Ηλεία

«Θα τηρήσουμε τον νόμο αλλά…» – Τι λένε οι καταστηματάρχες του Πύργου για τον αντιαπνιστικό

Ακούστε το άρθρο

Σε άμεση και αυστηρή εφαρμογή φαίνεται πως έχει θέσει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη τον αντικαπνιστικό νόμο που είχε θέσει σε προτεραιότητα ο πρωθυπουργός, με τις απόψεις των επιχειρηματιών να διίστανται, καθώς ένα ποσοστό αυτών θεωρεί πως μπορεί να καλύψει όσα τους ζητηθούν προκειμένου ο χώρος τους να είναι κατάλληλος για μη καπνιστές, ενώ άλλοι τον θεωρούν ταφόπλακα για τις επιχειρήσεις τους.

Πρόκειται για ένα νόμο που μετράει περισσότερα από 10 χρόνια ζωής, αλλά κατά καιρούς έχει βρει αρκετά εμπόδια με τις τροποποιήσεις που γίνονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και δεν έχει τεθεί ποτέ σε εφαρμογή όπως θα έπρεπε. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει αποφασισμένη να ολοκληρώσει μια ακόμα προεκλογική της υπόσχεση, λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους χώρους που δεν ακολουθούν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Όσα προβλέπει ο νόμος

Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ένα μέτρο που έχουν παλέψει χρόνια τώρα αρκετές κυβερνήσεις να τον εντάξουν στην κοινωνία, χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στόχος της ΝΔ είναι η άμεση εφαρμογή του, απαγορεύοντας το κάπνισμα σε νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων, εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως εστιατόρια και καφετέριες και τέλος σε κέντρα διασκέδασης και άλλα.

Βαρύς ο πέλεκυς των προστίμων

Βαριά είναι τα πρόστιμα που εντάσσονται στην εγκύκλιο όσον αφορά αυτούς που παραβιάζουν το νόμο. Η παράβαση των διατάξεων από δημόσιους λειτουργούς, δημόσιους υπαλλήλους, υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, στους χώρους όπου είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Όσοι καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού κατά παράβαση του άρθρου 3, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Όσον αφορά υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των παραπάνω χώρων που ανέχονται την παραβίαση, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος για χρονικό διάστημα δέκα ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά.

Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας για δέκα ημέρες, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά. Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Για την παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Επιπλέον, στους οδηγούς επιβάλλεται η αφαίρεση άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Επικρατεί διχογνωμία

Οι καταστηματάρχες καλύπτουν μεγάλο μέρος της οικονομίας της πόλης μας, αποτελώντας ουσιαστικά τη ραχοκοκαλιά της. Ορισμένοι εξ αυτών βλέπουν το μέτρο θετικά, πιστεύοντας πως μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά αυτά που αναμένεται να ζητήσει σε κάθε επιχείρηση. Ωστόσο, αρκετοί είναι και αυτοί που πιστεύουν πως θα αποτελέσει το μέτρο «ταφόπλακα» για τις επιχειρήσεις τους, σε περίπτωση που δεν είναι καθολική η εφαρμογή του. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις δυο υπεύθυνων σημαντικών επιχειρήσεων εστίασης της πόλης του Πύργου:

Γιώργος Δημητρακόπουλος-Υπεύθυνος «Επαρχείου»: «Εδώ και ένα χρόνο έχουμε εφαρμόσει το νόμο στους εσωτερικούς μας χώρους. Θεωρώ το μέτρο σωστό. Αν εφαρμοσθεί παντού πιστεύω δε θα έχει μεγάλο πρόβλημα ο κόσμος, όπως κατά την πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του το 2009. Η γνώμη των πελατών ήταν θετική, αλλά μετά υπήρξαν αρκετά «παραθυράκια» που δημιούργησαν προβλήματα. Τον τελευταίο χρόνο έχουμε κόψει οριστικά το τσιγάρο εντός μαγαζιού. Παρ’ ότι καπνιστής, πολλοί είναι που ενοχλούνται και το μέτρο αυτό είναι ότι πρέπει. Υπήρχαν φορές που έμπαινα στο μαγαζί και με ενοχλούσε. Βέβαια, για  να τηρηθεί χρειάζεται αστυνόμευση, αλλιώς η κατάληξη θα είναι ίδια. Παλαιότερα οι καπνιστές είχαν σκληρότερη στάση. Πλέον όμως το καταλαβαίνουν. Αν ισχύσει όπως παλιά που έδιναν χαρτόσημο, τα ποσά είναι απαγορευτικά. Προτιμώ να απαγορευτεί εντελώς».

Ιωάννα Παπαδοπούλου-Υπεύθυνη «Ακροβάτη»: «Θεωρώ πως στα καταστήματα εστίασης θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ιδιαίτερα το χειμώνα που δεν υπήρχε τόσος κόσμος. Θα έχει αρνητική επίδραση στα μαγαζιά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε να επιλέξουν τα μαγαζιά είτε κάποιο σημείο του ίδιου καταστήματος, είτε ολόκληρο το κατάστημα να μπορεί να είναι χώρος καπνιστών και από ‘κει και πέρα να επιλέγει ο κάθε επιχειρηματίας πως θα κινηθεί για το συγκεκριμένο κομμάτι. Ακόμα και στην επιχείρησή μας θα μπορούσε να εφαρμοσθεί το μέτρο, αλλά δε γνωρίζω αν η επιλογή ενός κομματιού του για να μετατραπεί σε περιοχή μη καπνιστών θα ήταν αρεστή στους πελάτες. Πάλι θα υπάρξουν ζητήματα ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές, που ήδη είχαν φανεί από το φετινό χειμώνα».

Όλη η επικαιρότητα