειμένου να αναγνωριστεί η ιδιοκτησία τους στις εκτάσεις που η Ι.Μ. των Αγίων Θεοδώρων Αροανίας διεκδικεί.

Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της απάντησης που έδωσε στον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσιο Καλαματιανό στη διάρκεια της συζήτησης για την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή.

«Η δικαστική προσφυγή ίσως είναι η καλύτερη λύση προκειμένου να αναγνωριστούν οι περιουσίες τους. Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μία υπόθεση που έχει ‘’περίεργες’’ καταστάσεις όπως είναι το γεγονός ότι η μονή ήταν άφαντη και δεν είχε κάνει καμία ενόχληση στους κατοίκους τα προηγούμενα χρόνια. Δεν τους είχε πει ότι εδώ είναι δικά μου τα χωράφια γιατί τα καλλιεργείται, ήταν μία defacto αναγνώριση. Αλλά νομίζω ότι πλέον η καλύτερη λύση προκειμένου να βρουν οι κάτοικοι το δίκιο τους και η μόνη, εφόσον κρίνουν ότι θίγονται, είναι να προσφύγουν δικαστικά και να δούμε τι θα αποφανθεί η δικαιοσύνη σε αυτό το πολυσύνθετο θέμα», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το πρόβλημα

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί όπως είπε λόγω «της ανυπαρξίας του κτηματολογίου στην Ελλάδα για πολλά χρόνια». «Δήλωσαν οι κάτοικοι τα ακίνητά τους κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης καθώς και η Ι.Μ. το ίδιο, βασιζόμενη στο προεδρικό διάταγμα του 33 καθώς και σε τίτλους και αποφάσεις του Πρωτοδικείου Πύργου και του Εφετείου Πατρών οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει και είναι πάρα πολλά χρόνια πριν. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο και η διαφορά είναι της Ιεράς Μονής και των Κατοίκων. Δεν υπάρχει από όσο ξέρουμε νεώτερη δικαστική υπόθεση. Δηλαδή δεν έχουν προσφύγει οι κάτοικοι για να διεκδικήσουν τις εκτάσεις αυτές. Θεωρώ από τα λίγα νομικά που ξέρω ότι είναι υπέρ τους ότι έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, έχουν κάνει συμβόλαια, το κράτος τους έχει αναγνωρίσει ως ιδιοκτήτες αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή η δια- φορά είναι μία διαφορά ιδιωτική. Οι κάτοικοι έχουν 988 γραπτά δικαιώματα από τους οποίους οι 780 είπαν ότι είναι χρησικτησία και οι υπόλοιποι δεν προσκόμισαν κάποια αιτιολογική βάση για τη αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους. Από την άλλη μεριά υπήρχε η Εφετειακή απόφαση, η πρωτόδικη απόφαση και το προεδρικό διάταγμα του 33. Προφανώς έγινε η κρίση όπως έγινε από την επιτροπή που έκανε την καταχώρηση. Από εκεί και πέρα κατά τη γνώμη μου νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη», υποστηρίξε ο κ. Λιβάνιος.

Δ. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ «Λύση τώρα»

«Σε διαπιστώσεις και ευχολόγια κατέφυγε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αδυνατώντας να παρουσιάσει προτάσεις και λύσεις για τις διεκδικούμε- νες εκτάσεις σε Κουτσοχέρα, Μουζάκι, Περιστέρι και Χειμαδιό», υποστήριξε ο Βουλευτής Ηλείας και Αν. Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Διονύσης Καλαματιανός, λίγο μετά την ολοκλήρωση στη βουλή της συζήτησης για την επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει.

Το μόνο που πρότεινε ο Υφυπουργός προς τους πληττόμενους αγρότες- καλλιεργητές ήταν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους! Ο κ. Καλαματιανός παρουσίασε ενδελεχώς τη δυσχερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας πως εκατοντάδες αγρότες σε αυτές τις Κοινότητες κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν αγροτεμάχια και καλλιέργειες.

«Κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα, παρά το γεγονός ότι έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομικές άδειες. Παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, ενώ έχουν εγκριθεί και σχέδια βελτίωσης. Παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει και υποχρεώσεις προς το ελληνικό δημόσιο, όπως είναι ο φόρος μεταβίβασης και ο ΕΝΦΙΑ. Αυτή η γη είναι ο κόπος και ο ιδρώτας των ίδιων των αγροτών, των πατεράδων και των παππούδων τους. Αυτή η γη είναι και η αιτία να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο

τους και να συνεχίσουν να ζουν εκεί με τις οικογένειές τους. Αν τη χάσουν, χάνουν τα πάντα. Δεν θα μπορούν να επιβιώσουν στον τόπο τους και οι Κοινότητες αυτές θα ερημώσουν», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καλαματιανός.

Ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε πως από το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, με τη διαδικασία της προανάρτησης του Κτηματολογίου, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί σε απώλεια γης και καλλιεργειών. Επιπλέον, υπενθύμισε στον κ. Υφυπουργό τη συνάντηση που είχε πριν δύο μήνες με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

«Τότε σας έθεσαν το μεγάλο ζήτημα. Τώρα έφτασε η ώρα να τους απαντήσετε τι θα κάνετε».

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε πως είναι επιτακτική κοινωνική ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη, νόμιμη και βιώσιμη λύση, προσθέτοντας πως από τις 19/01/2022 έχει καταθέσει ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ζητώντας να απαντήσουν με σαφήνεια για το τι προτίθενται να πράξουν, για να προστατευθούν οι καλλιεργητές μας, δίχως όμως να πάρει ουσιαστικές απαντήσεις.

«Η προσφυγή στα δικαστήρια δεν είναι λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να υπάρξει μια λύση που θα εξασφαλίζει τους αγρότες και θα τους επιτρέπει να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν στον τόπο τους. Μια λύση που θα εγγυάται ότι θα διατηρήσουν την περιουσία τους και δεν θα τη χάσουν. Αυτό πρέπει να γίνει πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κτηματογράφησης. Οι άνθρωποι αυτοί ζητούν αυτό που δικαιούνται και αυτό που τους ανήκει».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ο όλεθρος για τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς, όμως, η τοποθέτηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και η αγωνία μεγαλώνει για εκατοντάδες αγρότες- καλλιεργητές.

Όλη η επικαιρότητα