Ελλάδα Υγεία

Θ. Βασιλακόπουλος: Όποιος νόσησε πρέπει να κάνει το εμβόλιο μετά από τρεις μήνες

«Δεν έχουμε να περιμένουμε κάποιο άλλο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τη χειμερινή σεζόν» δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Ακούστε το άρθρο

«Φέτος δεν θα υπάρξει καινούργιο εμβόλιο» δήλωσε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καλώντας τον κόσμο να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης που είναι σε έξαρση.

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα μετά από σχεδόν τρία χρόνια ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι αν και οι εισαγωγές φτάνουν τις 180 – 200 την ημέρα, η χώρα «είναι εδώ και τρεις με τέσσερις εβδομάδες πρακτικά σε μια σταθερότητα».

Μη παραλείποντας να πει ότι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών συνεχίζει να είναι μεγάλος (έχουμε 130 μέχρι 160 θανάτους την εβδομάδα), αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού ιδίως για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όλους όσοι έχουν προβλήματα υγείας.

«Είναι προφανές ότι όσο μεγαλύτερη ηλικία και όσο περισσότερα είναι τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα σοβαρής νόσησης και απώλειας της ζωής», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Εμβολιαζόμαστε τρεις μήνες μετά τη νόσηση

Αναφερόμενος στην τρίμηνη διάρκεια της προστασίας των εμβολίων κάλεσε τον κόσμο να κάνει την λεγόμενη αναμνηστική δόση.

«Τώρα έχουμε ένα εμβόλιο που έχει την πληροφορία για να φτιάξει μια πρωτεΐνη, όπως ακριβώς είναι η πρωτεΐνη της Όμικρον 5 που κυκλοφορεί τώρα στη χώρα μας» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος για τα εμβόλια που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας εμβολιασμού.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις της Όμικρον, BQ. 1 και BQ. 1.1. υποστήριξε ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικό και εναντίον των μεταλλάξεων, όπως δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα.

«Το εμβόλιο φτιάχτηκε για να μας προστατεύει πρωτίστως από τη βαριά νόσο και το θάνατο δευτερευόντως. Η προστασία που είχε έναντι του αρχικού ιού ήταν γύρω στο 65%, όμως παρέχει μεγάλη προστασία 95% από το να εμφανίσουμε κάποιο κλινικό σύμπτωμα βήχα, δύσπνοια ή πυρετό. Περίπου το ίδιο αναμένεται να είναι και το επικαιροποιημένο. Για να σας πούμε τα ακριβή ποσοστά πρέπει να ολοκληρωθεί η κλινική μελέτη που τρέχει», προσέθεσε ο επιστήμονας.

Σχολιάζοντας τα νέα εμβόλια ανέφερε ότι παρέχουν περίπου δεκαπλάσια συγκέντρωση προστατευτικών αντισωμάτων από ότι αν κάνουμε ίδια δόση με το παλιό εμβόλιο. «Έχουμε τεράστια αύξηση της προστατευτικής συγκέντρωσης των αντισωμάτων, άρα αναμένεται να έχουμε και μικρότερο ποσοστό λοίμωξης και σαφώς μικρότερο ποσοστό σοβαρής νόσησης», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο επικαιροποιημένα εμβόλια προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει φέτος άλλο καινούργιο εμβόλιο».

Όσον αφορά τη χρήση μάσκας με δεδομένο ότι ο κορωνοϊός συνυπάρχει με την γρίπη και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως ο συγκυτιακός ιός RSV τόνισε καλό είναι οι ηλικιωμένοι να τη χρησιμοποιούν όταν βρίσκονται σε κλειστούς χώρους.

Στο δρόμο για την κανονικότητα μας κάλεσε να εμβολιαστούμε τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη που υπάρχει σε έξαρση.

Όλη η επικαιρότητα