Πολιτική

Θ. Πλεύρης: «Θα υπάρξουν μέτρα για τους ανεμβολίαστους»

«Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή έχουμε 1300.»
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε  ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα έχουν επανέλθει σε ρυθμούς Μαρτίου. 

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι είπε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα».

O κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο στην Ελλάδα που να αντιμετωπίζει έλλειψη οξυγόνου ενώ αναφερόμενος στο θέμα του εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών ανέφερε ότι είμαστε σε αναμονή της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής.

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. «Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να “την πληρώνει” η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του κ. Πλεύρη:

Είμαστε σε ετοιμότητα για τη μετάλλαξη Όμικρον,  σε ρυθμούς Μαρτίου οι εμβολιασμοί.

«Αυτή τη στιγμή, όπως και όλη η παγκόσμια κοινότητα, παρακολουθούμε τη μετάλλαξη και αναμένουμε σε 10-15 ημέρες να έχουμε εικόνα.

Εμείς έχουμε πάρει τα μέτρα μας. Καταλαβαίνετε ότι όταν μία μετάλλαξη πλέον κινείται σε διάφορες χώρες, είμαστε σε επιφυλακή.

Η επιστημονική κοινότητα διερευνά ποια ακριβώς είναι η δυναμική αυτής της μετάλλαξης ως προς τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και την εμβολιαστική κάλυψη.

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός και είναι σημαντικό ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα ποσοστά εμβολιασμού. Κινούμαστε πλέον σε ρυθμούς Μαρτίου και σε επίπεδο ραντεβού και σε επίπεδο καθημερινών δόσεων.

Πάρα πολλοί συμπολίτες μας πηγαίνουν και κάνουν την τρίτη δόση, ενώ και για την πρώτη δόση έχουν πειστεί πολλοί. 500.000 για την πρώτη δόση και για την τρίτη δόση έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο οι πολίτες που είτε έχουν κλείσει ραντεβού είτε έχουν εμβολιαστεί.

Έχουν ανέβει πάρα πολύ οι μονάδες εμβολιαστικής κάλυψης και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και συνολικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας».

Δεν ισχύουν οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ για προβλήματα με το οξυγόνο στα νοσοκομεία

«Δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο της ελληνικής επικράτειας που να έχει πρόβλημα με το οξυγόνο. Δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που να νοσηλεύεται και να βρίσκεται σε λίστα αναμονής για οξυγόνο.

Όλα τα νοσοκομεία, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν το οξυγόνο που χρειάζονται. Δεν υπάρχει έλλειψη αναπνευστήρα σε κανένα νοσοκομείο.

Το πρόβλημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε κάποια νοσοκομεία, μπορεί να μην υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Τότε ο ασθενής διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ με τους όρους, όμως, που επιτάσσει η ιατρική επιστήμη και διακομίζεται αμέσως μόλις αδειάσει κάποια κατειλημμένη κλίνη. Κανένας, όμως, δεν έχει πρόβλημα οξυγόνου.

Όλα τα νοσοκομεία έχουν οξυγόνο και δεν υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δεν λαμβάνει τη θεραπεία την οποία πρέπει να λάβει στα ελληνικά νοσοκομεία.

Όσον αφορά τις κλίνες ΜΕΘ, επειδή το λέει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πω για μια ακόμη φορά ότι όλες οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα- το ξαναλέω όλες- έχουν διατεθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπου υπάρχει κενή κλίνη σε ιδιωτική κλινική το ΕΚΑΒ διακομίζει εκεί το περιστατικό. Αυτή είναι η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, που λέει συνεχώς να επιτάξουμε κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τη στιγμή που βρίσκονται όλες στη διάθεση του ΕΚΑΒ.

Παραλάβαμε 557 κλίνες ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή έχουμε 1300. Υπάρχει αναμονή, όπως υπήρχε πάντοτε, και αμέσως καλύπτεται. Ωστόσο, έχουμε ενισχύσει επιπλέον κρεβάτια με εξοπλισμό ΜΕΘ. Επομένως, κατά τη διάρκεια της αναμονής, οι ασθενείς είναι σε ειδικά διαμορφωμένα κρεβάτια, είτε χειρουργικά, είτε κλίνες ΜΑΦ, είτε σε ειδικές κλίνες που έχουν αναπνευστήρα και μόνιτορ και τους παρέχεται πλήρως η ιατρική φροντίδα που χρειάζονται».

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown

«Aυτή τη στιγμή είμαστε σαφείς- και επειδή βλέπω ότι ξανανοίγει μία κουβέντα- δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε lockdown. Ειδικά όταν έχουμε εμβολιασμένο το 73% – 74% πλέον του ενήλικου πληθυσμού και βλέποντας, στο βαθμό που αυτό ισχύει και συνεχίζει να ισχύει, ότι αυτός ο κόσμος δεν παράγει νοσηλείες ή βαριές νοσηλείες.

Από εκεί και πέρα, το έχουμε πει, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να «την πληρώνει» η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία».

Είμαστε σε αναμονή της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής για τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών

«Εφόσον η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εγκρίνει τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών- που το θεωρώ πιθανό, χωρίς να μπορώ να προκαταβάλω αποφάσεις, αλλά συνήθως έτσι συμβαίνει όταν έχουμε έγκριση από τον ΕΜΑ- θα έρθουν και τα εμβόλια. Γιατί είναι άλλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί για αυτές τις ηλικίες, με άλλη δόση. Επομένως, περιμένουμε την έγκριση της δικής μας Επιτροπής και αν αποφανθεί θετικά θα ανοίξει η διαδικασία».

Όλη η επικαιρότητα