Τεχνολογία

Θα μιλήσουν ποτέ τα αγάλματα της Αθήνας; Στο Λονδίνο ξεκίνησαν!

tha-milisoun-pote-ta-agalmata-tis-athinas.w_l.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στη Βρετανική πρωτεύουσα, τριανταπέντε αγάλματα ζωντάνεψαν μέσω της τεχνολογίας και …παίρνουν τηλέφωνο αυτούς που τα παρατηρούν μέσω της πρωβουλίας Talking Statues

Φανταστείτε να στέκεστε μπροστά στην παλιά Βουλή και να σας μιλάει ο Χαρίλαος Τρικούπης, ή στα προπύλαια του Πανεπιστημίου να ακούτε τον Ρήγα Βελεστινλή.

Σκεφθείτε τους αρχαίους φιλοσόφους και τα εκατοντάδες αγάλματα επιφανών ανδρών και γυναικών στην Αθήνα και πόσα θα είχαν να πούνε, σε εμάς στα Ελληνικά και στους τουρίστες σε διάφορες γλώσσες.

Τώρα ξυπνήστε και θυμηθείτε ότι ζείτε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο εδώ. Υπάρχει όμως στο Λονδίνο και κάνει θραύση, έστω και με προσωπικότητες μικρότερου βεληνεκούς.

Είναι το νέο πρόγραμμα με την ονομασία ‘Talking Statues’ (Ομιλώντα αγάλματα) που τέθηκε σε εφαρμογή μέσα από τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και έχει δώσει ζωή σε τριάντα πέντε αγάλματα της πόλης από τον φανταστικό Σέρλοκ Χολμς του Αρθουρ Κόναν Ντόυλ, μέχρι τον Ισαάκ Νιούτον και τη Βασίλισσα Βικτώρια.

Το σύστημα λειτουργεί μόλις βρεθεί ο επισκέπτης κοντά στο άγαλμα. Εκεί, είτε σκανάροντας με το κινητό μία μικρή πινακίδα με κώδικα QR στη βάση του αγάλματος, είτε με το σύστημα κοντινής επικοινωνίας NFC, το κινητό του επισκέπτη της πόλης δέχεται μία κλήση όπου στο όνομα του καλούντος φαίνεται το όνομα του απεικονιζόμενου στο άγαλμα.

Μόλις απαντήσει την κλήση, το άγαλμα ζωντανεύει με ένα μονόλογο. Για την αφήγηση εκ μέρους κάθε προσωπικότητας, έχουν επιστρατευθεί διάσημοι ηθοποιοί ή λόγιοι της Βρετανικής κοινωνίας και το αποτέλεσμα είναι τόσο ενημερωτικό όσο και διασκεδαστικό.

Φανταστείτε να σας μιλάει ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Κολοκοτρώνης, ο Τρικούπης. Φανταστείτε πόσοι θα ζωντάνευε η πόλη μας, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά για εμάς τους ίδιους και τα παιδιά μας!

Πηγή: thetoc.gr



Όλη η επικαιρότητα