«Θα παγώσουμε φέτος, λόγω της ακρίβειας…» – Τι λένε οι πολίτες του Πύργου για το κόστος της θέρμανσης

Share

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι πολίτες, για να προμηθευτούν πετρέλαιο, ξύλα κ.α., προκειμένου να ζεσταθούν και να αντιμετωπίσουν τις κρύες ημέρες του χειμώνα που έρχεται.

Οι τιμές έχουν ανέβει πάρα πολύ υψηλά και το κόστος για τη θέρμανση του σπιτιού, είναι πολλές φορές δυσβάσταχτο, ιδίως όταν ο μισθός και η σύνταξη εξαντλούνται από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα.

Ακόμη όμως και η οικογένεια που δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο ή ξύλα για τη θέρμανσή της, το σκέφτεται δύο και τρεις φορές να χρησιμοποιήσει το κλιματιστικό ή το αερόθερμο για να ζεσταθεί, αφού ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα έρθει, θα είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Πώς μπορεί λοιπόν μία ελληνική οικογένεια να ζεσταθεί και παράλληλα να προμηθευτεί και τα απαραίτητα αγαθά που χρειάζεται, για την διαβίωσή της, όπως τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε και τις δαπάνες που έχουν, ιδίως οι πολίτες μεγάλης ηλικίας, για φάρμακα.

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι τονίζουν, ότι τις κρύες ημέρες του χειμώνα και αφού δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο ή ξύλα για να ζεσταθούν, θα αναγκαστούν να βάλουν μία κουβέρτα ή ένα πάπλωμα παραπάνω για να μην παγώσουν.

Η εφημ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη των πολιτών του Πύργου γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα, της ακριβής θέρμανσης δηλαδή και οι απαντήσεις που δόθηκαν είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί αυτή την περίοδο.

«Η ακρίβεια επηρεάζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας»

Ο κ. Γιώργος Βύτανος τονίζει ότι η οικονομική κρίση και η ακρίβεια επηρεάζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

«Η οικονομική κρίση και η ακρίβεια επηρεάζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν συντάξεις των 400 και 500 ευρώ. Όσο καλύτερη είναι η οικονομική κατάσταση των πολιτών, τόσο και αυτοί επηρεάζονται λιγότερο από την ακρίβεια σε όλα τα αγαθά. Εγώ θα χρησιμοποιήσω πετρέλαιο για να ζεσταθώ στο σπίτι μου, το οποίο με τις σημερινές τιμές είναι αρκετά ακριβό».

«Όλα είναι ακριβά»

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Κιντής τονίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όσον αφορά τη θέρμανση των νοικοκυριών.

«Όλα είναι ακριβά και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε χρήματα να πληρώσουμε. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα όσον αφορά τη θέρμανση των νοικοκυριών. Σκεφτόμαστε να βάλουμε πετρέλαιο και φυσικά μας αγχώνει πολύ και η ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια. Αυτοί που έχουν μεγάλο εισόδημα, δεν θα αντιμετωπίσουν τόσο σοβαρό πρόβλημα για τη θέρμανσή τους. Οι υπόλοιποι όμως που παίρνουν λίγα χρήματα τι θα κάνουν; Θα υποφέρουν».

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο»

Ο κ. Ιωάννης Πετρόγιαννης στέκεται και αυτός στα λίγα χρήματα που παίρνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και δεν επαρκούν για την θέρμανση.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε. Μία σόμπα με ρεύμα χρησιμοποιώ. Κάτι που φυσικά δεν φτάνει για όλο το σπίτι. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν λίγα χρήματα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο».

«Είναι δύσκολα τα πράγματα»

Ο κ. Ζώης Κάκιας αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη ακρίβεια.

«Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια και στο πετρέλαιο και στο ρεύμα. Πάντως έως τώρα είναι σχετικά καλά τα πράγματα και όσο μπορούμε θα προσπαθούμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας. Εγώ χρησιμοποιώ και πετρέλαιο και σόμπες. Είναι δύσκολα πάντως τα πράγματα».

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να λύνουν τα προβλήματα»

Ο κ. Φώτης Ανδρικόπουλος τονίζει ότι πρόβλημα με τη θέρμανση έχουν κυρίως οι ασθενείς οικονομικά πολίτες.

«Σίγουρα υπάρχει πρόβλημα με τη θέρμανση, ιδιαίτερα των ασθενών οικονομικά. Η κυβέρνηση τώρα ότι προσφέρει στον κόσμο είναι καλό. Όσα και να δώσουν άλλωστε στον Έλληνα δεν του φτάνουν. Αλλά εγώ στεναχωριέμαι περισσότερο με αυτούς που έχουν και διαμαρτύρονται. Γενικά πάντως οι κυβερνήσεις πρέπει να σκύψουν στα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων και όσοι έχουν οικογένεια θα πρέπει να δουν το μισθό τους να αυξάνεται, όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο».

«Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια παντού»

Η κα Αθανασία Κουτουζή στέκεται και αυτή στην ακρίβεια που υπάρχει για προμηθευτεί μια οικογένεια πετρέλαιο και ξύλα.

«Υπάρχει μεγάλη ακρίβεια παντού. Εγώ έχω κάνει αίτηση στο δασαρχείο για ξύλα και ήδη έχω πληρώσει 280 ευρώ για να προμηθευτώ. Είναι ακριβά ακόμα και τα ξύλα για να μπορέσουμε να ζεσταθούμε. Που θα βγει αυτό το πράγμα. Ακόμα και πετρέλαιο να θέλω να βάλω δεν γίνεται με 600 ευρώ που παίρνω το μήνα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γενικά. Πώς θα βγουν όλα τα έξοδα τα οποία έχει το κάθε νοικοκυριό; Πέρα από το ρεύμα που χρησιμοποιεί, δεν θα φάει;».

«Πώς θα ζήσει ο κόσμος;»

Η κα Φωτεινή Πετροπούλου αναρωτιέται πως θα ζήσει ο κόσμος με την ακρίβεια που υπάρχει.

«Φέτος θα ζεσταθούμε με ξύλα τα οποία έχουν ακριβύνει και αυτά. Θέλω δύο τόνους το μήνα, είναι δύσκολο να τα προμηθευτούμε παρά τις αιτήσεις που κάνουμε στο Δασαρχείο, ενώ έχουν ακριβύνει όλα και τα τρόφιμα και τα καύσιμα, τα πάντα. Πώς θα ζήσει ο κόσμος; Δυστυχώς για τον Έλληνα, για το λαό δεν νοιάζεται κανένας»

«Φέτος δεν πρόκειται να ζεσταθούμε καθόλου»

Ο κ. Κώστας Τσεκές τονίζει ότι φέτος δεν πρόκειται να ζεσταθεί ο απλός κόσμος καθόλου.

«Φέτος δεν πρόκειται να ζεσταθούμε καθόλου. Ποιο πετρέλαιο και ποια ξύλα; Που θα τα βρούμε; Οπότε θα πρέπει να ντυνόμαστε καλά… Δεν υπάρχει περίπτωση να ζεσταθούμε με το ρεύμα, αυτό δεν γίνεται, δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα. Δεν καίμε απολύτως τίποτα και το ρεύμα έρχεται όσο θέλουν αυτοί».

«Θα αναγκαστούμε να φοράμε τη μία μπλούζα πάνω από την άλλη»

Τέλος η κα Γεωργία τονίζει ότι οι πολίτες που δεν έχουν χρήματα, θα αναγκαστούν να φορούν τη μία μπλούζα πάνω από την άλλη για να ζεσταθούν.

«Θα αναγκαστούμε να φοράμε τη μία μπλούζα πάνω από την άλλη, αφού με την ακρίβεια που υπάρχει δεν βγαίνουμε με τίποτα και παίρνουμε βερεσέ μισό κιλό ψωμί. Δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα για να ζεσταθούμε, ούτε φυσικά πετρέλαιο».