Ελλάδα

Θα επεκταθεί ο Πούτιν; – Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Αντιστράτηγος ε.α Σπύρος Μπελεγράτης

Τι είπε για τις εξελίξεις του πολέμου.
Ακούστε το άρθρο

Για τις εξελίξεις του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, το πολεμικό και στρατηγικό σχέδιο της Ρωσίας, το μελλοντικό ρόλο του Ερντογάν στην Ε.Ε και τις θέσεις μάχης των ρωσικών στρατευμάτων μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Πόλεμος στην Ουκρανία» ο Αντιστράτηγος ε.α Σπύρος Μπελεγράτης.

Το σχέδιο της Ρωσίας

Το σχέδιο της Ρωσίας ήταν ως εξής: Δημιουργία ενός αεροπρογεφυρώματος στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου. Ενδεχομένως ο Πούτιν να θέλει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Η τακτική του αρχικά είναι η περίσφιξη των κυρίων πόλεων, όπου είναι όλα τα διοικητικά και άλλα κέντρα.

Ειδικά αν καταληφθεί το Κίεβο καταλύεται και η νόμιμη κυβέρνηση. Ένα δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτές οι δυνάμεις που βοήθησαν στο περίφημο κομβόι των 60 χιλιομέτρων να προελάσουν προς την περιοχή του Ζιτομίρ.

Ο μελλοντικός ρόλος του Ερντογάν

Μετά την Ουκρανία υπάρχει μια νέα εποχή για την Ευρώπη και οπωσδήποτε κάποια αφηγήματα της Τουρκίας από το παρελθόν δε θα είναι τα ίδια.

Πολύ δε περισσότερο ότι ενισχύεται και η γεωπολιτική ενεργητική δράση της Ελλάδας, ως πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης και με την ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Αν όλα αυτά τα δούμε αθροιστικά ο γεωστρατηγικός προσανατολισμός του Ερντογάν περιορίζεται.

Αν συνεχίσει αυτή την πολιτική θα βρει αντίδραση και στην Ευρώπη.

Τίποτα δε θα είναι το ίδιο την επόμενη ημέρα.

Για τις θέσεις μάχης των ρωσικών στρατευμάτων έξω από το Κίεβο

Πρόκειται για αναδιάταξη του μεγάλου κομβόι που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες. Είναι αυτό που λέμε στη στρατιωτική ορολογία «προσπέλαση».

Είναι το τελευταίο κομμάτι πριν από την επίθεση έως ότου λάβουν επαφή με τον αντίπαλο.

Ήδη η Ρωσία προχωρά με δύο μεγάλους άξονες. Ένας έρχεται από το Χάρκοβο που συγκλίνει προς την περιοχή του Κιέβου και αυτός που έρχεται από την περιοχή του Σάμι και συγκλίνει προς την ίδια περιοχή.

Όλη η επικαιρότητα